Over Corona en hoe ik daar naar kijk

Reismeisje 17 maart 2020

Reismeisje thuis

Daar zitten we dan. Thuis. Zonder prikkels of uitjes en mét wc papier Knipogen. Het is waanzinnig snel gegaan. Vorige week rond deze tijd was het voor velen nog een ver-van-mijn-bed-show. Voor mij eerlijk gezegd ook. Ik had echt wel door dat het serieus was. Dat het Corona virus wild om zich heen begon te grijpen. En dat het letterlijk ook steeds dichterbij kwam. Tegelijkertijd had ik toen nog niet door dat Nederland een paar dagen later op slot zou gaan. Dat we op dat punt zouden komen. En nu staan we daar. En dat is goed. Die maatregelen bedoel ik. Wat mij betreft is het niet meer dan logisch dat events zijn afgelast, horeca moet sluiten en ook scholen nu dicht zijn. Als we op die manier het virus onder controle kunnen krijgen, is dat wat we moeten doen. Thuis blijven en contact met anderen beperken.

Wat me echter wel wat verbaasd, is de enorme angst die is ontstaan. Of eigenlijk vooral: de angst die leidend wordt. Waar veel mensen zich ineens door laten beheersen. Resulterend in die lege schappen en stapels wc papier thuis… Begrijp me niet verkeerd; ik bagatelliseer de situatie op geen enkele manier. Het ís serieus. We kunnen hier niet om heen. En inderdaad; het is onbekend en onzeker hoe dit verder gaat. Maar is het dan nodig om totaal in die kramp te schieten? Om primair te gaan hamsteren in plaats van te delen? Om handeltjes op marktplaats in datzelfde wc papier te beginnen? Dat vind ik lastig te begrijpen. Voor mij gaat het er in dit soort tijden om dat je het samen moet zien te rooien. Sámen.

Dat je je buurman helpt als dat nodig is. Dat je nog iets over laat in de schappen voor anderen. En dat je ook kunt relativeren. Dingen in perspectief kunt blijven zien.

Los van dat er altijd mensen zijn die het vele malen slechter hebben, leven wij in een maatschappij met ongelofelijk veel privileges. Winkels die tot de nok toe gevuld zijn en waar morgen gewoon weer nieuwe voorraad staat. Een gezondheidszorg waar in basis iedereen toegang tot heeft. Een overheid die niet schroomt om maatregelen te nemen ter bescherming van ons allemaal. We staan er normaal gesproken niet bij stil, en dat is ook goed, maar dit zijn stuk voor stuk privileges. Dingen die in een heel groot deel van de wereld totaal anders zijn. Als de samenleving dáár wordt getroffen door een virus zoals Corona, betekent dat iets van een heel andere orde. Tenzij je geld hebt, kun je het shaken. Geen zorg van de staat of in een ziekenhuis. Laat staan dat je in staat bent te gaan hamsteren…

Ik zeg hiermee niet dat we altijd maar moeten kijken naar hoeveel slechter het kan. Ik begrijp dat er ook nu hier, in de westerse wereld, verschrikkelijke dingen gebeuren. Maar alsjeblieft; probeer je niet te laten leiden door angst. Probeer te zien wat er wél is. Gebruik deze tijd om te bezinnen. Focus te hebben op wat er echt toe doet. In het kleine. Steun ondernemers waar je ze kunt. Pak een hobby op waar je nooit de tijd voor neemt. Voer mooie gesprekken en lees en goed boek. En bovenal: heb vertrouwen. We komen hier door heen. Net als met alles, gaat ook dit voorbij. Wees dankbaar voor al die mensen die in de gezondheidszorg werken, voor het feit dat er überhaupt te eten ís en dat we geïnformeerd worden door een overheid die er alles aan doet haar samenleving te beschermen. Alles is relatief. Dat mogen we niet vergeten.

Voor de komende dagen, weken en wie weet maanden wens ik je veel kracht toe. Kracht en positiviteit. Zoek naar het mooie, naar wat wél kan. Doe wat gedaan moet worden om dit met z'n allen het hoofd te kunnen bieden. En leef daarbinnen maximaal. Liefs

#Corona #reizen #persoonlijk

2 reacties

 • Jose

  17 maart 2020 om 07:21

  Mooi geschreven! Ik lees het verhaal van een echte reiziger. Je beeld van de wereld is gewoon anders als je zelf een keer in die 'supermarkt' in Afrika of weet ik waar hebt gestaan, waar je eigenlijk niets kan kopen behalve meel of mais pap. Daarom gun ik iedereen reisliefde en heel veel mooie reizen. Maar nu even niet. Jij ook veel sterkte, zal ook niet makkelijk zijn om je inkomen te realiseren, maar er komt weer een moment dat we allemaal op zoek gaan naar die tips en mooie verhalen.

  Beantwoorden

 • Linda

  17 maart 2020 om 13:55

  Mooi! Ik kom net uit India, dan zie je hoe anders je leven ook had kunnen zijn en hoe enorm goed we het hebben.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.