Op bezoek bij de Makushi in Guyana

Reismeisje 28 augustus 2016

Guyana GvdW 2386

Eerder schreef ik al over de 5 daagse trip die we maakten door de jungle van Guyana. Een avontuurlijke reis, die ons op verschillende plekken in de zogeheten Rupununi bracht. Twee van die dagen brachten we door bij Rock View Lodge; een lodge die naast het authentieke dorpje Annai Centre is gelegen en wordt gerund door de meer dan gepassioneerde Brit Colin. Colin besloot na een eerste kennismaking met Guyana en na 21 jaar te hebben geleefd in Brazilië, zijn droom waarheid te laten worden: het bouwen van zijn eigen ecolodge midden in de afgelegen Rupununi. Zijn doel? De lokale Makushi bewoners een ecologisch verantwoorde manier van inkomsten bieden én een fijn, rustig leven leiden in het door hem geliefde Guyana.

Guyana lodge

De lodge. Rock View Lodge heeft, in vergelijking met de andere lodges in Rupununi, een wat afwijkende ligging. Het ligt namelijk midden op de savanne, omringd door bergen en regenwoud. Je hebt er letterlijk het gevoel dat je in Afrika bent en er elk moment een olifant aan kan komen lopen Knipogen. Heel bijzonder. De lodge bestaat uit 8 huisjes, die stuk voor stuk met natuurlijke materialen zijn ingericht en over een eigen veranda beschikken. Heerlijk om aan het einde van de dag met een drankje over de prachtig groene tuin uit te kijken. Hoewel het nu lijkt alsof de lodge er altijd heeft gestaan, heeft het Colin en de locals járen gekost om zo ver te komen. Dan weer kwam er een huisje bij, weer een jaar later werd de visvijver aangelegd en kort gelegen is er zelfs een zwembad gegraven. Je merkt dat de locals erg blij zijn met Colin en Rock View Lodge. Het geeft hen werkgelegenheid en inkomen, in een gebied waar anders vrijwel geen betaald werk te vinden is.

Guyana GvdW 2401

Wat doe je er? Hoewel je bij Rock View Lodge dus geen regenwoud hebt, zijn er genoeg dingen die het een bezoekje waard maken. Ik vond zelf het bezoekje aan Annai Centre het leukste. Annai Centre is het ‘hoofddorp’ van de inheemse Makushi. Er zijn in totaal 5 Makushi dorpen in Rupununi te vinden, maar Annai is verreweg het grootste. Hier woont het opperhoofd en ook de medicijnman behandelt vanuit hier. Vanuit Rock View Lodge wandel je in 10 minuutjes naar Annai Centre toe en kun je voor een paar cent een rondleiding door het dorpje krijgen. Het is een eenvoudig dorpje, waar een leuke sfeer hangt en de mensen je vrolijk begroeten. Leuk om te zien hoe de Makushi hier leven.

Naast Annai Centre is de nature walk in de vroege ochtend een aanrader! Je vertrekt dan rond 6 uur en loopt naar een heuvel waar een trail je naar 100 meter hoogte brengt. Tijdens de wandeling zagen wij een iguana, agouti en de prachtige white faced saki aapjes. Als je eenmaal boven komt, heb je een prachtig uitzicht over de savanne. 

Guyana Rock View cashewnoten

Een andere activiteit die bijzonder is om met eigen ogen te zien, is het authentieke brandproces van cashewnoten. Cashews groeien op het terrein van de lodge en worden voor van alles gebruikt. Thuis ben ik er dol op, maar ik begrijp nu pas waarom die nootjes vaak zo duur zijn. Man man, wat een arbeidsintensief karwei zeg! Leuk om te zien en héérlijk om de vers gebrande noten daarna te proeven Lachen.

Mocht je een reis naar Guyana gaan maken, zou ik zeker een verblijf bij Rock View Lodge voor een dag of 2 aanraden. Colin is een tikkeltje intens Knipogen, maar hij ontvangt je met open armen en doet niets liever dan vertellen over zijn liefde voor Guyana. De plek is uniek en je kunt er kennis maken met de originele Makushi bewoners. Ik ben benieuwd of Guyana als bestemming jou aanspreekt?

@Zuid-Amerika @Guyana #guyana #reistips #jungle

2 reacties

 • Dominique || dominiquetravels.com

  28 augustus 2016 om 09:45

  Guyana begint me beetje bij beetje toch aan te spreken - het begint me steeds leuker te lijken om de drie Guyana's (Suriname meegeteld) te bezoeken :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   28 augustus 2016 om 12:58

   Joehoe!!!! Zeker een superleuke en afwisselende combi :-).

 • Jeroen

  28 augustus 2016 om 21:51

  Grappig, zit net een handje cashewnootjes weg te werken!
  Guyana staat niet zo op de lijst om een bezoek aan te brengen maar wie weet waar ik nog terecht kom.
  Het klinkt wel heerlijk rustig en authentiek in elk geval.

  Beantwoorden

  • gerben Jeroen

   29 augustus 2016 om 13:02

   Ha Jeroen,

   Ik denk dat Guyana het land is waar de minste toeristen komen waar we ooit geweest zijn. Geloof dat er ieder jaar maar een stuk of 15000 "echte" toeristen komen. En authentiek is het (daarmee) zeker!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.