Plannen in Guatemala en Belize

Reismeisje 07 januari 2015

Guatemala Belize plannen

Nog ruim 7 weken en dan staat de volgende reis op de planning. Guatemala en Belize it is :-) ! Ik heb er superveel zin in! Zeker omdat ik 2 jaar geleden verliefd ben geworden op Nicaragua en van iedereen hoor dat met name Guatemala nóg gaver is. Afgelopen weekend heb ik me al vast wat meer verdiept in de reis zelf. Tickets zijn geboekt, maar verder gaan we natuurlijk lekker backpackstyle bonnefooi. We bedenken echter wel altijd van tevoren globaal onze route. Dat verandert vaak nog 10x moet ik zeggen, maar toch. De voorpret is het halve werk, toch?


Guatemala.
We vliegen op Guatemala City vanuit Amsterdam, dus daar gaat de reis beginnen. We landen ’s avonds rond 9 uur en willen eigenlijk zo snel mogelijk uit die hoofdstad weg, naar het nabij gelegen Antigua. Nog steeds een grote stad, maar naar ik heb begrepen vele malen authentieker en geleden in een fantastische omgeving. Dus daar gaan we meteen na aankomst naar toe. Uurtje met de bus of zo. Antigua gaat dan een aantal dagen onze basis worden. Even acclimatiseren, van de stad genieten én een te gekke tweedaagse trek op één van de vulkanen rondom Antigua maken. Na Antigua gaan we richting Lago de Atitlán. Één van de bekendere highlights in Guatemala, vanwege de supermooie uitzichten. Daar gaan we dus maar eens een fijn hostel met hangmatjes opzoeken :-) . Even relaxen voor we aan een meerdaagse trek in de omgeving van Nebaj gaan beginnen; een gebied waar nog veel Maya cultuur te vinden is en je mooie treks naar afgelegen dorpjes in de wildernis kunt maken. Lijkt me te gek! Na Nebaj gaan we verder naar het Noorden, richting Flores en natuurlijk het bekende Tikal. Foto’s van Tikal zien er echt fantastisch uit! Toeristisch helaas, maar wat een immense bouwwerken. Naar aanleiding van een tip van één van jullie is het idee om bij Tikal zelf te slapen. Tikal ligt in een park en daar liggen 3 hotels waar je kunt overnachten. Voordeel is dan dat je een bezoekje om de bussen met toeristen heen kunt plannen en de zonsopgang en –ondergang mee kunt pakken. Supermooi!


Belize.
Na Tikal en eventueel nog een bezoek aan Mirador, een andere Maya site, reizen we Belize in. Ik moet zeggen dat ik van tevoren niet een heel goed beeld bij Belize had. Ik dacht vooral aan strand en duiken. Maar nu ik me er wat meer in verdiep, blijkt Belize veel meer te bieden te hebben :-) . In Belize gaan we waarschijnlijk als eerste richting Crooked Tree, in centraal Belize. Tussen december en mei schijnen hier superveel vogels te verblijven. Bijzondere vogels. Met een vriend die nogal van vogels houdt, ontkom ik hier natuurlijk niet aan ;-) . Daarna overwegen we naar het Noorden te reizen; dat schijnt wat authentieker te zijn. Mooie natuur, oude dorpjes. Van daaruit reizen we naar de kust, naar het bekende Caye Caulker. Chillen, duiken, zwemmen en lekker eten. Heerlijk! Glover’s Reef richting het Zuiden staat ook nog op de planning. Ziet er echt zo supermooi uit! Van daaruit zakken we dan langzaam af richting Punta Gorda, vanwaar we dan de boot naar Livingston in Guatemala willen nemen. Vanaf daar reizen we dan weer Guatemala in en willen we via de prachtige rotsen van Semuc Champey terug reizen naar Guatemala City.  

Dat is de route zo’n beetje in een notendop. Heb jij nog leuke tips voor ons of aanvullingen??

@Belize @Guatemala @Midden-Amerika #reizen #backpacken #route #Midden-Amerika #highlights #guatemala #belize #reisplannen

12 reacties

 • Maire

  07 januari 2015 om 08:19

  Lijkt me een heerlijke route! Ik ben echt verliefd geworden op Guatemala en Belize afgelopen zomer, zou enorm graag weer terug gaan. De overtocht vanuit Belize naar Guatemala over zee was bij ons wel echt hels, dacht dat ik dood zou gaan haha, maar wel de snelste oplossing! Hopelijk gaan jullie met een betere boot! ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Maire

   07 januari 2015 om 10:42

   Ow my, ik ben benieuwd ;-).

  • gerben Maire

   08 januari 2015 om 08:17

   Nou goeie tip dan... We zullen er op letten bij het boeken van de boot :-)

 • Christa

  07 januari 2015 om 09:12

  Wat een heerlijk vooruitzicht! Zelf ben ik alweer een 6 jaar geleden in Belize geweest. Als je duikt, vergeet dan niet een bezoekje aan een van de mooiste duikplekken ter wereld de blue hole! En wat ik zelf ook helemaal geweldig vond was de overnight trip van Cay Caulker naar Placencia met Raggamuffin tours.. Voor een kleine foto impressie: http://goodlife-express.nl/raggamuffing-way-of-life/

  Zo heerlijk een nieuwe reis plannen! Have fun..

  Beantwoorden

  • Reismeisje Christa

   07 januari 2015 om 10:42

   Leuk Christa, dat inspireert!

  • gerben Christa

   08 januari 2015 om 08:19

   Hoi Christa,

   Even een vraagje: is de blue hole echt de moeite waard om te duiken? Ik heb mijn paddi uiteraard, maar geen advanced open water, heel erg diep zal ik dus waarschijnlijk niet komen... Is het dan nog steeds de moeite waard?

  • gerben Christa

   08 januari 2015 om 08:56

   Hoi Christa,

   Dat ziet er wel errug leuk uit! Eens kijken of dit misschien iets is voor ons :-)

   Leuk blog trouwens :-)!

 • Danny

  07 januari 2015 om 10:05

  Waar haal je toch de tijd steeds vandaan zeg? ;)
  Als je naar Guatemala gaat, zou ik absoluut de tour doen naar de Pacaya vulkaan. Er zijn enkele tours waarmee je dicht bij de vulkaan komt en oog in oog kunt staan met lava. Guatemala heeft overigens zoveel actieve vulkanen, dus er moeten nog wel meer van dit soort tours zijn. Ik heb er ook even kort naar gekeken, maar wellicht vind je nog wel wat meer in je Lonely Planet boek.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Danny

   07 januari 2015 om 10:42

   Tja...Dat vraag ik mezelf soms ook wel af ;-). Maar te gek, dank voor je tip!

 • Debby

  07 januari 2015 om 14:09

  Antigua is echt heel klein ;). Maar de stad is echt groot en gevaarlijk en niet leuk (Guate ciudad). Wel vet in de hoofdstad trouwens was de immense begraafplaats met daarnaast een enorme vuilnisbelt waar allemaal mensen spullen uitvissen om te verkopen. Wow. Enneh.. ja. Ik werd ook verliefd op Guatemala, al ligt mijn hartje toch echt in Nicaragua. Het is ZO gaaf. Alle indianentalen die om je oren heen klapperen, de cowboykleding van de mannen en de traditionele kledij van de vrouwen, alle vette stoffen die ze verkopen (ik heb VEEL gekocht daar, jeetje, hou plek over in je koffer hoor!!!!).

  Sorry dit wordt echt een lange comment want nu wil ik m'n verhaal ook gewoon doen haha. atitlan hartje hartje hartje. Ik vond het in atitlan wel koud moet ik zeggen (wollen dekens!) dus een hangmatje, ai! Het is daar zo mooooi. Ga naar hippietown San Marcos haha.

  En die tip van slapen in Tikal was van mij denk ik? Die hotels daar zijn echt super superduur dus wij zijn in een kingsize hangmat met mosquitodeken eroverheen (die kan je gewoon huren) op de camping gaan slapen. Midden in de jungle, wow, die geluiden 's nachts!!! En de zonsopgang waaaaaauw. Hihi, herinneringen ophalen <3. Voor spullen ga naar de supergrote markt in Chichicastenango (is te doen vanaf Atitlan, gewoon op en neer in 1 dag, heb ik ook gedaan...)

  Whaaa ga je naar de mirador, jaloers!! Dat is een vijfdaagse trek toch?

  En Belize heb ik niet heel veel gezien, maar in het noorden zit meer de zwarte cultuur (ik vind dat zo stom klinken maar weet even niet hoe ik het anders moet zeggen), in het zuiden de maya cultuur.

  Ooo je gaat zo genieten kan niet wachten op je verhalen. Hostel Bella's is chill in Caye Caulker. De bootreis naar Guate is ook chill vanaf daar :) in Livingston kun je vragen naar Polo, die geeft voor een vrijwillige donatie rondleidingen door het Garifunadorp!

  Beantwoorden

  • gerben Debby

   08 januari 2015 om 08:25

   Hoi Debby,

   Wat een leuk verhaal zeg. En bedankt voor de tips! Gaan we zeker wat mee doen. Ook met die tip over Polo, lijkt me erg leuk.

   Thanks!

 • Hilde

  07 januari 2015 om 15:31

  Chicicastinengo moet je zeker doen, ook als je niet van plan bent iets te gaan kopen. Superhuge markt, met een mooie kerk in het midden waar vaak ceremonies zijn. Je kunt echt alles krijgen op de markt, van kleding tot eten. Je wordt overspoeld door kleuren en geluiden.
  De route naar de markt is prachtig met de chickenbus, wel een paar keer overstappen. Ben even kwijt waar allemaal, locals helpen je graag.
  Let wel op dat de markt niet elke dag is! Donderdags geloof ik.

  Houd je van taart? Dan moet je uitkijken naar de cakelady op Caye Caulker, zij bakt elke dag een aantal taarten die ze dan s avonds verkoopt. Op = op, maar zó lekker! Je kunt haar makkelijk vinden in het 'centrale' gedeelte van het eiland waar alle restaurantjes zijn.

  Viel spaB!!

  Beantwoorden

  • Debby Hilde

   07 januari 2015 om 16:54

   O ja, de markt is op donderdag en zondag! :D

  • gerben Hilde

   12 januari 2015 om 08:15

   Thanks voor de tips! Dat taartje gaan we zeker proberen te scoren :-)

 • Joost | TheWorldAround

  07 januari 2015 om 16:15

  Jaloers :D Hoe vaak jij naast je baan nog weg kunt! Je bent net terug van Lapland :p

  Beantwoorden

 • Tikva

  07 januari 2015 om 19:30

  Super leuk!, ik ben ook al helemaal in Midden-Amerika stemming. Pacaya vulkaan mag niet missen als hij nu actief is. Als je een fijne plek zoekt met hangmatten aan het meer dan La Iguana Perdida in een van de rustige dorpjes zonder veel hotels, je kunt via hun ook duiken in het meer. Semuc Champey is heerlijk als je kan niet alleen er naar toe gaan maar ook de dagtour doen dan ga je ook tuben, canyoning en bij de limestone terassen via de rivier eronderdoor. Wij verbleven daar in Lanquin bij El Retiro lodge ook een hele fijne, gezellige plek. Verder een hele mooie afwisselende route, natuurlijk zijn er altijd nog meer leuke plekken zoals Xela maar je kunt ook niet alles doen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Tikva

   08 januari 2015 om 07:40

   Thanks Tikva, fijne tips!!

  • gerben Tikva

   08 januari 2015 om 08:27

   Thanks. Zal dat La Iguana Perdida ook eens uitzoeken!

 • Kimber

  07 januari 2015 om 19:59

  Heerlijk, wat een gave reis heb je weer in het vooruitzicht zeg! De route lijkt me prachtig en dat aclimatiseren in het begin vind ik ook altijd zo belangrijk: even wennen en dan pas verder. Fijn!

  Beantwoorden

 • Sander

  07 januari 2015 om 22:21

  Lekker hoor, jullie waren er weer echt aan toe ;-) Erg gaaf! En zou Tikal echt zo toeristisch zijn wanneer jullie gaan? Vind die Mayatempels altijd wat mystieks hebben, je treft vast nog wel ergens een verlaten overwoekerde tempel....

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sander

   08 januari 2015 om 07:40

   I don't know...Hoop het inderdaad niet nee. Maar hoe dan ook lijkt het me te gek inderdaad!

 • Eva - eighty7

  07 januari 2015 om 22:38

  Dat wordt vast en zeker een prachtige reis! Lijken me twee hele mooie bestemmingen. Fijn vooruitzicht :)

  Beantwoorden

 • Nydia

  08 januari 2015 om 14:37

  Wow, wat toevallig! over 7 weken vlieg ik ook naar guatemala!
  Maar ik ga ook nog langs mexico, belize en hondouras!
  Ben benieuwd! Moet een superreis worden, zoveel verschilende natuuraspecten enzo!
  goede reis!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Nydia

   09 januari 2015 om 07:42

   Echt?! Dat is inderdaad toevallig. Reis je zelfstandig of georganiseerd? Heel veel plezier al vast!

   • Nydia Reismeisje

    09 januari 2015 om 08:52

    Ik ga zelfstandig!
    eerst eventjes een vriendinnetje opzoeken in guatemala city, dan wil ik in antigua of aan lake atitlan 2 weken spaans gaan leren, en verder heb ik nog niets gepland!
    Hoelang gaan jullie?

    • Reismeisje Nydia

     09 januari 2015 om 10:36

     Leuk zeg! Wij vertrekken 25-02. Misschien zien we elkaar nog wel ;-).

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  09 januari 2015 om 09:51

  Ik ben een paar jaar terug op Caye Caulker geweest en dat was een heerlijk eiland! Echt van die fantastische Caribische sfeer. Mijn tips: Rum punch drinken, kreeft voor een tientje en een snorkeltour maken met een zeilboot :)!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.