Omstreden Srinagar in Kashmir

Reismeisje 15 november 2013

Srinagar 1

De regio Kashmir in Noord-India roept waarschijnlijk niet meteen vredelievende beelden bij je op. Veel mensen associëren Kashmir met oorlog of op z’n minst met onveilig en instabiel gebied. Dat is natuurlijk deels wel gebaseerd op de werkelijkheid, maar deels ook zo gegroeid door de negatieve aandacht in de media. Tijdens mijn reis door Kashmir heb ik mij geen enkel moment onveilig gevoeld, terwijl we toch letterlijk bij de grens met Pakistan zijn geweest, dwars door het beruchte Kargil zijn gereden en een aantal dagen in het zogenaamd onrustige Srinagar zijn gebleven. Niets aan ’t handje ;-)! Ik moet wel zeggen dat het even wennen was toen we in Srinagar aan kwamen; er lopen aardig wat militairen rond en je belandt ineens in een Islamitisch deel van India. Toch een heel ander sfeertje op de één of andere manier, maar wat heb ik genoten van Srinagar! Het is supermooi gelegen aan Lake Dal met uitzicht op het begin van de Himalaya. Zie je jezelf al zitten op één van de houseboats, genietend van je cola’tje (nope, geen verkoelende biertjes hier), een prachtige zonsondergang, de Imam die oproept tot gebed en genietend van een heerlijke Kashmir curry :-)? Mocht je een trip naar Noord-India overwegen, zou ik zeker Srinagar aan doen! En als je dat toch gaat doen, neem dan de volgende tips mee.

Overnacht bij Noor en zijn familie. Noor is geboren en getogen in Srinagar en heeft met zijn blote handen een meer dan fantastische houseboat gebouwd midden op Lake Dal. Je kunt de boot in z’n geheel afhuren en eet ’s avonds mee met zijn gezin. Er schijnen nogal wat vage houseboats te zijn, maar Noor is goudeerlijk. Dus kies voor zijn boot Young Bombay ;-)!

Maak een tochtje door de backwaters. Vanaf Lake Dal kun je met een simpel bootje een tocht maken door oud Srinagar; daar waar dus geen wegen lopen, alleen kanaaltjes. Superleuke manier om het Indiase leven aan je voorbij te zien trekken! Noor kan dit tochtje voor je fixen trouwens.

Bezoek de groentemarkt. Het is een beetje vroeg, maar wel de moeite waard. Vanaf 6 uur ’s ochtends vindt er elke dag een geïmproviseerde groentemarkt plaats. Op bootjes wel te verstaan! Familie A ruilt aardappels tegen wortels met familie B; dat idee zeg maar. Erg leuk!

Wandel door het centrum. Dit is wel verstandig om met een gids te doen; de zoon van Noor is een goede optie ;-). In het nieuwere deel van Srinagar heb je mooie moskeeën, Hindoestaanse tempels en sfeervolle kleine straatjes waar je je gerust een middag kunt vermaken.

Zou Kashmir een bestemming zijn waar jij graag heen zou willen?

@Azië @India #reizen #India #backpacken #Kashmir #srinagar

1 reactie

  • Het mooiste dorpje ever | Reismeisje

    01 februari 2014 om 09:22

    […] toeristische route, waardoor je er wel wat moeite voor moet doen om er überhaupt te komen. Vanaf Srinagar in Kashmir is ’t ongeveer 10 uur met een eigen auto. Oeps. En dan zijn de wegen niet bepaald verhard zal ik […]

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.