On a budget reizen naar Lapland

Reismeisje 07 december 2018

Fins Lapland 8

Lapland. Naast IJsland misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende winterbestemming. In de zomer even mooi, maar in de winter heeft het dat magische. De intimiteit van de donkerte. Dat vale, mystieke licht dat zo typisch is voor gebieden rond de Poolcirkel. Lapland is groot. Geen land bovendien. Het strekt zich uit over Finland, Noorwegen, Zweden en een klein stukje van Rusland. Het leven is er zwaar. Rauw. Dichtbij de natuur. Dat is precies wat me zo aan Lapland aanspreekt. Dat ruige, pure en eenvoudige tempo van hoe de mensen daar leven. Ondanks dat ik er in januari was en de dagen er erg kort waren, voelden ze eindeloos. 

Lapland is geen bestemming waar je in eerste instantie aan denkt als backpacker. Of reiziger met een beperkt budget. En eerlijk is eerlijk; Lapland ís ook niet de goedkoopste bestemming. Het hoeft echter zeker niet zo extreem duur te zijn als ik soms voorbij zie komen. Omdat de winterreizen er langzaam weer aan gaan komen en ik Lapland juist in deze periode gewoon een geweldige aanrader vind, vertel ik je vandaag meer over on a budget reizen naar deze Noordelijke regio in Europa. Ik ben zelf naar Fins Lapland geweest, dus daar hebben de tips ook betrekking op Knipogen.

Fins Lapland trein

Overweeg alternatieve transportmiddelen

De meest snelle manier om naar Fins Lapland te reizen is per vliegtuig. Vanaf Amsterdam gaan er vrijwel dagelijks vluchten naar Rovaniemi; de meest bekende stad in Fins Lapland. Het ligt een beetje aan de exacte periode waarin je reist, maar een retourtje kost je minimaal (!) €325 per persoon. Vervolgens zul je vanuit Rovaniemi nog lokaal vervoer moeten pakken om uit de stad te komen. Het is op zich een prima uitvalsbasis, maar als je toch die hele reis onderneemt zou ik je aanraden wat meer de ruigheid van Lapland op te zoeken. Een goed en superleuk alternatief om naar Fins Lapland te reizen is per trein. Je kunt de reis zelfs helemaal vanaf Nederland per trein maken, maar dan doe je er wel erg lang over. Ik ben toen naar Stockholm gevlogen voor een paar tientjes en heb daar de boot naar Turku in Finland gepakt. Vervolgens kun je in Turku op de nachttrein naar Kittila stappen, in Fins Lapland. Toegegeven, het is een onderneming die mij zo'n 44 uur kostte Knipogen, maar het was een fantastisch mooie reis die me bovendien maar €275 heeft gekost. Retour. En dan sta je dus echt in het afgelegen Fins Lapland. 

Fins Lapland tourtjes

Onderneem veel dingen zelf

Er worden ontzettend veel tourtjes aangeboden in Fins Lapland. Door werkelijk elk hotel. Op pad met slede honden, een tocht met sneeuwscooters, het Noorderlicht achterna reizen, naar een rendier farm. Je kunt het zo gek niet bedenken. Stuk voor stuk spreken ze tot de verbeelding. Romantiek ten top. Ik zou je ook zeker niet afraden om ergens een keer een tourtje te doen. Lapland is een bijzondere bestemming en soms zijn ervaringen het gewoon écht waard. Er is echter ook veel wat je gewoon zelf kunt ondernemen. Zonder gids of bureautje. Als je buiten de grote stad zit, kun je bijvoorbeeld met gemak zelf het Noorderlicht spotten. Als de condities maar goed zijn en je geen licht vervuiling hebt van een (grote) stad. Dat bespaart je zo €70 per persoon. Hetzelfde geldt voor een bezoekje aan een authentieke rendier farm; onderhandel zelf met een taxi chauffeur en je bespaart zo weer €50. 

Fins Lapland accommodatie

Kies voor een appartement of Airbnb

De hotels in Fins Lapland zijn mooi. Luxe. Met bijbehorende prijzen. Zeker als je in een klein dorpje zit. Dan zit het eten er namelijk vaak bij in, waardoor de prijzen echt heel erg oplopen. Begrijpelijk ook wel met die afgelegen ligging. Wat een betaalbaar en goed alternatief is, is te kiezen voor een appartement of Airbnb. Sowieso betaal je minder, maar wat de grote winst is, is dat je zelf kunt koken. Neem wat basis dingen van huis mee en je bespaart echt enorm veel geld. Ik verbleef in het dorpje Levi en heb €100 per nacht betaalt voor een fantastisch mooi appartementje. Inclusief eigen sauna Lachen. Bij een gemiddeld hotel betaal je gerust het dubbele.

Een reis naar Lapland zal nooit je goedkoopste reis ever worden. De prijzen zijn er gewoon flink. De ervaringen echter ook. Ik zal mijn reis naar Fins Lapland nooit vergeten. De natuur, het fascinerende Noorderlicht, het leven van de Sami. Een dikke aanrader als je nog op zoek bent naar een bijzondere, unieke winterse bestemming ♥.

@Europa @Finland #lapland #Finland #reistips #reizen #levi

1 reactie

  • Kiki Multem

    28 april 2019 om 12:27

    Echt waanzinnig en wat een prachtige foto's!

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.