Herinneringen aan een kerst in Peru

Reismeisje 26 december 2019

Kerst Peru

De kerstdagen. Er hangt voor mij altijd iets melancholisch om heen. Hoewel ik ook zeker geniet van deze periode en gek ben op de winterse gezelligheid, heeft de december maand voor mij gewoon ook altijd een wat melancholische lading. En zeker de kerst. Het gemis van mijn moeder en oma, herinneringen aan vervlogen tijden en het verliezen van lieve mensen dit jaar spelen daar allemaal in mee. De kerst is op de één of andere manier toch een periode waarin je je extra bewust bent van wat er niet meer is. Herken je dat? Toch geniet ik dit jaar zeker ook. Voor het eerst in jaren is mijn vader tijdens de kerst in Nederland. Is hij letterlijk dichterbij. Net als de volledige familie van Maurice. Ook met hen waren we dit jaar compleet. En vandaag, tweede kerstdag, brengen we met een aantal dierbare vrienden door. Hapje, drankje en vooral veel plezier en mooie gesprekken. Een kerst waar ik dankbaar voor ben.

Lima

Een kerst in Peru

Op tweede kerstdag specifiek, denk ik ook altijd terug aan een kerst 4 jaar geleden. 4 jaar al weer. Het lijkt soms nog de dag van gisteren. 4 jaar geleden was ik op wereldreis. En de kerst brachten we onverwacht door in Lima. De hoofdstad van Peru. Het was een moment van rust. De eerste 3.5 maand reizen door Zuid-Amerika zat er op. Het was prachtig, bij vlagen ruig en vooral intens geweest. Ik keek er enorm naar uit even op adem te komen. Te kiezen voor een lekker hotelletje in plaats van een druk hostel. Alles wat we hadden mee gemaakt te laten bezinken. Zo geschiedde. We kozen voor een heerlijk hotel, midden in de gezellige wijk Miraflores. Op de één of andere manier herinner ik me die dagen nog heel gedetailleerd. Het eten op kerstavond bij het Italiaantje om de hoek, het uitgebreide kerstontbijt, eerste kerstdag zwemmend op het dak door brengen. En tweede kerstdag. Vooral tweede kerstdag.

Booking.com

Een bezoek aan de vrouwengevangenis in Lima

Een paar dagen daarvoor had ik met de Nederlandse ambassade in Lima gebeld. Ik wilde graag op bezoek bij Nederlanders, die in Lima in de gevangenis zitten. Het is iets wat ik vaker doe. Juist in verre landen, waar de omstandigheden in gevangenissen afschuwelijk zijn. Tientallen mensen op 10 m2, een open riool voor je behoeften en gevaar vanuit elke hoek zijn in veel verre landen geen uitzondering. Helaas. Wat iemand precies heeft gedaan doet er voor mij op dat moment niet zo toe. Hoewel het in het geval van Nederlandse gevangenen bijna 100% gaat om drugssmokkel. Het doet er niet toe. Het verhaal achter mensen is altijd genuanceerder dan je eigen werkelijkheid. Dat heb ik echt geleerd. Toen we de kerst in Lima door zouden gaan brengen, vond ik dat een prachtig moment om iemand te bezoeken die al jaren vast zat.

De ambassade kwam met Francesca. Een rasechte Amsterdamse. Op dat moment zat ze al 10 jaar vast in de Santa Monica gevangenis in Lima. Een bomvolle vrouwengevangenis. Voor drugssmokkel. Een intens triest verhaal van een alleenstaande, jonge moeder met te veel naïef vertrouwen en te weinig eigenwaarde… Er werd misbruik van gemaakt. Ze kwam verkeerde mensen tegen in een ontvankelijke situatie. Francesca werd gepakt en opgesloten. Zonder echt proces.

Lima Peru

Een kerstherinnering voor altijd

Nu, 10 jaar later, besloot ik haar op te zoeken. En dat gebeurde. Op tweede kerstdag. Het werd een bizarre ervaring, waar ik elk jaar opnieuw aan terug denk. Het uren wachten voor we naar binnen mochten, het dreigende gevoel, de glimp die ik opving van de immens volle cellen. Vreselijk. Francesca herinner ik me ook nog goed. Ondanks haar situatie een goedlachse vrouw. Verbaasd dat er bezoek voor haar was. Dankbaar voor de sigaretten, zeep en chocolade die we haar brachten. We hebben uiteindelijk een klein uurtje achter tralies met haar mogen praten. Over haar leven. Keuzes. Dromen die ze had. Op dat moment zou ze nog een aantal jaren moeten zitten, maar dromen had ze. Het was een ontmoeting die me diep raakte. Om verschillende redenen. De omstandigheden waarin mensen mensonterend leven. Het inzicht dat dit in feite iedereen kan overkomen. Dat er dingen in je leven samen kunnen komen, die een draaikolk naar beneden creëren. Tot die ene, fatale beslissing. En ook de veerkracht die ik zag. De wil om toch iets van je leven te maken, binnen alle beperkingen die er zijn. Ik weet niet waar Francesca nu is. Misschien zit ze nog steeds vast en misschien is ze net vrij gekomen. Tweede kerstdag zal me in elk geval op een bepaalde manier altijd aan haar doen denken.

Waar je ook bent of staat in je leven, ik hoop dat deze kerstdagen je iets moois hebben gebracht. Op welke manier dan ook. Er is altijd een lichtpuntje. Iets om aan vast te houden of naar toe te werken. Alle liefs en fijne tweede kerstdag!

Tenzing Travel - Peru

@Zuid-Amerika @Peru #peru #lima #zuid-amerika #reizen

2 reacties

 • Rita

  26 december 2019 om 10:10

  Wat een mooi gebaar om op bezoek te gaan. Ik ga dat onthouden! Fijne dag nog!!

  Beantwoorden

 • Laura

  26 december 2019 om 10:42

  Schitterend Wendy, Ik ben ontzettend onder de indruk!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.