Hoe houd je samen langer reizen leuk?

Reismeisje 23 november 2015

Samen reizen

Een vraag die mensen me erg vaak stellen Knipogen. Zeker als ze horen dat ik samen met mijn nieuw bakken man een jáár de wereld over reis. Hoe doe je dat? Is dat niet saai? En ben je elkaar niet he-le-maal zat na een paar weken? Nou nee. Eigenlijk niet. Natuurlijk kan ik Gerben soms wel eens achter het behang plakken en hij mij waarschijnlijk net zo goed Tong uitsteken, maar over het algemeen hebben we het eigenlijk altijd leuk en gezellig. Vandaag een artikel over hoe je het leuk houdt als je 24 uur per dag voor langere tijd met je lief op reis gaat.

Doe niet álles samen. Het is gewoon een feit dat samen voor langere tijd reizen wel echt wat anders is dan samen je dagelijkse leven thuis leiden. Bij dat laatste heb je allebei meer je eigen leven; je gaat elke dag naar je werk, hebt je eigen vrienden en vriendinnen en gaat regelmatig lekker in je eentje sporten. Als je echter een lange reis maakt samen, verandert dat ineens. Je werkt niet, je vrienden zijn niet in de buurt en sporten is ook niet altijd eenvoudig op reis. Dat betekent echter niet dat je altijd álles samen hoeft te doen. Helemaal niet zelfs. Hoewel Gerben en ik heel veel samen doen, gaat hij soms ook alleen mee op tourtjes, ga ik even lekker in m’n eentje boodschappen doen of een rondje hardlopen. Prima!

Geef elkaar wat ruimte. Ik ervaar nu zelf ook dat het goed is om elkaar wat ruimte te geven. Letterlijk door dus niet constant met elkaar te zijn, maar ook figuurlijk door elkaar niet in de weg te lopen bij keuzes die je los van elkaar graag wilt maken. Zo houdt Gerben bijvoorbeeld echt van ruig reizen en zware hikes. Ik kan daarin een heel eind mee gaan, maar heb wel echt een grens. Met een pikhouweel aan een of andere ijskap in Patagonië hangen is er bijvoorbeeld zo eentje Roepen. No thank you. Dat betekent echter niet dat ik van Gerben vraag om dat dan ook niet te doen. Ik denk dat het goed is elkaar de ruimte te geven om je ‘eigen’ reis sámen te beleven.

Water bij de wijn. Net als in het dagelijkse leven zal je soms concessie moeten doen. Niet per se je zin door drijven en de middenweg op zoeken. Gerben en ik zijn beiden best wel koppig Knipogen, dus soms kunnen we wel eens tegenover elkaar staan in bijvoorbeeld de route die we willen gaan volgen. Uiteindelijk komen we er echter altijd uit omdat we beiden wat water bij de wijn doen. De ene keer heeft Gerben wat meer geluk en de andere keer ben ik aan de beurt.

Laat maar gaan. Soms moet je je ook beseffen waar het nu echt om gaat. Hallo?! We zijn op wereldreis en de hele wereld ligt aan onze voeten! Who cares dat ik linksaf wil en hij rechtsaf?! Dan gaan we toch gewoon door het midden en proosten er nog eens op? Dat is echt de instelling die ik zo veel mogelijk probeer te hebben. Überhaupt. Bij de dag leven en dingen laten gaan zoals ze gaan. En gewoon niet zo zeuren. Genieten Lachen.

Tja en verder gewoon lekker veel lachen. Lol maken. Potjes schaken. Wijntjes drinken op de camping. Kletsen met de Lonely Planet in de hand. Dat werk. Ik ben benieuwd of jij al eens langere tijd met je partner hebt gereisd? Hoe ging dat?

#

7 reacties

 • Jip - Where we go

  23 november 2015 om 01:28

  Haha ja wij zijn ook samen voor lange tijd op reis en krijgen die vraag ook vaker. Maar waar zou je je inderdaad druk om maken als je op reis bent?! Dat lijkt me de juiste instelling:)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jip - Where we go

   23 november 2015 om 23:28

   Zo is 't :-)! Gewoon lekker genieten samen. Veel plezier jullie ook he.

   Beantwoorden

 • Kirsten | Travelaar.nl

  23 november 2015 om 14:49

  Fijn dat jullie elkaar de hersenen nog niet inslaan! Haha. Wij reizen inderdaad op dezelfde manier als jullie. Af en toe elkaar gewoon lekker laten gaan. Erick vindt het bijvoorbeeld super fijn om 's ochtends de hort op te gaan om een ontbijtje te scoren terwijl ik liever iets langer blijf liggen. Hij lekker even alleen op pad en ik het plekje even voor me alleen.. Ook lopen we af en toe apart van elkaar lekker eens een rondje door een dorp/stad en kunnen we elkaar daarna enthousiast vertellen wat we hebben gezien. Gelukkig is het tot nu toe nog altijd goed gegaan!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kirsten | Travelaar.nl

   23 november 2015 om 23:30

   Heel herkenbaar :-). Je vindt samen altijd een weg toch? Gewoon niet zo moeilijk doen en genieten :-).

   Beantwoorden

 • Suzanne

  24 november 2015 om 13:10

  Wat een gaaf stuk! Hoe herkenbaar

  Beantwoorden

 • Nicole

  24 november 2015 om 14:45

  Ik ga maandag voor half jaar met me vriend reizen :) we hebben er vooral heel beel zin in en zijn niet bezig met de problemen die je kan tegen komen. Als ik jou stukje lees is dat precies de instelling die wij aanhouden. Lekker genieten en lol maken en soms wat water bij de wijn doen. We laten nog weten hoe het is gegaan :)
  www.instagram.com/backpacker_full_adventure :) voor de foto's

  Beantwoorden

 • Marcella

  25 november 2015 om 15:57

  Ik ben 2x een maand op reis geweest met mijn man, en een aantal keer 1-3 weken. Maar nóg langer, dat lijkt me best fijn! Jan is al eens in een kabelbaan gestapt zonder mij en ook de helikoptervlucht maakte hij alleen. Maar dat is helemaal prima, beter zo dan dat hij spijt heeft. De dingen die ik graag wil en hij niet, die moet ik nog wel wat meer leren doen. Ik denk sneller 'laat maar' en dat is best zonde!

  Beantwoorden

 • Nienke

  30 november 2015 om 10:21

  Wat je zegt! Reizen is samen genieten en de dingen doen die je leuk vindt. Daar kan toch geen ruzie van komen? Dat hebben wij thuis bijvoorbeeld over schoonmaken, nou en dat is er op reis gelukkig niet bij! ;)

  Beantwoorden

 • Tamar

  19 december 2015 om 06:21

  Goede tips, het is belangrijk om elkaar op reis vrij te laten, zodat je echt je dromen kunt najagen. Mijn vriend en ik zijn ook een jaar op reis en vinden het na 6 mnd nog steeds heerlijk om samen te reizen doordat we elkaar oa vrij laten en wanneer nodig water bij de wijn doen. Daarnaast houden wij elke maand een date night. Op deze avond gaan we echt op een date met elkaar, dat betekent dat we ons opdirken en wat luxer uiteten gaan. Dus even uit het aller daagse. En we kopen ook als verrassing af en toe een cadeautje voor elkaar, zoals we dat thuis ook doen.
  Ps. Mocht je het leuk vinden, onze blog heet klogsandkangaroos.com

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.