Hoe overleef je India?

Reismeisje 26 maart 2014

India overleven 1

Veel reizigers hebben een soort haat-liefde verhouding met India. Als je er bent wordt je gillend gek van al die geluiden, geuren en in-your-face mensen. Maar eenmaal thuis kan je niet wachten om een nieuw reisje naar dit bizarre land te maken. Herkenbaar? Voor mij in elk geval wel :-). Ik ben nu een aantal keren in India geweest en elke keer gebeurt eigenlijk hetzelfde: wauw, tof en supermooi worden afgewisseld met vreselijk, vies en triest. Ben jij van plan om een reis naar India te gaan maken? Ik zet een aantal tips om te ‘overleven’ in India voor je op een rijtje.

Ga op in de groep.

Indiërs zijn van nature supernieuwsgierig en kennen eigenlijk nauwelijks privacy. Gevolg: als jij even rustig in je Lonely Planet staat te kijken, heb je binnen no time een groep Indiërs om je heen die je allemaal een andere kant op sturen :-). Soms kan dat juist wel leuk zijn, maar ik heb ook vaak momentjes van ‘laat me even met rust’. Als buitenlander val je sowieso wel op, maar het helpt wel als je je een beetje extra aanpast aan Indiase gebruiken en kleding. Draag bijvoorbeeld geen korte broek of rok, bedek je schouders en loop niet hand in hand met je hubby. Los van dat ’t ook wat respectloos is naar de Indiase cultuur, zal dit je helpen iets meer in de massa op te gaan.

India Overleven 2

Kies een lokale gids.

Daar ben ik sowieso voorstander van :-)! En in India helpt het je ook om wat meer op je gemak rond te lopen, omdat een Indiase gids wel weet hoe hij je door de drukte heen moet loodsen en de gebruiken goed kent. In een stad als Delhi of Mumbai hoef je natuurlijk geen gids te hebben, maar als je een uitstapje of trek wilt maken zou ik zeker met een lokale gids of taxi chauffeur reizen.

Go with the flow.

Misschien is dit wel de beste tip; laat het over je heen komen. India is nu eenmaal een enorme prikkeling van al je zintuigen en is voor ons Westerlingen echt de wereld op z’n kop :-). Dat maakt het voor mij ook juist weer zo’n mooi land om door heen te reizen. Probeer open naar India en de mensen te kijken en vergeet niet dat Indiërs echt anders tegen dingen aan kijken. Zo vond ik tijdens mijn eerste reis door India de armoede echt heel triest en pijnlijk om met eigen ogen te zien. Een Indiër gelooft echter heilig dat hij in een vorig leven iets verkeerd heeft gedaan, daarom nu moet bedelen en in een volgende leven daar voor beloond zal worden. Dat wil niet zeggen dat je er niet geraakt door kunt zijn, maar vergeet gewoon niet dat het een heel andere wereld is met eigen opvattingen en ideeën.  

Kies soms voor iets meer luxe.

Ik ben niet zo’n luxe paardje en houd wel echt van avontuurlijk reizen. In India kan ’t soms alleen wel fijn zijn even voor een iets duurdere kamer te kiezen of een treinklasse hoger. Dan nog kost het 3x niks :-) en je kunt even lekker op adem komen. Zou ik echt doen als je door India reist!

India overleven 3

Let op met eten.

India blinkt niet bepaald uit in properheid :-). Nope. Het is er ronduit smerig en onhygiënisch. Je doet er daarom wel goed aan op te letten waar en wat je eet. Zelf eet ik op reis bijna alleen maar vegetarisch, maar dat hoeft natuurlijk niet. Vlees, vis, sla, ongeschild fruit en ‘verse’ sapjes zijn wel de meest risicovolle producten. Let gewoon goed op de doorloopsnelheid, of ’t er druk is en of de mensen die er werken er een beetje fris uit zien. Tja en verder moet je gewoon ook een beetje mazzel hebben…

Ben jij al eens in India geweest? Wat vond je er van?

 

@Azië @India #reizen #India #backpacken #Azie #reistips

3 reacties

 • Gerben

  26 maart 2014 om 13:19

  India rules! Ik ben er echt dol op :-). Het zijn in feite zoveel verschillende landen in één. Mijn tip: een glimlach doet ook hier wonderen en brengt je veel verder dan een norse blik.

  Beantwoorden

 • Debby

  26 maart 2014 om 16:30

  Ik vind het hier in Nicaragua al vrij chaotisch en smerig en veel herrie :') daar word ik soms echt LAAIEND gek van, maar dat mag ook wel na 2 maanden vind ik haha. Het is echt nóóit stil. Het contrast met in de bus zitten hier en in Nederland is echt enorm haha, maar ik kan er soms ook wel om lachen.

  Beantwoorden

 • Natasja

  27 maart 2014 om 21:05

  Ik was een jaar geleden een week in New Delhi en had er inderdaad een haat-liefde verhouding mee! Maakte er een Indiaase bruiloft mee, bezocht de Taj Mahal, ging mee met een lokale gids die ons vooral geld wilde aftroggelen, heb heerlijk gegeten en kwam terug met een darmbacterie :') Ben heel blij dat ik toen last minute met een vriendin mee ging maar weet oprecht niet of ik er ooit nog eens heen wil. Maar bijzonder was het.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Natasja

   28 maart 2014 om 08:51

   Haha, herkenbaar ja. En wat gaaf; een Indiase bruiloft zeg!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.