Highlights in intrigerend Kyoto

20 mei 2015

Kyoto 1

Kyoto is wat mij betreft een intrigerende stad. Sowieso is de aankomst in Japan direct anders dan je gewend bent in Azië. Wanneer je het vliegveld uit stapt staan de mensen keurig tussen de lijnen op de bus te wachten. Chauffeurs dragen er allemaal smetteloos witte handschoentjes en de deuren van taxi’s gaan automatisch open (en dan vaak ook nog eens de andere kant op dan wij gewend zijn ;-) ).We nemen de bus richting het centrum en zien dan pas eigenlijk goed het kunstmatige eiland in de zee waarop we zojuist zijn geland. Even later nemen we onze intrek in een traditioneel guesthouse op het platteland, een stuk buiten de stad. Mooi om te zien hoe traditioneel de mensen hier leven, op slechts een uurtje rijden vanaf Kyoto. En hoe belangrijk tempels, die je overal tegenkomt, voor hen zijn. Maar zelfs hier op het platteland is de techniek, waarom Japan natuurlijk bekend staat, door gedrongen. Old meets new. Ons eten bestellen we bij een grote automaat, dat echter aan de achterkant wordt bereid door vriendelijke oude besjes in een traditionele keuken. Een soort van FEBO zeg maar, maar dan anders ;-) .


Kyoto 2

Highlights in Kyoto.

Twee dagen later nemen we de trein naar downtown Kyoto. Overnachten doen we in een Ryokan. Je kent ze wel, van die kamertjes met doorschijnend papier als muur, sloffen naast je bed en matrasjes op de grond. Superleuk om te doen. En redelijk betaalbaar. We bezoeken het paleis van de Shogun, NijoCastle en treffen daar de mooiste tuinen. Precies zoals je verwacht in Japan. En het leuke aan het kasteel is ook dat ze er nachtegaal vloeren hebben; dat zijn vloeren die enorm kraken wanneer je er overheen loopt. Dit om insluipers te betrappen. Of fotografen die stiekem foto’s proberen te maken van ruimtes waar dat eigenlijk niet mag :-? . Verder vind je er de Toji-tempel met bijbehorende vlooienmarkt en de Kodai-Ji Tempel. Zelfs wanneer je hier niet bent tijdens de (kersen)bloesemperiode in april, is het er typisch Japans mooi. Andere aanraders zijn het maken van een fietstocht door de stad en de Nishiki (dagmarkt) of Taiwai (avondmarkt). En vergeet natuurlijk niet uit eten te gaan! Kyoto staat bekend om zijn lekkernijen en je treft er dan ook de meest heerlijke (en vreemde) gerechten. Houd je van eten? Dan zit je hier dus goed!


Na drie dagen te hebben rond gezworven in deze mooie oude, maar ook moderne stad, wandelen we met onze backpack naar het treinstation om daar de bullettrain te nemen naar Tokyo. De 370 km leggen we af in slechts 140 minuten. Oké, de bullettrain (Nozomi) is een stuk duurder dan de gewone trein, maar het is wel zo leuk om een keer mee te maken. Efficiency ten top. En het treinstation alleen al in Kyoto….daar kan de NS nog een puntje aan zuigen! Wil je meer lezen over Kyoto en Japan? Lees dan dit artikel.

Spreekt Japan jou aan? En dan vooral het oude of hypermoderne gezicht?

@Azië @Japan #reizen #reistips #Japan #highlights #kyoto #bullettrain

8 reacties

 • Marijke

  20 mei 2015 om 07:05

  Leuk!!! Zeker omdat we er deze zomer ook naartoe gaan. Zo kan ik me al helemaal verlekkeren op de reis bij het zien van de foto's en het lezen van het verhaal. Mercie voor de tips: een rokyan is al in orde en ik vermoed dat een bezoek aan de markten, paleizen en die fietstocht ook wel in orde zullen komen :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Marijke

   20 mei 2015 om 07:11

   Ah te gek Marijke. Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

 • Robert | Traveljunks

  20 mei 2015 om 07:50

  Mooi mooi! Japan is bij mij enorm naar de top van mijn lijstje aan het klimmen en dit helpt natuurlijk weer een stuk mee ;-)

  Beantwoorden

  • gerben Robert | Traveljunks

   20 mei 2015 om 12:05

   Denk dat jij het ook echt te gaaf zou vinden Robert! :-)

 • Simone

  20 mei 2015 om 08:42

  Japan lijkt me echt fantastisch om te beleven. Zowel het oude als het nieuwe, omdat het denk ik een uniek land is. Met gewoontes die je echt nergens anders tegenkomt!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Simone

   20 mei 2015 om 13:59

   Ja he. Echt een bijzondere bestemming!

 • Katja Horn

  20 mei 2015 om 11:18

  Super! Ben in 2012 een maand in Japan geweest en heb toen ook Kyoto aangedaan. Was helemaal geweldig dat we er waren tijdens het Gion Matsuri! En inderdaad is de nishiki food market echt een aanrader, heb mijn ogen uitgekeken. Japan heeft sowieso een speciaal plekje in mijn hart, ga er zeker nog een keer terugkomen!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Katja Horn

   20 mei 2015 om 13:59

   Wat een leuke, enthousiaste reactie Katja!

 • Ester

  20 mei 2015 om 16:10

  Japan is denk wel een van het meest bijzondere land wat ik heb bezocht. Zelfs in Zuid- en Midden amerika heb ik niet zo'n cultuurshock gehad. In een positieve zin, maar Japan is zo anders :-) Ik ga graag nog een keer terug!

  Beantwoorden

  • gerben Ester

   22 mei 2015 om 07:11

   Helemaal mee eens Esther! gek he, dat je dat hebt van een land dat toch zo supermodern is!

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  21 mei 2015 om 19:36

  Oooh wat wil ik graag naar Japan! Lijkt me zo'n mooi land.

  Beantwoorden

 • Michel

  08 juni 2015 om 14:03

  Toch nog ff reageren op deze 'oude' blog, want ook ik vond Kyoto wel een van de mooiste steden die ik heb bezocht in Japan. Ik zou niet kunnen kiezen tussen oud of nieuw Kyoto hoor. Beiden fascinerend. Overige tips zijn nog: bezoek bamboo forest (zie foto op de nieuwe LP Japan), het stadje Nara en stop onderweg bij de Inari Tempel (met de honderden torii). Op het mega-station van Kyoto kun je je ook wel een hele dag vergapen aan van alles en nog wat en de honderden eettentjes (of overdrijf ik? ;-) ). De Japanners zelf lijken wel geprogrammeerd om beleefd te zijn, soms wel bij het enge af. Omdat wij het niet gewend zijn misschien. Wat mij betreft wel de ideale samenleving hoor.

  Beantwoorden

 • deketelaere petra

  16 februari 2017 om 21:52

  Hallo,
  Heb je tips voor 'betaalbare ryokans'?
  Wij gaan nu in april ,..
  Groet ,
  Petra

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.