Redenen waarom een leven als digital nomad te gek is

Reismeisje 01 juli 2015

Digital nomad

Digital nomads. Ooit van gehoord? Waarschijnlijk wel, want tegenwoordig helemaal hip en happening 8-) . Ik vind het in elk geval een te gek begrip voor een nog gavere leefwijze! Eigenlijk is een digital nomad een soort nomade 2.0. Dat kun je zowel letterlijk nemen qua verblijfplaats als figuurlijk in het werk. We hoeven natuurlijk al lang niet meer met een tent en je hele hebben en houwen van plek A naar B te trekken, maar een bepaalde groep mensen wīl het wel. Raakt geprikkeld door een nieuwe omgeving en wil altijd onderweg zijn. Paar maanden Bangkok, paar weekjes HongKong en door voor een half jaartje down under. Zoiets. Koppel dat aan de digitalisering van ons werk en hele leven en de digital nomad is geboren! Locatieonafhankelijk werken en leven. Cool toch?! Vandaag een artikel over waarom ik die levenswijze zo gaaf vind!

Je deelt privé en werk zelf in.
Ik denk dat het zogeheten ‘nieuwe werken’ een leuke stap in de goede richting was en is, maar wat mij betreft kan het nog wel een stukje verder gaan om voor jezelf de juiste balans tussen werk en privé te kunnen creëren. De oudere generatie denkt daar over het algemeen een tikkeltje anders over, maar feit is dat veel mensen moeite hebben met een goede balans tussen werk en privé. Tegenwoordig is ons leven ook een stukje voller en drukker dan jaren geleden, waardoor het ook lastiger is daarin altijd de goede keuze te maken. Daar komt bij dat heel praktische dingen als het dichtslibben van onze wegen en het werken met collega’s in andere tijdzones er simpelweg ook om vragen geen standaard baan van 9 tot 5 te hebben. Zelf zou ik er ook niet aan moeten denken netjes mijn uurtjes te draaien van 9 tot 5 en c’est ça. Ik richt mijn leven liever flexibeler in waarin werk en privé meer en meer in elkaar overvloeien. Zie daar de basis van een leven als digital nomad :-) .

Je wordt constant geprikkeld door nieuwe situaties.
Dit moet natuurlijk een beetje bij je passen, maar een leven als digital nomad levert ongetwijfeld meer prikkels op. Nieuwe opdrachten, nieuwe situaties, andere werkplekken en mensen die je anders wellicht niet had ontmoet. Als digital nomad werk je vaak op projectbasis en brengt het werk je steeds op andere plekken. Ik raak daar altijd geprikkeld door. Krijg nieuwe ideeën voor heel andere cases of opdrachten. Als ik elke dag op eenzelfde plek zou werken met steeds dezelfde collega’s, zou ik op een gegeven moment mijn creativiteit verliezen denk ik.

Je ziet wat van de wereld en leert veel over andere culturen.
Digital nomad roept misschien een beeld op van iemand die in Verweggistan werkt en constant van land naar land hopt. Dat kan inderdaad, maar je kunt natuurlijk ook vanuit Nederland een digital nomad zijn op werkvlak. Ik vind het echter wel heel gaaf als je er bewust voor kiest op verschillende plekken wereldwijd te gaan wonen. Je ziet nog eens wat ;-) , maar ik denk bovenal dat het je veel leert over jezelf en andere culturen. Je wordt er ongetwijfeld opener van naar andersdenkenden en voelt je tegelijkertijd misschien wel Hollandser dan ooit. Hoe dan ook, het lijkt me gewoon echt een verrijking voor jezelf!

Het werk beweegt met je mee.
De tijd waarin je 30 jaar voor één en dezelfde werkgever werkte lijkt toch wel een beetje voorbij te zien. Deels superjammer natuurlijk, want ow my wat zul je veel kennis over een bedrijf hebben als je er zo lang hebt gewerkt. Echt enorm van waarde! Tegenwoordig zijn werkrelaties vele malen vluchtiger en zakelijker. Wat mij betreft echt zonde. Tegelijkertijd brengt dit ook met zich mee dat een baan meer met je mee beweegt. Met de fase waarin jij op dat moment zit. Met wat voor jou op dat moment belangrijk is of wat je graag wilt ontwikkelen. Juist een leven als digital nomad draagt daar enorm aan bij, omdat je je eigen keuzes maakt en er sneller dingen op je pad komen die je op een andere manier verder kunnen brengen. Het onlogische of zo. Dat spreekt mij in elk geval erg aan!   Lijkt een leven als digital nomad jou ook wel iets? Dan heb ik nog een superleuke website voor je :-) . Nomadlist. Daar vind je dus van allerlei plekken op de wereld van een leven daar zou kosten. Uitkiezen maar! Ik ben benieuwd of dit jou aanspreekt?

#Inspiratie #reizen #persoonlijk #bloggen #reisblog #digital nomad

6 reacties

 • Annemiek

  01 juli 2015 om 06:53

  En of dit mij aanspreekt! Ik zou er zo voor tekenen! Wie weet over een aantal jaar :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Annemiek

   01 juli 2015 om 07:48

   ;-) Kan ik me voorstellen!

 • Kimber

  01 juli 2015 om 10:39

  Herkenbaar! Ik voel me ook zo aangetrokken tot die levensstijl. Echt tof dat dit steeds normaler begint te worden. Het lijkt me alleen wel super lastig om de eerste stap hierin te nemen. Waar ga je naartoe en wat ga je daar doen?!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kimber

   01 juli 2015 om 14:19

   Onze eerste bestemming zal Brazilië zijn. In eerste instantie ga ik me helemaal richten op Reismeisje en dat verder ontwikkelen. Er komt binnenkort een nieuwe site in waar veel nieuwe mogelijkheden in komen. Dan zien we van daar uit wel weer verder ;-).

 • Edith | [travel.create.repeat]

  01 juli 2015 om 12:45

  Jep, ik heb begin dit jaar de eerste stap gezet! En trek nu zonder huis en mét werk door Zuid-Amerika. Heel spannend soms, of er voldoende opdrachten zijn, maar ook heel bevrijdend! Ik ben eigen baas en kies zelf waar, wanneer, hoe lang en met wie ik werk. Heerlijk. Het mobiele kantoor van vandaag staat in La Paz, Bolivia ;-) Leuk artikel!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Edith | [travel.create.repeat]

   01 juli 2015 om 14:18

   Heeeeeeerlijk Edith. You go girl :-)! Te gek! Dit pakt niemand je meer af.

 • Jessica

  01 juli 2015 om 14:09

  Haha het is inderdaad erg fijn om een digital nomad te zijn :) Ik werk liever 's avonds nog een uurtje door om 's ochtends wat langer uit te slapen. Deze zomer werk ik voornamelijk vanuit thuisbasis Nederland (met zomers weer vanuit de hangmat), maar daarna vier maanden vanuit Colombia en Midden-Amerika, spannend! Toevallig schreef ik vorige week ook twee artikelen over het leven van digital nomads :p Zijn jullie eigenlijk nog van plan om tijdens het reizen ander schrijf-/fotografiewerk te doen of houden jullie het bij Reismeisje? ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jessica

   01 juli 2015 om 14:17

   Ja, jij bent dit natuurlijk al helemaal ;-). We zijn wel van plan e.e.a. wat uit te gaan bouwen ja. Te beginnen met een nieuwe website! Eindelijk gaat die snel live. Lastig om uit te leggen, maar daar komen ook meer mogelijkheden in.

   • Jessica Reismeisje

    02 juli 2015 om 19:44

    Spannend, ik ben benieuwd! :)

 • Casper

  01 juli 2015 om 15:07

  Super om te lezen en ja ik hou er ook van om zelf mijn tijden in te vullen. Hoe kom je alleen aan werk aan de andere kant van de wereld! Misschien nog tips? Gr, Casper

  Beantwoorden

  • Reismeisje Casper

   01 juli 2015 om 17:23

   Haha. Tja. Digitaal opdrachten binnen slepen, dus m.n. online werk doen cq werk waar je verder niemand fysiek bij nodig hebt...

 • Yvon

  07 juli 2015 om 01:58

  Zoiets zie ik ook wel zitten, niet plaatsgebonden te zijn. Momenteel nog even niet, maar wie weet in de toekomst. En mocht het niet lukken, dan wellicht over een tijd verhuizen naar een nieuw land.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.