Off the beaten track in Guatemala

03 september 2015

Ixil 1 1 Hoewel Guatemala bij veel reizigers minder op het vizier ligt dan landen als Thailand, Zuid-Afrika of Costa Rica, vind je er toch verrassend veel toeristen. Zeker aangezien Guatemala een aantal vrij bekende highlights heeft en veel reizigers een soortgelijke route volgen. Denk aan Tikal, het meer van Atitlan en de heerlijk relaxte stad Antigua. Stuk voor stuk meer dan de moeite waard, maar als je van plan bent een reis naar Guatemala te maken is het juist zo gaaf wat meer off the beaten track te gaan! De mensen zullen je er met open armen ontvangen en je zult er te gekke herinneringen aan over houden. Voor mij is het Westen van Guatemala één van die prachtige pareltjes. Groen, eindeloze landschappen, een authentieke manier van leven en je vindt er één van de laatst overgebleven oude Maya volken: de Ixil.
Ixil 2 Bolletjes op hun hoofd.
Hoewel de originele inwoners van Guatemala tot de Maya’s behoren, merk je daar op straat als toerist niet heel veel van. De oude Maya cultuur is ondertussen op veel plekken ook gemixt met het Christendom. In het Westen van Guatemala leven echter nog zo’n 90.000 mensen die tot de traditionele Ixil Maya stam behoren. Inclusief eigen klederdracht, gebruiken en tradities. Vrouwen dragen er allemaal robijnrode, lange rokken en de oudere vrouwen dragen hun haar opgestoken en hebben een soort wollen bolletjes er door heen gevlochten. Prachtig! De meeste Ixil spreken zelfs geen Spaans, maar enkel hun eigen, oude Maya taal. Heel anders, waar je echt geen touw aan vast kunt knopen ;-) . Voor mij is dit ècht reizen. Met hoofdletters.
Ixil 1 How to get there.
De Ixil leven in een aantal dorpjes, waar je niet 1-2-3 kunt komen. Vanuit het toeristische Flores, bij Tikal, kost het je ongeveer 10 uur om in Nebaj te komen. Één van de ‘grotere’ steden in het Ixil gebied. Het laatste stukje zul je waarschijnlijk zelfs moeten liften, maar no worries; er rijden genoeg locals en ze nemen je graag mee. Nebaj is een goede uitvalsbasis om het gebied van de Ixil te ontdekken. Je vindt er wat hotelletjes en eenvoudige restaurants en in het weekend komen de mensen vanuit de verre omgeving om hun groenten en fruit op de lokale markt te verkopen. De omgeving van Nebaj leent zich ook supergoed voor mooie hikes. Een plan dat wij afgelopen maart ook hadden, maar door het slechte weer helaas niet hebben kunnen doen L. Tot slot is een bezoekje aan het nabij gelegen dorp Chajul zeker de moeite. Vanuit Nebaj gaan er minibusjes rechtstreeks naar Chajul, een ritje van ongeveer 45 minuten. Verwacht geen enorme highlights in Chajul, maar bezoek de kerk, slenter over de markt, neem een kijkje op de begraafplaats en ga er simpelweg rustig zitten en kijk om je heen. Het is echt een feest om al die prachtig geklede mensen te zien!   Kortom, als je van plan bent naar Guatemala te reizen en je hebt wel wat dagen over; bezoek de regio rondom Nebaj! Het is een compleet andere ervaring en zal je reis door Guatemala zeker verrijken :-) . Ik ben benieuwd of een bezoek aan de Ixil je aanspreekt??

#reizen #reistips #guatemala #nebaj

5 reacties

 • Danny van der Meijden

  03 september 2015 om 07:59

  Je had me er inderdaad al eens over getipt. Inmiddels hebben wij onze reis door Guatemala bijna bepaalt, we hebben nog enkele dagen over. Nebaj staat nog niet op het lijstje. Geen idee of we het ook gaan bezoeken. Honduras (Copan) of Monterrico (voor de schildpadden) zijn nog kanshebbers om onze planning te complementeren. Maar Nebaj ziet er zeer kleurrijk uit!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Danny van der Meijden

   04 september 2015 om 07:53

   Ah leuk Danny! Super! Ben heel benieuwd hoe jullie 't gaan hebben :-). Vast helemaal te gek. Copan schijnt ook erg mooi te zijn inderdaad. Ik ben er zelf helaas nog niet geweest. In elk geval heel veel plezier al vast!!

   Beantwoorden

   • Ingeborg Reismeisje

    07 september 2015 om 11:21

    Een van de mooiste landen op aarde, ik heb er 4 maanden gewoond in 2002/2003. Hoe is het reizen in het noorden nu? In die tijd was het hartstikke safe, maar ik hoor veel over mara's en de drugskartels uit Mexico. Ontvoeringen en berovingen, staat van beleg, dat soort ellende.
    Monterrico is prachtig, wij gingen daar regelmatig een weekend heen. Vanuit Panajachel Atitlan oversteken en logeren bij de hippies in San Marcos is een aanrader. De vulkaan bij San Pedro was toen niet veilig, maar het dorpje is ook erg leuk.
    Ja, ik wil graag nog een keer terug!

    Beantwoorden

 • Debby

  03 september 2015 om 09:10

  Ik stond zo versteld van die Quechua talen <3333333 men. Guatemala is echt... VERLIEFD OP GEWORDEN!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Debby

   04 september 2015 om 07:52

   Ja he. Prachtig zijn die. En onverstaanbaar ;-).

   Beantwoorden

 • Sieds | Sieds My Travels

  03 september 2015 om 09:29

  Mooie post van een prachtig land én bevolking! Ben helaas niet in Nebaj en omgeving geweest..

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sieds | Sieds My Travels

   04 september 2015 om 07:52

   Dank :-).

   Beantwoorden

 • Jeroen

  04 september 2015 om 07:16

  Ik heb Nebaj toch even opgeschreven om in gedachten te houden als ik in de buurt ben. Ziet er erg mooi uit en heeft mijn interesse zeker gewekt en lijkt me 100% de moeite waard om er tijd voor te maken.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   04 september 2015 om 07:50

   Leuk te horen Jeroen! Is ook zeker echt de moeite!

   Beantwoorden

 • Liesbeth

  12 mei 2016 om 20:27

  Hallo Wendy, zou je mij eens kunnen vertellen hoe het was in Guatemala in verband met de "veiligheid"?
  Ik zou zelf nl ook willen gaan, meerbepaald naar Quetzaltenango om Spaans te leren.
  Maar iedereen in mijn omgeving zegt dat ik niet mag gaan, omdat het er te onveilig zou zijn (gewelddadige misdrijven)...
  Hoe heb jij dit ervaren? Heb je je er onveilig gevoeld?
  Ik zou wel alleen willen gaan, maar ik heb al vaker alleen gereisd, bijv. In Argentinië en Bolivia en dat is heel goed gegaan.
  Zou je mij eventueel een mailtje willen sturen ivm jouw ervaringen?
  Groetjes, Liesbeth ;0) Mijn mailadres is: liesverstraelen@yahoo.com

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.