Hoe kies je een volgende reisbestemming?

Reismeisje 04 september 2016

Een vraag die ik heel vaak krijg. Hoe bepaal je nu je volgende reisbestemming als je al best wat van de wereld hebt gezien? Blijft er dan nog iets te wensen over? Hell ya Tong uitsteken! Sterker nog, het lijkt wel alsof mijn bucketlist steeds langer wordt naar mate ik meer reis. De wereld is ook gewoon zo groot en divers! Meer dan genoeg bestemmingen om een leven mee te vullen wat mij betreft. Aangezien veel mensen zich afvragen hoe we tot een reisbestemming komen, leek het me leuk daar eens een heel artikel aan te wijden. Vandaag vertel ik jullie dus hoe we een volgende reisbestemming bepalen! Ik ben benieuwd of het herkenbaar is voor je.

Seizoen reizen 1501

It's all about the season. Natuurlijk niet helemaal, maar het seizoen is wat mij betreft wel erg belangrijk bij je keuze voor een reisbestemming. Bij de route van onze wereldreis was dat zelfs onze eerste overweging. Het maakt echt niet uit als je af en toe een buitje hebt of misschien ergens het staartje van een of andere orkaan mee pakt, maar je wilt over het algemeen natuurlijk wel lekker weer hebben. Zeker als je daarna weer vol aan de bak moet. Daarom kijken wij altijd eerst naar wanneer we ongeveer weg zouden willen gaan en in welke landen op onze bucketlist het dan het beste reisseizoen is. Echt belangrijk!

Wisseling van continent. Hoewel Azië Gerbens favoriete continent is en ik het liefste naar Midden-Amerika reis, proberen we toch zo veel mogelijk variatie aan te brengen in onze reisbestemmingen. In principe reizen we dus niet 2x naar hetzelfde continent direct achter elkaar. Op die manier blijft het allemaal wat spannender en blijf je bovendien alle continenten op de een of andere manier ook meer waarderen. Bij de keus van onze volgende reisbestemming speelt dus zeker ook onze vorige reisbestemming mee.

bucketlist reizen 3310

Bucketlist ervaringen. Er zijn van die ervaringen die ik nog heel graag mee zou willen maken. Niet zo zeer een specifiek land, als wel een heel specifieke activiteit. Bijvoorbeeld het beklimmen van de Kilimanjaro, het zien van badderende Japanse makaken, duiken met walvishaaien en het volgen van een yoga cursus. Zulke dingen. Het is natuurlijk wat lastiger om dit soort ervaringen af te vinken, omdat ze niet per se aan een vaste locatie gebonden zijn, maar we proberen dit soort reisdromen elk jaar mee te nemen in onze overweging voor een nieuwe bestemming. You only live once Lachen!

Budget. Tja. Speelt natuurlijk ook wel mee. Aangezien we met ons tweetjes zijn en geen groot uitgavenpatroon hebben, kunnen we heel aardig sparen voor reizen. Iets wat sowieso altijd essentieel is geweest voor ons. Dat maakt dat we in principe elke bestemming kunnen kiezen die we willen, maar hey; wij hebben ook geen geldboom in de achtertuin staan Knipogen. Als we in een jaar al een wat duurdere bestemming hebben bezocht, kiezen we vaak daarna voor een iets goedkopere bestemming. Dat balanceert weer lekker uit.

Tijd. Ook een belangrijk criterium. Soms hebben we wat minder tijd en dan houden we daar toch rekening mee qua bestemming. Ik zou bijvoorbeeld nooit voor minder dan 3-3.5 week naar Indonesië reizen. Daar is de afstand net even te groot voor. Voor mijn gevoel kun je dan net niet helemaal doen of zien wat je wilt. Als we dus wat minder tijd hebben, kiezen we vaak sneller voor het Midden-Oosten, het Noorden van Afrika of een Europese bestemming.

Dat zijn eigenlijk de belangrijkste aspecten die ik mee neem als we na denken over een volgende reisbestemming. Herken je dit? Of misschien wegen bij jou juist andere dingen zwaarder?

 

#bucketlist #reizen #reistips

4 reacties

 • Daantje

  04 september 2016 om 12:07

  Over seizoenen doe ik normaal niet zo moeilijk...maar dit jaar toch van een bestemming afgeweken. Philipijnen lag binnen handbereik waar we dan eventueel deze maand naartoe zouden gaan. Maar als je bedenkt dat de Filipijnen middenin het oog van typhonen ligt rond september...je hoeft het natuurlijk niet op te zoeken.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Daantje

   04 september 2016 om 18:03

   Nee precies ;-). Zeker in dat soort gebieden.

 • Dominique || dominiquetravels.com

  04 september 2016 om 18:00

  Ik herken mezelf heel erg in jouw lijstje! Seizoen staat bij mij echt op nummer 1! Ik kijk eerst wanneer ik, qua werk en qua interval tussen reizen, het liefst in een vliegtuig zou stappen en dan kijk ik waar het dan lekker weer is. Ik kijk ook naar activiteiten (deze keer ga ik bijvoorbeeld vooral veel culturele dingen doen in Zuid-Korea, dus mijn volgende lange reis wil ik meer natuur bezichtigen - of duiken :) ). En het liefst niet naar één van de omringende landen, want daar houd ik ook rekening mee. Onze lijstjes komen dus best wel overeen :)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   04 september 2016 om 18:04

   Ja, dat is inderdaad ook een goede. Beetje op thema kiezen. Wat leuk, Zuid-Korea :-). Heel benieuwd!

 • Dionne

  04 september 2016 om 19:46

  Wij moeten in de zomervakantie en zijn gebonden aan drie weken. En we reizen met kinderen. Dus we letten op al dan niet malariagebied, voldoende afwisseling voor de kids en bereisbaarheid met hen. Ook is het leuk als er wat kinderdingen te doen zijn. Ook hoogte speelt mee. Mooi is zo wel dat je delen van de wereld gelijk kunt afstrepen voor nu.
  Ook mag er een goede balans zijn van natuur en cultuur. Het is al met al best lastig zo.

  Beantwoorden

 • Carla

  05 september 2016 om 08:26

  Allemaal erg herkenbaar. Deze criteria hanteren wij ook, behalve dat we met 'tijd' wat losser zijn geworden. Waar we er een paar jaar geleden niet aan zouden hebben gedacht om voor 2 á 2,5 week naar bijv. Azië te gaan, doen we dat nu wel. Of je nu 6, 8 of 10 uur vliegt maakt toch weinig uit, en als je er gewoon voor kiest om maar een deel van het land te doen en dan nog een keer terug te komen dan kan dat prima.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.