Kopje yakboter thee?

12 juni 2013

Potala reis Tibet

Iedereen die gek is op reizen zal regelmatig de vraag krijgen: wat is je mooiste bestemming ooit geweest? En iedereen die een beetje reizigersbloed door z’n aderen heeft stromen zal deze vraag bijna onmogelijk vinden om te beantwoorden. Hoe vergelijk je nu de parelwitte, relaxte strandjes in Maleisië met de pure ruigheid van Afrika, het zinderende van The Big Apple of de immense stilte van de Himalaya?! Het is allemaal op haar eigen wijze mooi, fantastisch en bijzonder. Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik er stiekem wel een klein favorietje tussen heb zitten. Tibet. De mensen die voor dag en dauw met gebedsmolens de Bakhor lopen, de prachtige vergezichten, het spirituele, de trieste onderdrukking van een prachtig volk; het raakt me elke keer weer. En vergeet die typische weeïge, zware geur van warme yakboter niet. Geloof me; het is minstens zo vies als het klinkt ;-)! Mijn reis naar het dak van de wereld is in elk geval zonder meer één van mijn meest bijzondere bestemmingen ooit geweest. Mocht je Tibet overwegen heb ik 2 tips die echt de moeite waard zijn:

Reis met de trein vanuit Chengdu. Los van dat Chengdu makkelijk te bereizen is vanuit Nederland, dat ’t dè stad is om je visum te regelen en ’t coolste hostel ter wereld zich hier bevindt ;-), vertrekt hier de rechtstreekse trein naar Lhasa. Deze trein gaat over ’t hoogste station ter wereld (4.200 meter!), duurt bijna 48 uur en geeft je echt een meer dan fantastische ervaring. De ijle landschappen, prachtige vergezichten en het Chinese leven van alle dag in de trein zelf zijn een ervaring op zich. Bijkomend voordeel: je stijgt geleidelijk richting de 3.500 meter hoog gelegen hoofdstad van Tibet en dat betekent minder kans op hoogteziekte. Altijd fijn!

Boek tourtjes bij een Tibetaans bureau in Lhasa. Helaas verdwijnen de toeristische bureautjes gerund door Tibetanen steeds meer uit het straatbeeld in Lhasa. De Chinese overheid migreert massaal Han Chinezen naar Lhasa, waardoor de Tibetaanse cultuur langzaam vervaagt. Triest, maar helaas de bittere waarheid. Als toerist in Tibet kun je toch een klein steentje bijdragen aan ‘behoud’ van de Tibetaanse gemeenschap door tourtjes naar ’t Potala, Nam Tso, Sera Klooster of wat je maar wilt zien te boeken bij een écht Tibetaans bureau. Je ervaring zal dan ook een stuk authentieker zijn. Goede tip: bekijk http://www.exploretibet.com/. Hier kun je rechtstreeks tourtjes boeken door en van Tibetanen!

#reizen

6 reacties

 • Treinreis naar het dak van de wereld | Reismeisje

  26 juni 2013 om 06:58

  [...] landschappen brengen en je de meest leuke ontmoetingen bezorgen. Fantastisch vind ik dat! De mooiste treinreis tot nu toe begon voor mij in Zuidelijk China; Chengdu om precies te zijn. 3360 kilometer en 44 uur [...]

  Beantwoorden

 • maillot de foot pas cher

  13 juli 2013 om 00:08

  <strong>maillot de foot pas cher...</strong>

  The blog You have write is very properly written and really useful many thanks for great posta?|...

  Beantwoorden

 • Het verhaal van Tibet | Reismeisje

  25 juli 2013 om 12:02

  [...] paar weken geleden schreef ik over Tibet als mijn meest bijzondere reisbestemming. Los van alle andere fantastisch mooie en unieke plekken, [...]

  Beantwoorden

 • T

  04 augustus 2013 om 21:15

  oh! dit lijkt me zo een bijzonder land he.

  Beantwoorden

 • Highlights in Lhasa | Reismeisje

  04 november 2013 om 07:55

  [&#8230;] is geen geheim dat Tibet één van mijn meest bijzondere en favoriete bestemmingen tot nu toe is. De eindeloze landschappen, zachtaardige mensen en spirituele sfeer hebben diepe [&#8230;]

  Beantwoorden

 • Jimmy

  15 mei 2016 om 20:38

  I have walked around the internet for several hours this evening and met with this interesting site. But what brought me great headache was that it was in German or something as I cannot read German at all. I finally translate the Tibet travel information via an online function from the browser. Hope your gorgeous site offers an English version like this site http://www.easy-tibettravel.com . Anyway, this is a valuable site loaded with useful information.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.