Praktische tips over en tegen rabies

Reismeisje 16 juli 2015

Laatst schreef ik een artikel over de dingen die ik nog moet regelen vóór we op wereldreis gaan. Één van die dingen was het regelen van een rabiës prik. Iets wat ik natuurlijk al veel eerder had kunnen doen, maar om de één of andere reden nooit heb gedaan. Terwijl ik ook nog eens een enorme dierenliefhebber ben en dieren op reis te pas en te onpas aanhaal. Hm. Niet zo verstandig hè. Wat me eigenlijk lange tijd tegen hield waren twee praktische redenen: de hoge kosten én het feit dat je er drie achter elkaar moet halen op redelijk rigide momenten. I know, beetje stom om dit soort praktische overwegingen mee te laten spelen als het om je gezondheid gaat, maar zo was het. Na lang speuren ben ik langzamerhand een rabiës expert geworden ;-) , dus vandaag een artikel met alle informatie over wat rabiës is, hoe je het kunt krijgen, wat de gevolgen kunnen zijn én handige tips voor een rabiës inenting!

Bron: vaccinaties op reis

Bron: vaccinaties op reis

Wat is rabiës?
Rabiës komt in veel landen voor. Heel veel. Kijk maar eens op bovenstaand kaartje. Alleen in de grijze gebieden komt het nauwelijks voor. Een beetje reiziger komt dus al snel in een land waar een serieus risico bestaat om rabiës op te lopen. De Nederlandse vertaling van rabiës is hondsdolheid. Brrrr. Het is simpel gezegd een virusinfectie van de hersenen, die, zonder vaccin, vrijwel altijd tot de dood leidt. Niet best dus. Dieren als honden, apen, vleermuizen en vossen kunnen rabiës bij zich dragen en mensen er mee besmetten. De meest voorkomende besmetting is via een beet, maar je kunt het virus ook oplopen door een lik van een besmet dier. De incubatietijd van rabiës kan verschillen van 2 weken tot enkele maanden en heeft vooral te maken met wáár je bent gebeten of gelikt. Als je bijvoorbeeld een beet in je gezicht hebt, kan het virus letterlijk sneller naar je hersenen toe en zal de incubatietijd relatief kort zijn.


Wat zijn de symptomen van rabiës?
Het vervelende bij een rabiës besmetting is dat de eerste symptomen niet als zodanig te herkennen zijn. Zeker als je dus niet gebeten bent, maar besmet bent door een lik van een dier waar je je niet van bewust bent, zul je bij wat hoofdpijn, lichte koorts en een gevoel van malaise niet snel zorgen maken. Laat staan dat je denkt aan een rabiës besmetting…Wat echter wel een opvallend symptoom is, is een wat abnormaal gevoel op de plek waar je de besmetting hebt opgelopen. Denk aan pijn, jeuk of een tintelend gevoel. Vervolgens zullen er spierkrampen ontstaan, die steeds duidelijker richting het aangezicht en de kaak gaan. Kaakspieren verlammen en uiteindelijk verlamt het gehele lichaam en raakt de patiënt in een coma. Er schijnen wereldwijd maar een handjevol gevallen bekend te zijn van mensen die een rabiës besmetting zónder vaccinatie hebben overleefd.


Wat kun je tegen rabiës doen?
Nou, eigenlijk dus niets behalve contact met dieren vermijden en de eerste 3 inentingen van het rabiës vaccin regelen. In principe wordt een rabiës inenting pas geadviseerd bij een langer verblijf in het buitenland, zo vanaf 3 maanden. Een compleet vaccin tegen rabiës bestaat uit 5 inentingen die qua timing dicht op elkaar moeten zitten. Als je niet bent ingeënt en je wordt bijvoorbeeld op reis gebeten door een hun, moet je binnen 24 uur de eerste injectie tegen rabiës krijgen om het vaccin überhaupt nog te laten werken. Vervolgens zul je er dan nog 4 tot 6 moeten hebben. Wanneer je wèl bent ingeënt in Nederland, win je behoorlijk wat tijd. Het is dan evengoed belangrijk snel een ziekenhuis te vinden waar ze het vaccin tegen rabiës hebben, maar je hebt dan tussen 3 dagen en 2 weken de tijd. Dat scheelt nog al. Bovendien hoef je dan nog maar 2 injecties te hebben, bovenop de 3 die je er al hebt gehad. Als je bent ingeënt tegen rabiës, ben je trouwens levenslang beschermd.


Waar kun je vaccinaties halen en wat kost het?
Rabiës vaccinaties zijn niet bepaald goedkoop. Sterker, ik vind ze ronduit duur. Vaccinaties tegen andere virussen haal ik normaal gesproken bij de GGD, maar voor de 3 vaccins tegen rabiës rekenen zij zo’n €220. Ex consultkosten. Duur toch? Na lang zoeken en wat handige tips van jullie ;-) , kwam ikzelf echter bij een supergoed alternatief uit wat meer dan de helft scheelt! Het vaccinatiecentrum. Daar heb je speciale rabiës spreekuren, waardoor de kosten blijkbaar nogal gedrukt kunnen worden. In totaal was ik ruim €103 kwijt. Hopla! Het vaccinatiecentrum heeft drie locaties; Wageningen, Nijmegen en Den Bosch. Het hangt natuurlijk een beetje af van waar je woont, maar het is een ritje waard.  

Ik ben benieuwd of jij bent ingeënt tegen rabiës?

#reizen #reistips #rabies #vaccinaties #hondsdolheid

13 reacties

 • Serge Van Cauwenbergh

  16 juli 2015 om 14:51

  Ik dacht in 2011 op eigen initiatief in Mongolië rond te trekken om enkele fotoreportages te maken. Het leek me verstandig om me tegen rabiës in te enten. De eerste drie vaccinaties gebeurden op dag 0, dag 7 en dan op dag 21 of 28. Kostprijs ergens €100, zonder consultatie bij de arts. Ik ben na elke inenting telkens een dag ziek geweest. Het jaar nadien moest ik 1 herhalingsvaccin laten zetten. Kostprijs ongeveer €45, zonder dokterskosten. En vanaf dan om de vijf jaar een herhalingsvaccin. Uiteindelijk ben ik nog niet in Mongolië geraakt :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Serge Van Cauwenbergh

   17 juli 2015 om 06:53

   Ziek geweest ja? Bah. Ik verder niet ziek, maar wel last van m'n arm ook. Hoop dat je toch nog eens in Mongolie komt :-)!

   Beantwoorden

   • Serge Van Cauwenbergh Reismeisje

    17 juli 2015 om 14:46

    Ik had er telkens last van. Op zaterdagmorgen werd het vaccin in mijn bovenste armspier ingespoten. 's Namiddags begon ik me al slap te voelen. Zondag lag ik de hele dag in bed met lichte griepsymptomen (zwaar hoofd, slappe benen, koude rillingen, ...). Maandagmorgen was het over en kon ik naar het werk vertrekken :-p

    Beantwoorden

 • Manon

  16 juli 2015 om 14:51

  Ja ik ben ook ingeënt pasgeleden! Maar daar heb ik zo'n geluk mee gehad.. Ik belde namelijk naar de CZ of deze vergoed werd, en de mevrouw aan de telefoon zei van wel. Later kreeg ik toch een rekening. Uit coulance heb ik het alsnog vergoed gekregen omdat de medewerker die ik daarna aan de lijn had in de gespreksnotities kon zien dat collega nr 1 het had toegezegd.. Woehoe!:-)

  Beantwoorden

 • Michel

  16 juli 2015 om 15:09

  Maar 3x een ritje naar Nijmegen is ook niet gratis he. Terwijl de GGD om de hoek zit. Om over de reistijd nog maar te zwijgen ;)

  Deze rabiës inenting is mij eigenlijk ook nooit geadviseerd. Eigenlijk is het risico op rabiës net zo groot of je nou 3 maanden of 3 weken in zo'n gebied rondloopt toch? Zeker als je dierenliefhebber bent :) Wel heb ik op advies van de GGD het hepatitis B traject doorlopen. Ook iets van 3 vaccins meen ik en ook zeker niet goedkoop. Hebben jullie deze stempels al in het gele vaccinboekje? ;)

  Zal er de eerst volgende keer in ieder geval eens naar vragen bij de GGD.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Michel

   17 juli 2015 om 06:52

   Klopt, zeker waar!

   Beantwoorden

 • Wilco

  16 juli 2015 om 16:32

  Top! Thanks voor de tip! Ben zelf namelijk ook bij de GGD geweest en ook zij raadden me aan om deze prikken wel te nemen. Ook gaven ze aan dat wanneer je de eerste 3 vaccinaties in NL niet neemt en dan toch geïnfecteerd wordt op reis, je naast de vaccinaties ook een anti-serum moet aanschaffen waarvan de kosten in de duizenden euro's kunnen lopen?!

  Toch maar een bezoekje brengen aan het vaccinatiecentrum of GGD dus denk ik ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Wilco

   17 juli 2015 om 06:52

   Ja, zeker de moeite. Scheelt enorm in de kosten en toch een wat fijner gevoel ;-).

   Beantwoorden

 • Desirée

  16 juli 2015 om 17:12

  Afgelopen najaar ben ik voor 5 maanden naar Zuid Amerika geweest. Dus een bezoek aan de GGD vooraf kon niet ontbreken. Bij mijn eerste consult en eerste vaccinaties, ervoor gekozen om geen vaccinaties voor rabiës te nemen. Ik ging o.a. vrijwilligerswerk doen, maar niet met dieren en ik ben niet zo'n type dat dieren zo snel aanhaalt. Maar bij mijn tweede consult, bij een andere medewerkster kwam dit weer ter sprake; 'Ik zie dat je ervoor hebt gekozen om geen rabiës vaccinatie te nemen. Weet je dat zeker? Wij hebben net bericht gehad, dat er in India een Nederlands meisje gebeten is. En zij had vooraf geen vaccinatie. En in India zijn de eerste antistoffen moeilijk te verkrijgen. Erg gevaarlijk dus'. Met andere woorden: je kunt er toch beter wel voor kiezen. Dat heb ik dus toch gedaan. Ook al zou ik nog 3× moeten terugkomen en de kosten inderdaad best hoog zijn. Maar, volgens mij heb ik naderhand alles vergoed gekregen van mijn zorgverzekering. Ook geen last gehad van de vaccinaties. En toen ik op reis was, en in veel steden, veel honden zag, gaf me dat toch een veiliger gevoel nu ik de vaccinaties had gekregen,, ook al deden ze helemaal niks en negeerden ze de mensen! :-)

  Alvast veel plezier met jullie wereldreis!
  Super gaaf! :-D

  Groetjes Desirée

  Beantwoorden

  • Reismeisje Desirée

   17 juli 2015 om 06:51

   Herkenbaar inderdaad. En ik ben ook nog eens een type dat constant honden en zo aan haalt...Ben ook blij dat ik toch het zeker voor het onzekere heb genomen.

   Beantwoorden

 • Loes

  16 juli 2015 om 18:22

  Wat goed dat je hier een artikel over schrijft!
  Zelf heb ik ze vorig jaar ook op deze manier toch genomen. Ik ging niet voor extreem lang weg, maar ben vrij impulsief in tripjes en reisje boeken, dus ik dacht; beter maar hebben die handel ;)
  Wat mij over de streep heeft gehaald om ze te nemen (ondanks het feit dat de kans op een beet natuurlijk niet groot is), is dat wanneer je een kuur moet halen na een beet, de eerste 3 inentingen anders zijn dan wanneer je ze preventief neemt. De vaccinatie is dan gemaakt uit menselijk materiaal (ik meen zelfs bloedlichaampjes oid, weet het niet meer precies). Er werd me toen bij het vaccinatiecentrum verteld dat het maar net de vraag is hoe goed het ziekenhuis waar je op dat moment bent zijn spullen op orde heeft; het schijnt moeilijk te bewaren zijn, moet goed gekoeld worden en is moeilijk te maken. Door preventief in te enten gaf me dat meer rust ;)
  Wat ik nog wel wilde vragen; je zegt dat je je hele leven beschermd bent, maar tegen mij hebben ze gezegd dat ik na 2 jaar altijd even een kleine boost moet komen halen mocht ik weer naar een rabiës land gaan.. Ga ik nog even checken!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Loes

   17 juli 2015 om 06:50

   Huh? Echt? Wat vreemd. Ze hebben mij dus verteld dat ik nu levenslang beschermd ben...Ga ik ook nog even checken!

   Beantwoorden

   • Serge Van Cauwenbergh Reismeisje

    17 juli 2015 om 14:52

    Dat heb ik nog vergeten te vermelden. Mijn vaccin is ook niet levenslang. Na mijn behandeling in het eerste en tweede jaar, moet ik nu om de vijf jaar een herhalingsvaccin halen. Hangt allicht af van het type vaccin? Allicht zijn er verschillende soorten vaccins en is de toediening ook anders? Best dat je je even bevraagt.

    Beantwoorden

    • Reismeisje Serge Van Cauwenbergh

     18 juli 2015 om 07:48

     Ja goede inderdaad. Ga ik zeker even vragen na mijn derde injectie!

     Beantwoorden

 • Robbin

  16 juli 2015 om 18:36

  Ja ik heb eind juni m'n eerste vaccinatie gehad en deze week m'n laatste. Heb er 225 euro voor betaald! Erg duur inderdaad maar achja,.. het is wel je gezondheid!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robbin

   17 juli 2015 om 06:50

   Ja eens.

   Beantwoorden

 • Kim

  16 juli 2015 om 22:37

  Wel een beetje raar dat ze die vaccinatie pas aanraden als je drie maanden of langer gaat. Je kunt ook al op dag 1 gebeten worden, dan moet je ook al die vaccinaties halen. En inderdaad duur! Ik heb ze nooit gehad, blijf wel uit de buurt als een beest me niet aanstaat. En alsnog een kleine kans dat ie dan rabies heeft, maarja dat risico wil je met zo'n ziekte niet nemen natuurlijk. Verder vooral uit de buurt van die enge apen blijven haha.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kim

   17 juli 2015 om 06:49

   Ja I know. En ik blijf er heeeeeeeeeeeeeeeel ver uit de buurt ;-).

   Beantwoorden

 • Susan

  18 juli 2015 om 09:04

  Ik zag vandaag op de website dat ze ook in Utrecht zitten. Als ik dit combineer met bezoekjes aan vrienden in de randstad kan ik misschien toch best wat besparen. Thanks voor de tip... Op mijn to-do list voor de wereldreis ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Susan

   19 juli 2015 om 10:39

   Ah, super! Ja, scheelt echt!

   Beantwoorden

 • Leonie | Troikatripper

  18 juli 2015 om 21:09

  Handig kaartje, ik wist helemaal niet dat rabies in zóveel landen voorkwam. Zo te zien hebben we hier in Nederland geluk! Ik denk dat het verstandig is om me ook te laten inenten, beter wel dan niet als je zo lang op reis gaat.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Leonie | Troikatripper

   19 juli 2015 om 10:39

   Ja op veel plekken he. Dat vind ik ook, sta je niet zo bij stil!

   Beantwoorden

 • Jeroen

  31 juli 2015 om 11:35

  Goed stuk!
  Heb je wellicht nog een update of het levenslang is of dat je toch op herhaling moet?

  Beantwoorden

 • Wencke

  06 november 2017 om 13:01

  Ook in Rotterdam kun je twee keer in de week goedkoop laten inenten tegen rabies. Travel Clinic dinsdag en woensdag van 17:30 - 20:30

  Beantwoorden

 • Wilma Wielders

  20 augustus 2018 om 10:21

  Ik ben al een keer gebeten door een aap en daarom vaccinaties gehad tegen rabiës. Zou ik dan toch gevaccineerd moeten worden?

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.