Interview met digital nomad Marieke

Reismeisje 13 augustus 2015

Laatst schreef ik al eens een artikel over leven als een digital nomad. Locatie onafhankelijk werken en leven. Een te gekke levensstijl die steeds meer mensen aanspreekt. Marieke en Peter van Digital Nomad hebben 1,5 jaar geleden de knoop door gehakt en zijn samen met hun twee kinderen naar Bali vertrokken. Vandaag een inspirerend interview!
Wie ben je en wat heb je met reizen?
Ik ben Marieke, 34 jaar, getrouwd met Peter en moeder van Thijs (4) en Isa (2). Sinds we 15 jaar geleden onze eerste grote reis van 10 weken naar Azië hebben gemaakt, is reizen niet meer weg te denken uit ons leven. We hebben in 2008 een wereldreis gemaakt en ook sinds we kinderen hebben zijn we blijven reizen. Thijs z'n eerste verre reis was naar Argentinië en Brazilië toen hij 6 maanden oud was. Toen Isa zes maanden was zijn we verhuisd naar Bali, waar we nu ruim 1,5 jaar wonen. Zij woont dus al 3/4 van haar leven in het buitenland nu.
 
Je hebt een eigen blog, Digital Nomad. Wanneer ben je daar mee begonnen en waarom?
We hebben besloten om een aantal jaar uit Nederland weg te gaan met de kinderen en als freelancers ons geld te verdienen. We zijn vlak voor ons vertrek begonnen met de blog. In eerste instantie is de blog ontstaan om familie en vrienden in Nederland op de hoogte te houden van onze avonturen in het buitenland. De laatste tijd weten steeds meer mensen onze blog te vinden en worden we ook vaak benaderd met vragen over Bali met kinderen, over plaats onafhankelijk werken en regelgeving, tips over werken, etc. We hebben dus onlangs een soort koerswijziging gemaakt en zijn nu ook artikelen aan het schrijven die voor een groter publiek geschikt zijn.
Waarom heb je samen je gezin voor een leven als digital nomad gekozen?
Zoals gezegd hebben we beide een reisvirus waar we niet vanaf komen....en we wilden heel graag voordat de kinderen echt naar school moeten in Nederland nog wat meer van de wereld zien met z'n allen. We hebben niet de luxe dat we dit met alleen spaargeld kunnen doen, dus we moesten ook online geld verdienen. Voor ons is dit een perfecte manier om meer van de wereld te zien en meer tijd met de kinderen door te brengen, om ze bewust te zien opgroeien en om ze kennis te laten maken met andere culturen.
Je woont op Bali; vertel, hoe is dat? Bevalt het goed?
We wonen nu 1,5 jaar op Bali en dat bevalt ontzettend goed! We hebben een heerlijk relaxed leven met personeel en hebben daardoor heel veel tijd om leuke dingen te doen op dit prachtige eiland. De kinderen gaan naar de internationale pre-school hier en wij werken aan freelance klussen en eigen producten zoveel mogelijk in de tijd dat zij op school zitten, om daarna met z'n allen leuke dingen te doen. Daarnaast plannen we regelmatig korte vakanties hier in de omgeving, naar Singapore, Java en binnenkort naar Flores en Komodo. Het is super leuk om te zien dat de kinderen zo snel wennen aan een nieuwe omgeving. Thijs praat al vloeiend Engels en ze praten beide ook wat Bahasa Indonesia. Tijdens onze vakantie in Nederland vonden ze het vaak vreselijk koud en misten ze de nasi goreng heel erg :-).
Wat zijn je toekomstplannen?
Wij blijven tot februari/maart op Bali, dan loopt ook het huurcontract van ons huis af en zijn we hier 2 jaar geweest. We gaan dan een paar maanden 'on the road' als nomads om te kijken hoe dat is. Zou het lukken om ook nog wat werk te verrichten tijdens het reizen als we ook nog de kinderen fulltime om ons heen hebben? We zullen het zien. De reisplannen zijn nog niet heel concreet, maar we zullen beginnen met een maand op de Filipijnen. Verder zien we wel wat op ons pad komt! Volg ons op digitalnomad.nl als je ook benieuwd bent hoe dit uitpakt :-)

 

Heb je nog tips voor andere mensen die een leven als digital nomad overwegen?
De allerbelangrijkste tip is iets wat wij ook altijd in ons achterhoofd houden: if you can dream it, you can do it! Een leven als digital nomad is wel wat makkelijker op te bouwen als je een beroep hebt wat plaatsonafhankelijk uit te voeren is, zoals een webdeveloper, copywriter, designer, online marketeer, fotograaf, etc. Maar ook als je daar totaal geen ervaring in hebt, zoals ik.....dan zijn er mogelijkheden. Ik ben zelf erg veel plezier gaan beleven aan het bloggen, terwijl ik eerst dacht dat het totaal niks voor mij was.

Daarnaast ben ik zelfs een eigen webshop begonnen (toegegeven: een man die dit voor mij kon bouwen was wel heel handig) en probeer ik leuke vintage sloophouten tekstborden uit Bali te verkopen in Nederland via Balivintageliving.nl. Je hoeft niet altijd meteen een plan te hebben, het kan ook komen op het moment dat je iets ziet, zoals wanneer ik die borden zag en bedacht dat het leuk was om in Nederland te verkopen. Of dat je bijvoorbeeld de juiste mensen tegen het lijf loopt om een goede gezamenlijke startup te doen. Zo is Peter onlangs Moustag gestart samen met twee andere Nederlanders. Soms kun je met verschillende expertises (Peter is developer en de andere zijn marketeer en designer) een mooi team vormen om samen iets nieuws op te zetten. Dat kun je van tevoren niet bedenken, maar daar loop je dan tegen aan.

Wel is het handig om spaargeld te hebben voordat je weggaat, zodat je het een tijdje uit kunt houden zonder dat je wat hoeft te verdienen. Dat geeft een stuk minder druk. Wij hebben namelijk wel ervaren dat dingen tijd kosten. Als je met affiliate marketing bijvoorbeeld geld wilt verdienen, wat wij ook gedeeltelijk doen, dan kost het tijd om iets op te zetten en daar marketing voor te doen. Er gaat best wat tijd overheen voordat je een idee hebt en je er daarna ook daadwerkelijk geld aan verdient. Mijn ervaring is echter ook dat als je het echt graag wilt en er hard voor werkt, het altijd goed komt. Maar geef het wel tijd en daarvoor is wat spaargeld erg handig. Dan kun je in de tussentijd ook heerlijk genieten van de mooie plekken waar je bent. Als je nog praktische vragen hebt of tips nodig hebt, je kunt ons altijd benaderen via info@digitalnomad.nl.

#reizen #interview #digital nomad

9 reacties

 • Gerard | Wijzijnbackpacken.nl

  13 augustus 2015 om 08:23

  Hoi Marieke! Interessant blog! Leuk om te lezen hoe jullie voor inkomen zorgen. Inspirerend.
  Succes met je webshop!

  Beantwoorden

 • Debby

  13 augustus 2015 om 12:29

  Ik word altijd helemaal dromerig van dit soort artikelen en snap dan niet zo goed waarom het mij niet lukt ergens te beginnen :'D het klinkt zo makkelijk!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Debby

   14 augustus 2015 om 06:33

   haha ja he. Misschien is het dat ergens ook wel, maar laten we ons zo snel leiden door allerlei moeilijkheden die dan achteraf helemaal geen moeilijkheden blijken te zijn...Tenminste, dat zit er bij mij wel achter ;-).

   Beantwoorden

 • Stephanie

  13 augustus 2015 om 12:40

  Wat is dit leuk om te lezen zeg, ik ga jullie blog volgen! En Bali is echt mijn droombestemming :3

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stephanie

   14 augustus 2015 om 06:32

   Thanks! Ook namens Marieke :-).

   Beantwoorden

 • Leonie | Troikatripper

  13 augustus 2015 om 14:49

  Lijkt me een mooi leven! Maar wel lastiger als de kinderen ouder worden. Vriendjes maken ze steeds maar voor korte tijd en ik denk dat het met kinderen op een gegeven moment wel prettig is om ergens te 'settelen' (waar dat dan ook is). Dus ik ben benieuwd hoe lang ze deze levensstijl nog aan willen houden en hoe ze hun leven voor zich zien wanneer de kinderen naar basis-/middelbare school gaan!

  Beantwoorden

 • Linda | One Day Trip

  13 augustus 2015 om 14:53

  Wow, super vet! En echt heel stoer dat jullie deze stap hebben genomen met kinderen. Ben heel erg benieuwd wat jullie na de Filipijnen gaan doen en hoe het leven als een nomaad zal bevallen. Heel veel succes en plezier!

  Beantwoorden

 • Jessica

  13 augustus 2015 om 15:25

  Wat gaaf dat ze deze stap hebben ondernomen, mét kinderen! Ik word altijd erg vrolijk om verhalen te lezen over mede-digital nomads! :) En spaargeld is inderdaad een hele goede tip. Halsoverkop de wereld rondreizen en geld verdienen klinkt leuk, maar dat gebeurt niet van de een op de andere dag. Maar met wat doorzettingsvermogen en zelfdiscipline komt het bij veel mensen inderdaad wel goed. Hoe heerlijk is het om 's ochtends met een surfplank het water in te duiken, wat te lunchen terwijl je een paar uurtjes achter je laptop werkt, om vervolgens 's avonds te genieten van een prachtige zonsondergang en een spectaculaire vuurwerkshow aan de horizon?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jessica

   14 augustus 2015 om 06:32

   Same here. Zeker ook met kinderen inderdaad. Vaak hoor je toch dat dat het moment is dat het gereis minder of anders wordt.

   Beantwoorden

 • Kimber

  13 augustus 2015 om 20:58

  Wat een inspirerend artikel. Echt geweldig om te lezen en ik vind Mariekes motto briljant :D.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kimber

   14 augustus 2015 om 06:31

   Ja he. Ik vind haar verhaal ook echt te gek!!

   Beantwoorden

 • We Are Travellers

  14 augustus 2015 om 11:31

  Wat gaaf en ontzettend stoer om zoiets met kinderen te doen. Een paar weken terug heb ik ook mijn baan opgezegd om me volledig op mijn blog te richten (waaah spannend!), had een beetje een 'nu of nooit' gevoel want dacht dus dat zoiets met kinderen (mocht ik ze ooit krijgen over een paar jaar) onmogelijk zou zijn. Maar bij deze is het tegendeel bewezen. Leuk om te lezen!

  Beantwoorden

 • Sander

  15 augustus 2015 om 07:23

  Vooral het vinden van geschikt werk... Zo vaak over nagedacht! Wat als bijvoorbeeld je webshop nou niet loopt? Of dat je 7 dagen in de week werk doet wat helemaal niet bevalt? Of...of..of.. Ik moet als kersverse vader ook nog een mond voeden. Zo'n veertig uur in de week benijd ik jullie! Maar als ik dan 's avonds bij thuiskomst de opa's en oma's zie hoe trots en blij ze zijn met haar, dan wil ik voor geen goud weg. Vooral in deze periode zijn familie en vrienden heel erg waardevol en word mijn wereld weer klein maar knus. Maar heel erg moedig en ik zal toch altijd die vraag houden; "what if!".

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.