Inspirerende mensen

12 december 2013

Inspirerende mensen

Door het overlijden van Nelson Mandela afgelopen week en de vele documentaires over zijn leven die volgden, besefte ik me weer wat een bijzonder en inspirerend mens hij was. Hij staat terecht in het rijtje van Mahatma Gandhi, moeder Theresa en Martin Luther King. Eens in de zo veel tijd staan er mensen op die hun tijd ver vooruit zijn en op een intense manier vechten voor waar zij in geloven. Los van de inspirerende mensen die ik al noemde, zijn er voor mij zeker nog een aantal mensen die me inspireren, raken of gewoon intrigeren.

 

Dalai Lama XIV. Afgelopen september heb ik zó gehoopt de veertiende Dalai Lama in het echt te ontmoeten, maar helaas :-(. Ik vind dit echt één van de meest bijzondere mensen uit onze tijd. Zijn geweldloze maar zo intense strijd voor de onafhankelijkheid van Tibet vindt vaak wat op de achtergrond plaats, maar die bescheidenheid past ook weer bij hem. Hij keert de Chinezen ook letterlijk de andere wang toe; onvoorstelbaar als je weet welke verschrikkingen het Tibetaanse volk heeft moeten ondergaan en nog steeds ondergaat. Ik vind de Dalai Lama echt een inspirerend, intens goed en oprecht vriendelijk ogend mens, waar veel wereldleiders nog een puntje aan kunnen zuigen!

 

Anna Politkovskaja. Misschien doet deze naam niet 1-2-3 een belletje rinkelen. Sinds haar dood een aantal jaren geleden, wordt er ook niet veel meer over haar geschreven. Anna was een Russische journaliste die tegen de regering van Poetin streed. Uiteindelijk heeft ze dit met de dood moeten bekopen, maar niet voordat ze verschillende boeken in het Westen gepubliceerd kreeg en de alarmbellen bij Poetins regering big time af gingen. Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor Rusland, dus vandaar dat ik een flink aantal jaren al in aanraking kwam met publicaties van deze Anna. Voor mij is zij een voorbeeld van een vrouw die vecht voor rechtvaardigheid en haar idealen. Zelfs als die haar eigen leven ondergeschikt maakten.

 

Susan Smit. Ze staat vooral bekend als ‘heks’. Nu is ze dat volgens eigen zeggen ook, maar wat mij betreft gaat het om wat daar onder zit: een mooie, spirituele vrouw, die niet bang is voor haar overtuigingen uit te komen. Ze gelooft heilig in natuurkrachten en de samenhang van alles. Klinkt dat vaag? Hm, kan ik me ook wel iets bij voorstellen eerlijk gezegd ;-). Toch vind ik zelf dat Susan haar lichtelijk zweverige opvattingen altijd zo mooi nuchter en logisch weet te verwoorden. En daarom vind ik haar een inspirerend persoon!

 

Lady Gaga. Ik zie je denken; huh, excuse me :-)?! Ja, je leest het goed: ik vind Lady Gaga een inspirerend mens ja. Niet vanwege haar muziek, want dat is niet helemaal mijn ding, maar om wie ze is. Ze is natuurlijk wat exhibitionistisch en weigert zich aan te passen aan wat ‘hoort’, maar dat maakt haar wel onwijs eigen. Sinds ik de documentaire ‘Gaga by Gaultier’ heb gezien, ben ik helemaal om. Daarin zie je een heel andere, intelligente en scherp ontwikkelde dame die al heel wat lessen in haar leven heeft gehad. Ga die documentaire kijken en oordeel dan; ik weet zeker dat je verbaasd zult zijn.

 

 

Wat vind jij één van de meest inspirerende personen van onze tijd?

 

#Inspirerend #Dalai Lama #persoonlijk

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.