Hoe ik focus behoud op wat ik écht wil

Reismeisje 27 maart 2019

Focus

Vorige week schreef ik een artikel over de ratrace waar ik uit ben gestapt. De vrijheid waar ik voor heb gekozen. Authentiek leven. Het was een eerlijk artikel, waar ik veel reacties op kreeg. Dank daarvoor ♥. Het vertelt me dat het blijkbaar een thema is dat leeft. Het gevoel uit die cyclus te willen breken. Weg van de afhankelijkheden en het móeten. Meer zeggenschap over je agenda. Over hoe je je tijd in deelt en met wie. Het klinkt misschien utopisch. Niet passend in de maatschappij zoals wij die hebben ingericht. Ten dele klopt dat ook wel. Het is immers nog steeds niet de norm om voor die vrijheid te kiezen. Bovendien zijn veel onderdelen in diezelfde maatschappij ook veel waard en wil je daar simpelweg geen afstand van doen. Een dak boven je hoofd, het comfort van een supermarkt, verzekerd als je ziek bent en wegen die je van A naar B brengen.

Dat neemt echter niet weg dat je daar binnen wel andere keuzes kunt maken. Vanuit jezelf. Vanuit wat jou raakt en beweegt. Motiveert. Vanuit waar jij sterk in bent en waar jij je goed bij voelt. 

Het betekent echter ook dat, als je voor die weg kiest, je ook écht zult moeten kiezen. Bepaalde luxe los zult moet laten. In andere dingen misschien juist moet investeren. De juiste, verrijkende mensen om je heen moet verzamelen. En een duidelijke focus zult moet hebben. Een focus op wat je écht in het leven wilt. Dat is voor mij eigenlijk het allerbelangrijkste gebleken. Die focus. En tegelijkertijd ook het meest lastige om me aan te houden. Simpelweg door dat ik ergens toch nog mee draai in dat systeem en, belangrijker, ik mijn eigen afleiding veroorzaak. Vreemd hoe dat werkt. Je bent zo overtuigd van waar je heen wilt en toch laat je je soms afleiden. Het is precies dit thema waar ik ook de meeste berichtjes over kreeg. Over die focus behouden en afleiding minimaliseren. Vanuit mijn eigen ervaring deel ik een aantal tips met je. 

♥ Wees heel helder en precies in wát je wilt

Dit klinkt misschien als een onwijs open deur. En toch is het dat wat mij betreft niet. Jaren wist ik heus dat ik dol was op reizen, een wereldreis wilde maken, graag schreef, hield van hardlopen en yoga en het liefste veel buiten was. Wat ik echter niet door had, was dat al deze elementen iets met elkaar gemeen hadden. Elk op haar eigen manier. Vrijheid. Ik was op zoek naar een stuk vrijheid. Het gevoel dat ik kon gaan en staan waar ik wilde. En dat niet alleen; ik was vooral ook mentaal op zoek naar dat vrije gevoel. Om dat te bereiken deed ik allerlei dingen die me dat gevoel gaven. Dat reizen en buiten hardlopen bijvoorbeeld. In mijn hoofd was ik echter niet vrij. Een denkbeeldige gevangenis die ik onbewust had gecreëerd. Verwachtingen waarin ik wilde voldoen. Daarmee was en kón ik niet helder en precies zijn in wat ik eigenlijk wilde. Vanaf het moment dat dit me duidelijk werd en vrijheid mijn uitgangspunt werd, begon ik keuzes te maken die daarbij pasten. Het werd mijn graadmeter, waardoor het veel gemakkelijker is om daadwerkelijk te kiezen.

Focus 2

♥ Doe één ding tegelijk

Ik weet niet wie de term multi tasken ooit heeft bedacht. Of dat dit iets is waar je naar zou moeten streven. Ik geloof er niet in. Natuurlijk, ik doe het ook. In kleine dingen zelfs vaak genoeg. Maar als het aan komt op de grotere dingen geloof ik in aandacht. Focus. Één ding tegelijk doen en je daar helemaal toe zetten. Los van dat dit efficiënter werkt, geeft het ook nog eens veel meer rust. Meerdere taken tegelijk geven mij altijd een onrustig gevoel. Een gevoel dat dingen net niet afkomen. Of grondig genoeg zijn gedaan. Heel onbevredigend. Bovendien drijft het je van je focus, je doel af. Elk beetje aandacht dat je naar een ander iets laat lekken, draagt niet bij aan waar je heen wilt. 

♥ Geeft het energie?

Rekeningen moeten betaald worden en eten moet je ook. Niet alles wat je doet kan altijd maar energie geven. Dat realiseer ik me. Tegelijkertijd heb ik zelf ervaren dat hoe meer energie dingen en mensen je geven, hoe beter het bij je klopt. En hoe meer dingen er op je pad komen die daarbij aansluiten. Er voor zorgen dat je nóg meer tijd en energie kunt geven aan dat wat je het allerliefste doet. In het verleden deed ik best veel dingen op de automatische piloot. Weinig bewustzijn in de dingen waar ik mijn dag en agenda mee vulde. Ik signaleerde zeker wel waar ik blij van werd of wat me nadien leeg had gezogen. Ik deed er alleen vervolgens niets mee. Het was het leven en vooral ook de snelheid waarín ik het leven leefde. Ik gaf mezelf daarin onvoldoende ruimte om met mezelf af te stemmen. Voelt dit goed? Word ik er blij van? Geeft het energie? Sinds ik dat ben gaan doen en minder impulsief handel, is het alleen maar gemakkelijker geworden om de juiste focus te behouden voor mezelf.

Focus 3

♥ Geef jezelf ruimte en tijd

Iets waar ik nog steeds soms mee worstel. Het mezelf tijd en ruimte gunnen. Soms even lekker niks doen. Een glas wijn in de hand en mijmeren. Ik heb echter ontdekt dat het fundamenteel is in het behouden van je focus. Op het leven van je allerleukste leven! We zijn in ons mooie landje zó gewend om maar door te gaan. Te rennen en te vliegen. Niet stil te staan, want dat is te confronterend of staat gelijk aan luiheid. En beiden wil je niet. Ik dwing mezelf ondertussen regelmatig om wel degelijk stil te gaan staan. Tijd voor mezelf te pakken. Even niets te doen of te hoeven. Het helpt me om mijn gedachten te ordenen en goed te zien waar ik mee bezig ben. Om daarna weer met frisse energie en zin aan de slag te gaan. Superbelangrijk om de voor jou juiste dingen te blijven doen!

Iedereen is anders. Andere dingen werken misschien beter voor jou. Dit zijn de lessen die de afgelopen tijd in elk geval voor mij goed hebben gewerkt. Waarin ik elke dag nog bij leer ook. Het leven is te kort om het te vullen met allerlei dingen die niets bijdragen aan waar jij je gelukkig bij voelt toch? Hoe kijk jij hier tegen aan? Herken je iets?

#reismeisje #ondernemerschap #yoga #mindset #persoonlijk

1 reactie

 • Mariska

  27 maart 2019 om 20:05

  Wat mooi dat je dit nu voor jezelf duidelijk hebt. De gemeenschappelijke deler die je gevonden hebt in de dingen die je doet. Vrijheid is voor mij mega belangrijk. Dit is je basis om verder te gaan.Het zal je veel brengen en blijf vooral ook niks doen met dat glas wijn in de hand, mooie balans met al je activiteiten. Even achterover, opladen, evalueren of gewoon je gedachten laten gaan. Ik wou dat ik t kon, ben lerende, maar hierbij werkt mindfulness voor mij.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Mariska

   01 april 2019 om 08:07

   Dank voor je lieve reactie Mariska. Het is een grote leerweg toch? Elk stapje is er één. Ik wens je veel succes en alle liefs.

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.