Pasen vieren in Guatemala

Reismeisje 16 april 2017

Een aantal jaren geleden waren we rond deze tijd in Guatemala. We maakten toen een reis van zo'n 4 weken door Guatemala en Belize. Nu ben ik sowieso al fan van Midden-Amerika Lachen, maar specifiek Guatemala heb ik toch wel in mijn hart gesloten. De landschappen zijn er prachtig, de oude Maya cultuur is er nog heel levend, je vindt er wilde dieren, koloniale stadjes en als backpacker kun je er prima zelfstandig rond reizen. Een heerlijke bestemming dus! Wat ik echter niet wist, was dat Pasen en de gehele periode daaraan voorafgaand er zo intens werden beleeft. Zeker op witte donderdag en Goede Vrijdag zijn de locals onwijs druk met processies, het maken van prachtige kunstwerken van verse bloemen en het organiseren van kerkdiensten. We stonden er een aantal keren midden in! Vandaag is het natuurlijk Pasen, dus leek het me leuk om eens te laten zien hoe dat in Guatemala of all places gevierd wordt. Weer eens wat anders Knipogen.

Guatemala Pasen 1

Dit is serieus een van mijn meest favoriete reisfoto's van Gerben Lachen. Gemaakt in het plaatsje Chicicastenango; een heel authentiek dorpje met een grote, kleurrijke markt en een prachtige, oude begraafplaats, die beiden echt het bezoeken waard zijn. Hier zijn ze voor de kerk een heel tapijt aan het maken van bloemen. Speciaal voor Pasen. Prachtig toch?

Guatemala Pasen 2

Dit is bijna dezelfde plek, maar dan vanaf de andere kant bezien. Hier beginnen ze met de processie, waarin ze een meterslange kist met een beeld van Jezus door het stadje dragen. Net als bij ons speelt de kleur paars rondom Pasen een belangrijke rol.

Guatemala Pasen 3

Nog meer paars Lachen. Dit was een paar dagen later in de grotere stad Antigua. Een heeeeeeerlijke plek trouwens. Men zei destijds dat dit de grootste processie van Midden-Amerika was. Geen idee hoeveel mensen er uiteindelijk op af kwamen, maar druk was het er in elk geval wel. Overal zag je mannen in het paars gekleed en kinderen in een soort soldaten uitrusting.

Guatemala Pasen 4

En zo ziet die kist er dus uit...Niet te doen toch?! Het is echt een enorm gevaarte dat overduidelijk heel erg zwaar is. De mannen staan er onder en tillen de kist op hun schouders door de straten van Antigua. Een traditie die al eeuwen plaats vindt en prachtig om met je neus bovenop te staan!

Guatemala Pasen 5

Kijk die bloemen! Een kunstwerk toch?! Over deze tapijtjes lopen de mannen met de kist. Kijk ook even naar die mooi geklede meisjes op de achtergrond. Iedereen letterlijk op z'n Paasbest Lachen.

Nou, dat is dus hoe ze Pasen vieren in Guatemala. Anders dan bij ons en toch zit er qua religie een overeenkomst in natuurlijk. Mooi om te zien. Wij zullen deze dagen vooral met familie en een tafel vol eten door brengen. En jullie, wat gaan jullie doen?

@Midden-Amerika @Guatemala #guatemala #Midden-Amerika #pasen #reizen #backpacken

2 reacties

 • Willemijn | endlessfreedom.nl

  16 april 2017 om 12:20

  Wauw! Wat leuk on te lezen en wat een prachtige foto's!! De eerste foto is ook mijn favoriet! Die kan zo uitvergroot aan de muur wat mij betreft! Schitterende kleuren en compositie met dat vrolijk gekleurde meisje op de voorgrond!

  Beantwoorden

 • Dominique || dominiquetravels.com

  16 april 2017 om 15:48

  Super mooie foto's! Ik probeer vaak niet met pasen te reizen omdat ik geen zin heb in bussen die niet rijden en winkels die dicht zijn, maar als ik dit zo zie is dat eigenlijk wel jammer!!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.