Hike naar de Rinjani vulkaan in Indonesië

29 juli 2015

Written by Gerben

De hike naar Gunung Rinjani in Indonesië. Wat een trekking is dit zeg! Absoluut één van mijn meest favoriete hikes ever. In drie dagen loop je vanaf het nationaal park op zeeniveau naar de 3.726 meter hoge top van deze actieve vulkaan. En terug. En als kers op de taart kun je vanaf de top van de berg zo de krater, omgeven door een kratermeer, in kijken. Zo gaaf! Wij hebben deze trek in groepsverband gedaan, het is voor zover ik weet niet mogelijk dit individueel te doen. Vanwege de activiteit van de vulkaan en soms ook het voorkomen van giftige dampen. Vandaag geef ik je een inkijkje in deze te gekke hike. Hopelijk kan ik je inspireren deze trek ook eens te maken ;-) .


De hike.
Rond een uur of 10 ’s ochtends begin je vanaf het vertrekpunt te lopen. De omgeving bestaat vooral uit bomen, planten en hoge struiken en het is warm en vochtig. De vulkaan zie je niet vanwege het bladerdak. Af en toe zie je een vogel of iets anders op de grond weg schieten, maar voor het wild hoef je deze trekking niet te doen. Na een aantal uren lopen en langzaam klimmen, worden de bomen iets minder hoog en het bladerdak wat minder dik. Langzaam maar zeker verdwijnen de bomen helemaal en wordt ook het struikgewas een stuk lager. Bomen beginnen er verschraald uit te zien en om een gegeven moment lijkt het wel alsof er brand heeft gewoed.


Rinjani 2

Bos maakt plaats voor heide en vanaf hier is de vulkaan goed te zien. Wel stijgt de helling en wordt het steeds ietsje zwaarder klimmen. Na een uur of zes komen we boven de wolken. Het uitzicht is supergaaf! Alsof je in een vliegtuig zit en bovenop het wolkendek kijkt. Onze dragers, die vooruit gelopen zijn, hebben ons kamp opgezet een stukje onder de rand die uitkijkt over het kratermeer. De meegelopen koks bereiden onwaarschijnlijk lekker eten. Serieus! Terwijl we zitten te peuzelen, valt de nacht. Die is koud en kort :-? . ‘s Morgens staan we op bij zonsopkomst en eten ontbijt. Vervolgens lopen we naar de rand van de berg van waaruit je zicht hebt op de vulkaan en het kratermeer. Daar lopen we een stuk over de rand en vervolgens dalen we af naar beneden. We eten onze lunch bij het meer en brengen een bezoekje aan de warmwaterbronnen. Lokale vissers wassen hier hun kleren en nemen een bad. Na het middaguur volgt er een flinke klim naar een top met uitzicht op de vulkaan. Hier staat ons kamp alweer opgesteld. De meeste mensen liggen wat in de zon of lezen een boek. Al met al was het zo’n 8 uur lopen. Wanneer de zon onder gaat, kleurt de hemel rood en zien we meerdere toppen van vulkanen door het wolkendek heen prikken. Ik denk dat ik nog nooit zoiets moois gezien heb…


Rinjani 3

Lopen in het donker.
Komende nacht staat er een aanval op de top van de berg gepland. We staan om twee uur in de nacht op om zonsopkomst mee te maken vanaf de top. Toch mooi ruim 3.700 meter hoog. Gewapend met een zaklampje en dikke kleding tegen de kou, beginnen we met lopen. Al snel merken we dat het lastig lopen is. Door het gravel doe je een pas naar voren en zak je een halve terug. Daardoor ligt het tempo niet al te hoog. Maar dan, net voor zonsopkomst, zo rond een uur of zes, bereiken we de top. Het uitzicht is fenomenaal. Bali, de kleine Sunda-eilanden en Flores, je kunt het allemaal zien liggen. Echt te gek. Na een uur op de top te hebben gezeten dalen we af en eten we ontbijt in het kamp. Vervolgens is het nog een uur of 5 a 6 afdalen naar het eindpunt. Het waren vermoeiende dagen, maar onvergetelijk.

Is dit een trekking die jij graag zou willen doen of misschien al wel gedaan hebt??

@Azië @Indonesië #reizen #reistips #indonesie #rinjani #hiken

9 reacties

 • Pascal

  29 juli 2015 om 08:38

  Leuk verhaal! Is dit te doen als je ongetraind start, of kun je in dat geval beter andere reisplannen maken?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Pascal

   30 juli 2015 om 06:27

   Nee, dat kan wel hoor, maar dan zul je het wel extra zwaar hebben ;-). Een beetje conditie is wel prettig.

 • Sigrid | My Travel Secret

  29 juli 2015 om 09:17

  Indonesie is echt een van mijn favorieten! Ben alleen helaas nog niet op Lombok geweest (tel de Gili's maar even niet mee ;-)) maar staat hoog op de lijst! De Rinjani lijkt me zwaar maar echt te gek.

  Beantwoorden

  • gerben Sigrid | My Travel Secret

   29 juli 2015 om 10:22

   :-). Blij dat jij er net zo over denkt! Indonesië is echt een te gek (vakantie)land. En de Rinjani, die moet je dan nog maar een andere keer meepakken.

 • Kim

  29 juli 2015 om 10:15

  Wat een mooie foto's! Kan me voorstellen dat het vanaf de top echt heel vet uitziet. Had er zelf helaas geen tijd meer voor, maar wie weet in de toekomst... :)

  Beantwoorden

  • gerben Kim

   29 juli 2015 om 10:23

   Hoi Kim,

   Inderdaad, wie weet in de toekomst.. Zou gaaf zijn! En tot die tijd verzin jij volgens mij wel andere leuke dingen :-)

 • Stephanie

  29 juli 2015 om 14:21

  Wauw, dat lijkt me onwijs gaaf om eens te doen! Indonesië staat op plaats 1 op mijn wishlist, dus wie weet!
  Heb je artikel opgeslagen op Bloglovin!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stephanie

   30 juli 2015 om 06:26

   Thanks Stephanie!

 • Melissa

  30 juli 2015 om 11:00

  Super Leuk Verhaal,
  Over 1 maand gaan we naar Indonesie en dan staat de Rinjani vulkaan zeker op het programma.
  Heb je nog tips voor me over de kleding? weet namelijk niet precies wat ik zou meenemen?
  Dankjewel
  x Melissa

  Beantwoorden

 • Sonja

  30 juli 2015 om 14:07

  Wauw wat gaaf. Ik was al om, maar nu helemaal. Wil hem over 2 weken ongeveer gaan doen. Vraagje, bij welke organisatie heb jij je trekking geboekt? Hoeveel heb je ervoor betaald? En heb je nog ultieme tips over wat ik niet mag vergeten in m'n rugzakje?

  Dank!

  X Sonja

  Beantwoorden

 • Kim

  06 augustus 2015 om 03:34

  Mooi verhaal! Waarschijnlijk maken de mooie uitzichten het allemaal goed en vergeet je daardoor direct hoe extreem zwaar de beklimming is. Wij hebben vanwege een infectie alleen de eerste 6 uur gedaan maar dat vond ik enorm pittig. Erg knap dat jij dit redelijk makkelijk hebt volgehouden!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kim

   06 augustus 2015 om 06:00

   Dank Kim!

 • Manon

  20 maart 2016 om 19:14

  Wauw gaaf, wij gaan deze trekking waarschijnlijk in juli tijdens onze honeymoon doen:)! Heb je deze trek via john's adventures georganiseerd? Goed bevallen, ook om met een groep te doen?

  Alvast dank en groetjes,
  Manon

  Beantwoorden

 • Emily

  23 april 2016 om 09:48

  De Rinjani is een van de mooiste hikes die ik ooit heb gedaan! Heb hem 2x met vrienden gelopen zonder gids en dragers. Je sleept dus wel je eigen tenten, water en eten mee en je hebt wat meer werk als je een kampeerplek hebt gevonden, maar je kan zo lang op de vulkaan blijven als je wilt en dus ook een dagje niksen en genieten van de prachtige krater. Is me erg goed bevallen, beide keren zijn we een week op rinjani gebleven. Zorg er wel voor dat je locals mee hebt die de weg goed kennen en waarvan je zeker weet dat ze te vertrouwen zijn.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.