Op bezoek bij de Dalai Lama

Reismeisje 30 december 2013

McLeod Ganj

Tijdens mijn laatste reis door India ging één van mijn reiswensen in vervulling: een bezoekje aan Dharamsala, het dorpje waar de Dalai Lama al decennia lang in ballingschap leeft. Of eigenlijk klopt dit niet helemaal, want hij woont in McLeod Ganj; een dorp dat tegen Dharamsala aan gekleefd ligt. Geen idee waarom iedereen ’t bij de Dalai Lama dan toch altijd over Dharamsala heeft :-). Afgelopen september was het in elk geval zo ver. Helaas heb ik de Dalai Lama niet persoonlijk kunnen ontmoeten, maar een gewijde sfeer hangt er zeker. Ondanks de vele souvenirwinkeltjes en toeristen die er rond lopen, voel je gewoon dat McLeod Ganj iets bezonders heeft. En elke Tibetaan die je er ziet lopen heeft die immens heftige tocht van Tibet naar India dwars over de Himalaya gemaakt. Bijzonder toch? Ben je van plan door het Noorden van India te gaan reizen? Vlieg dan op Delhi en neem van daaruit een bus of trein naar bijvoorbeeld Amritsar. Via de site van reisorganisatie WTC.nl kun je goed ticketprijzen vergelijken, ook voor de hoofdstad van India, Delhi. Sla in elk geval McLeod Ganj niet over! Ook al ben je nooit in Tibet geweest en zegt de strijd van de Tibetanen je niet veel, het is een fijn dorpje met een fantastische ligging! Hier wat tips:

Top hotelletje! Ik heb echt een goede hoteltip voor je :-): Green Hotel. Dit hotelletje bevindt zich aan het einde van de doorgaande weg in McLeod Ganj. Lekker centraal dus en toch rustig. Vraag om één van de kamers met uitzicht op de bergen rondom en je wordt elke ochtend supermooi wakker. Ennnn de kamers hebben een eigen boiler en dat betekent een lekkere warme douche! Het restaurant dat bij Green hoort is ook fijn; kleine, maar prima kaart en je kunt er leuk zitten.

Regering in ballingschap. De Tibetaanse regering in ballingschap zetelt in McLeod Ganj. Dit complex (Tsuglagkhang) en een aantal daarbij horende gompa’s kun je als toerist vrijelijk bezoeken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het complex zelf nogal vond tegen vallen. Ik weet ook niet goed waarom, maar ik had er gewoon meer van verwacht. Toch zou ik ’t aanraden als je in McLeod Ganj bent, als is het maar vanwege het Tibet Museum dat je dan kunt bezoeken. Daar is een tentoonstelling te zien van de geschiedenis van Tibet, inclusief heel recent materiaal. Ik ben er echt met tranen in mijn ogen uit gelopen, erg indrukwekkend.

Koffie & sieraden aan Temple Road. In McLeod Ganj wonen vanzelfsprekend veel Tibetanen. Velen van hen hebben een klein souvenir winkeltje aan Temple Road. Je moet er van houden, maar je vindt er echt de meest bijzondere, authentieke sieraden in typisch Tibetaanse kleuren. Echt mooi. Klein tipje: doe lekker een bakkie aan Temple Road. Er zitten wat kleine cafeetjes waar je een mooi uitzicht hebt op het dagelijkse en toeristische leven dat aan de je voorbij trekt.

'McLeod Ganj 2

Regen!! Het klinkt misschien vreemd, maar in McLeod Ganj regent het bijna elke dag. En dan bedoel ik ook echt elke dag :-). De dag begint vaak supermooi en dan rond 2-3 uur in de middag betrekt de boel en komt het voor een half uurtje met bakken uit de lucht. Je doet er dus verstandig aan iets van een poncho bij je te hebben.

Ben jij van plan ooit naar McLeod Ganj te gaan?

@Azië @India #reizen #India #backpacken #tibet #reistips #Dalai Lama #dharamsala #mcleod ganj

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.