Hoe je visumstress voorkómt

Reismeisje 03 oktober 2018

Visum 2

Ik zie mezelf nog zo staan. Op Schiphol. Het begin van onze wereldreis. We hadden een enkeltje op zak naar Brazilië. Via Madrid. Tot zo ver niets aan de hand. Tot we wilden boarden en de dame bij de gate vroeg om een bewijs dat we Brazilië ook daadwerkelijk weer úit zouden reizen. Anders kon ze ons helaas niet toe staan op de vlucht. Wat? Zoiets had ik nog nooit mee gemaakt. Wel over land reizend, maar per vliegtuig? We hadden één geluk; die tussenstop in Madrid. Daardoor liet ze ons op de vlucht. Terwijl wij in de lucht zaten, boekte een vriend thuis een willekeurig busticket op een willekeurige datum het land uit naar buurland Peru. Hij stuurde een screenshotje, we overlegden dit bij de gate in Madrid en we stapten op het vliegtuig naar Brazilië. Het buskaartje hebben we nooit gebruikt. 

Dit is slechts één van de voorbeelden die ik heb mee gemaakt tijdens reizen. Voorbeelden waaruit blijkt dat een goede voorbereiding belangrijk is. Letterlijk het halve werk. By far het meest belangrijke thema qua voorbereiding is het regelen van visa. Wéten waar je het over hebt; van tevoren regelen of on arrival, 30 dagen geldig met speling of zorgen dat je op dag 29 al vast het land uit reist, puur een formeel stempeltje tussen de anderen of een grondige check van waar je hiervóór allemaal geweest bent? En zo kan ik nog wel even door gaan. Regelmatig krijg ik vragen over het regelen van een specifiek visum. Op de landinformatie pagina's vind je per land hoe dit geregeld is, omdat er nogal wat verschillen in kunnen zitten. Vandaag geef ik je een aantal praktische, algemene tips die je kunnen helpen bij het regelen van een visum. Om visumstress te voorkómen Knipogen.

Begin op tijd, lees goed en vul exact in wat er staat.

Toegegeven. Dit klinkt wat suf. En logisch misschien. Maar geloof me; ik heb hier bij mijn eerste reizen heel wat stress door gekregen. Om bij het begin te beginnen; start écht op tijd met het onderzoeken van de voorwaarden van een visum. Er zit veel verschil tussen landen onderling en op het moment dat je een visum van tevoren aan moet vragen, gaat er in sommige gevallen wat tijd over heen voor je je visum ook daadwerkelijk ontvangt. Ik zou je ook aanraden een extra marge in te bouwen voor als je een document opnieuw aan moet leveren of er nog vragen zijn vanuit een ambassade of consulaat. Dat gebeurde mij tot twee keer toe met een visum voor een reis door India. Het kwam uiteindelijk goed, maar het gaf onnodig stress. Pak zeker 3 maanden voor het regelen van je visum vanuit Nederland. 

Visum 3

Dan de documenten. Léés ze grondig en vul precies in waar om gevraagd wordt. Ook hierin spreek ik uit ervaring Knipogen. Bij sommige landen zijn de documenten vrij uitgebreid en wordt er naar de meest kleine details over je werk, huis en verdere leven in Nederland gevraagd. Je kunt denken 'boeien, ik vul maar wat in', maar de kans is vrij groot dat je je aanvraag retour gestuurd krijgt. Kruis meerkeuze vakjes ook altijd duidelijk aan en gebruik bij een offline document zwarte inkt. Tot slot; als er om een pasfoto wordt gevraagd, onderzoek dan goed wat de randvoorwaarden van zo'n foto zijn. Die zijn in sommige gevallen anders dan hoe ze bij ons gelden. Ik heb al eens aanvragen gedaan waar een vierkante pasfoto bij moest, een zwart/witte foto óf ik kreeg te horen dat ik mijn haar in een staart moest binden. Zorg dat je je goed in leest vóór je je aanvraag in dient.

Maak gebruik van een visum bureau.

Als je vanuit Nederland een visum aan moet vragen voor de reis die je gaat maken, heb je verschillende opties hóe. Je kunt alles zelfstandig doen. Uitzoeken, aanvragen, in sommige gevallen zelfs naar de betreffende ambassade in Den Haag gaan. Dat is hoe ik het zelf vaak heb gedaan. Het kost echter wel tijd en moeite. En soms gedoe, omdat je een document net even niet goed hebt ingevuld. Een andere optie om je visum vanuit Nederland te regelen is via een visum bureau. De afgelopen jaren heb ik mijn visa op die manier geregeld. Visum Buitenland is daar een voorbeeld van. Je kunt diverse visa voor onder andere China, Australië, Indonesië en het aanvragen van een ESTA voor de Verenigde Staten op deze manier regelen. Het gaat heel eenvoudig online en je hebt er verder geen omkijken naar. Visum Buitenland weet exact welke zaken nodig zijn om je visum geregeld te krijgen, waardoor je zelf niet van alles hoeft uit te zoeken én je visum vrijwel altijd in één keer in orde is. Ideaal!

Visum 4

Wees je bewust van de gevolgen van een stempel in je paspoort.

Er zijn landen die het niet zo op elkaar hebben. Waar het vervolgens als reiziger moeilijk wordt om nog binnen te komen. Het is goed je daar bewust van te zijn. Mij heeft het nooit weer houden van het bezoeken van bepaalde bestemmingen, maar consequenties heeft het wél. Een voorbeeld is mijn reis door Iran. Een bestemming waar met name de Verenigde Staten op gespannen voet mee staat. Nog steeds. Het maakt dat het regelen van een ESTA voor mij niet eenvoudig is. Vanwege dat Iraanse visum in mijn paspoort. Om een ESTA voor de VS te regelen moet ik bijvoorbeeld echt naar de Amerikaanse ambassade en word ik geïnterviewd. Over mijn reis door Iran. En ik ben er zeker van dat ik bij aankomst in de VS opnieuw een hele serie vragen zal moeten beantwoorden. Hetzelfde geldt een beetje met een reis door Israël. Als je een Israëlisch stempel in je paspoort hebt, kom je landen als Iran, Indonesië en Abu Dhabi weer lastiger in. Een goede tip kan zijn te vragen om een los inlegvelletje met je visum stempel er op. In Israël heb ik dat zelf ook op die manier gedaan. Dat maakt het aanvragen van toekomstige visa een stukje makkelijker. Al zijn al die stempels in je paspoort natuurlijk juist leuk Knipogen.

Bewijs dat je het land weer uit reist.

Ik begon er dit artikel al mee. Het bewijs dat je een land ook weer verlaat. Het is in veel landen nodig om een visum te krijgen. Ook on arrival. Zo ben ik in 6 maanden over land door Zuid-Amerika gereisd, waar je vrijwel overal on arrival visa kunt krijgen, maar ik ook vrijwel overal een bewijs moest laten zien dat ik het land op datum x weer zou verlaten. Nu kan het natuurlijk zijn dat je dat oprecht nog niet weet. Los van dat ik je echt aan zou raden in elk geval niet over het maximum aantal dagen te gaan dat je op je reisvisum in het betreffende land mag verblijven, kun je prima een busticket het land uit boeken. Zoals we ook voor Brazilië deden. Kies een plaatsje aan de grens en als bestemming een plaatsje aan de andere kant van die grens. Kost weinig en je krijgt in elk geval je visum. Niemand zal daarna checken hoe je uiteindelijk het land uit bent gereisd.

Dat zijn mijn belangrijkste tips voor je om visumstress te voorkómen. Elk land is weer anders. Neem er de tijd voor en overweeg om met een online visumbureau te werken. Zeker als je te maken hebt met een ESTA  voor de VS. Je betaalt een kleine fee, maar het geeft een hoop rust en duidelijkheid. Nu ben ik benieuwd naar jullie ervaringen met het regelen van visa; hoe doe je dat en heb je wel eens iets geks, leuks of spannends mee gemaakt? Vertel!

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen ervaringen en mening.

 

#reizen #reistips #backpacken #visa

4 reacties

  • Linda

    03 oktober 2018 om 08:40

    In 2014 hebben wij een rondreis gemaakt door Canada. Bij de Niagara Falls hebben we een uitstapje gemaakt naar Amerika. Netjes door de douane, alles ingevuld, foto’s gemaakt, vingerafdrukken afgegeven en gaan! We kregen een groen I-94 visum in ons paspoort geniet. Later die dag zijn we terug gegaan naar Canada.

    Vorig jaar hebben we een rondreis door Amerika gemaakt. Via via kwam ik erachter dat nergens was geregistreerd dat we Amerika in 2014 hadden verlaten. Behoorlijke stress! We hebben een brief naar de Amerikaanse ambassade gestuurd met veel bewijsstukken (bankafschriften, boardingspasses, verklaring van werkgever en meer) om aan te tonen dat we Amerika op tijd hebben verlaten. Uiteindelijk is alles goed gekomen, maar dat is niet iets wat ik snel zal vergeten!

    Beantwoorden

    • Reismeisjenl Linda

      03 oktober 2018 om 10:41

      Aiiii, wat vervelend zeg. Kan me voorstellen dat dat behoorlijk wat stress opleverde...

  • Sandra

    03 oktober 2018 om 09:07

    Al een paar keer naar de VS geweest en zonder problemen een Esta aangevraagd. Helaas heb ik dit keer niet goed opgelet en de Esta bij een verkeerde site aangevraagd. Nu ben ik ipv $14,- $99,- kwijt,

    Beantwoorden

  • Petra

    06 oktober 2018 om 01:20

    Via t visum loket in Amsterdam. Shoestring bied dit bij boeking aan. Binnen een week alles geregeld (visum Nepal) ideaal.

    Beantwoorden

  • Rutger

    10 oktober 2019 om 21:59

    Dag Reismeisje, ik ga in december naar Australië voor een working holiday. Daarna en tijdens zou ik graag door de omliggende landen en de rest van de wereld reizen. Heb jij tips die ik hiervoor zou kunnen gebruiken aangaande de voorbereidingen? Bijvoorbeeld weet je ongeveer voor welke landen een visum nodig is en bij welke landen je dit bij aankomst kan aanvragen (voornamelijk zuidoost Azië)? Mijn reisplannen zijn op dit punt voor het grootste deel nogal vaag. Ik weet dus nog niet goed welke landen ik allemaal wil bezoeken buiten Australië. Dat is m'n bedoeling want ik zou graag afhankelijk van de mensen die ik tegenkom en van m'n stemming de wereld rondreizen. Dit maakt het natuurlijk ook wel lastig voor wanneer ik voor een bepaald land ver op voorhand een Visum moet aanvragen. Wist jij meestal op voorhand door welke landen je zou gaan reizen of besliste je vaak ook gaandeweg hoe je reis zou lopen?

    Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.