Goeree-Overflakkee: tips voor een heerlijke staycation

Reismeisje 13 oktober 2020

Goeree Overflakkee

Als je me volgt via Instagram, weet je ongetwijfeld dat we vorige week een aantal dagen op Goeree-Overflakkee waren; het meest zuidelijke deel van onze provincie Zuid-Holland. Een regio die we allebei nog niet kenden. Het was een mini reisje dat al wat langer gepland stond en waar ik superveel zin in had! Júist omdat het een compleet nieuw gebied voor me was, er veel water te vinden is én we bij een heerlijke B&B midden in de natuur verbleven: Bed & Broodje van de gastvrije Ingrid en Nordin. In dit artikel neem ik je graag mee naar hoe het was, wat we hebben gedaan en vertel ik je waarom Goeree-Overflakkee wat mij betreft een aanrader is voor een vakantie in eigen land!

Ouddorp strand

Goeree-Overflakkee: een stukje geschiedenis

Eerst een stukje achtergrond Lachen. Goeree-Overflakkee is feitelijk een eiland. Letterlijk. Het wordt volledig omsloten door water met van boven het Haringvliet, vanuit het zuiden het Grevelingenmeer en in het westen natuurlijk de Noordzee. Ergens deed het landschap me daarmee denken aan de Wadden. Zee, duinen, schrale vegetatie, uitgestrekte weilanden. Lang geleden bestond Goeree-Overflakkee uit verschillende eilanden. Land werd echter door inpoldering geleidelijk overwonnen op de zee; het resultaat was een samensmelting tot één eiland. Tijdens de Watersnoodramp in 1953 won de zee het weer. Een ongelukkige samenloop van zwakke dijken en sterke springvloed. Vrijwel alle dorpen op Goeree-Overflakkee overstroomden en er vielen veel slachtoffers… Na die vreselijke ramp werd Goeree-Overflakkee opgenomen in de Deltawerken en kreeg het structurele verbindingen met het vaste land. Hoewel het eiland nu goed beschermd is, merk je wel dat er een bepaald besef is van de kracht van de natuur. De wetenschap dat die soms krachtiger kan zijn dan de mens. Dat we er mee samen moeten werken, in plaats van er tegen te vechten. Mooi vind ik dat.

Ouddorp vuurtoren

B&B in Ouddorp

Terug naar vorige week. Naar onze accommodatie. We verbleven dus bij B&B Bed en Broodje; een heerlijke plek in het buitengebied van Ouddorp. Ouddorp is één van de grootste plaatsen op Goeree-Overflakkee en ligt op de kop van het eiland. Er wordt geschat dat Ouddorp rond het jaar 900 is ontstaan, waarmee dit het oudste dorp op Goeree-Overflakkee is. Het centrum is klein en niet per sé waarom je hier moet zijn. Wat Ouddorp zo heerlijk maakt, zijn vooral de enorm brede zandstranden en het prachtige, uitgestrekte duinlandschap. Je kunt hier kilometers wandelen door de duinen of over het strand. Er zitten een aantal superleuke strandpaviljoens, die het gehele jaar geopend zijn. Heerlijk!

Bed broodje

Bed & Broodje bevindt zich op nog geen 10 minuten rijden van de Noordzee. Midden in de natuur. Eigenaren Ingrid en Nordin zijn hier 5 jaar geleden komen wonen en hebben een boerderij uit 1917 compleet verbouwd tot hun woonhuis én met twee heerlijke huisjes. Één huisje is voor twee personen en wij verbleven in het andere huisje, wat voor vier personen geschikt is. Je hebt een eigen opgang en buiten, waardoor het echt even als ‘’jouw’’ huisje voelt. Dat gevoel gaat binnen zeker verder, want wat is het binnen smaakvol en comfortabel ingericht! Ik voelde me er meteen thuis. Licht, knus en van alle gemakken voorzien. Inclusief complete keuken, regendouche en heerlijk boxspring bed.

Bed broodje ontbijt

’s Ochtends worden de verse broodjes mét een krantje en altijd iets extra’s zoals fruit of pannenkoeken, aan de deur gehangen. En de (koel-)kast is verder gevuld met alles wat je nodig hebt voor een uitgebreid ontbijt. We hebben echt vier dagen maximaal genoten bij Bed & Broodje!

Bekijk hier B&B Bed & Broodje Ouddorp

Goeree-Overflakkee: wat doe je er?

Maar wat heeft het eiland verder te bieden? Het heeft ons verrast wat je er allemaal kunt zien en doen. Los van dat het sowieso erg de moeite is als je, net als wij, van natuur en rust houdt. Een aantal van de dingen die wij hebben gedaan:

Kwade Hoek

#1 Wandelen in natuurgebied Kwade Hoek

Deze tip kreeg ik van tevoren al via Instagram. En terecht weet ik nu! Vlakbij Ouddorp liggen de duinen van Goeree. Dit is waar natuurgebied Kwade Hoek een onderdeel van is. Het is een prachtig duingebied, waar de zee nog altijd de baas is en het landschap bepaalt. Het zoute zeewater stroomt regelmatig via kreken en geulen ver het gebied in, waardoor een heel bijzonder landschap ontstaat. Het deed me denken aan de mooie Sluftervallei op Texel, wat vergelijkbaar is qua zee dynamiek.

Kwade Hoek Natuurmonumenten

Wij hebben hier ’s ochtends met boswachter Chantal gewandeld. Chantal werkt voor Natuurmonumenten en komt van origine ook van Goeree-Overflakkee. Dat maakt dat ze met enorm veel passie en bevlogenheid over dit gebied vertelt. Over de vele vogels die hier leven, zeekraal dat in dit jaargetijde dieprood kleurt en hoe ze aankijkt tegen de bescherming van dit unieke gebied. Door haar kwam Kwade Hoek voor ons extra tot leven! Leuk weetje: dit gebied heeft de naam Kwade Hoek gekregen, omdat het vroeger voor schippers letterlijk als een ‘kwade hoek’ werd gezien. De zandbanken die kenmerkend zijn voor dit deel van de zee, kwamen uit het niets op en dan strandde er weer een schip. Een hoek dus waar ‘kwaad’ gebeurde.

Bekijk hier meer info over Kwade Hoek

Goedereede

#2 Wijnproeverij in Goedereede

Goedereede is een prachtig, oud stadje. Het ligt op wat het voormalige eiland Goeree was, dichtbij Ouddorp. Het is klein, er is niet ontzettend veel te beleven, maar het aangezicht van het oude centrum maakt Goedereede tot een plaatje. Het deed me ergens denken aan steden als Gent en Brugge. Qua gebouwen en charme. Wat ons bezoekje aan Goedereede extra leuk maakte, was dat we er een bijzondere wijnproeverij hadden Lachen! Midden in het oude centrum, bij de enorm gepassioneerde Gert-Jan. Gert-Jan komt van Goeree-Overflakkee en ontwikkelde de afgelopen jaren een liefde voor wijnen en het proces van druif tot die wijn. Zijn achtergrond lag totaal ergens anders, maar hij begon zich er steeds meer in te verdiepen, cursussen te volgen en uiteindelijk zijn passie te delen. Het groeide uit tot een bedrijf, waarmee hij wijnproeverijen organiseert en ondertussen zelfs zijn eerste, eigen wijnen produceert. Daarmee is hij nog volop aan het experimenteren, maar hoe gaaf is het dat hij zijn eigen wijndruiven groeit in Goedereede?!

GoedeReede wijnen

De wijnproeverij zelf vonden we echt onwijs leuk. Bij hem thuis. Wit, rosé en rood. De verhalen áchter de wijnen en bij elk glas een eigen, passend hapje. We hebben uiteindelijk ruim 2 uur genoten van de wijn en vooral van de passie er voor van Gert-Jan. Superleuk!

Bekijk hier meer info over GoedeReede Wijnen

Route eendje

#3 Touren met een oud eendje

Och och. Dit was me toch leuk Lachen! We hebben een hele dag met een oud eendje rond gereden. Zo’n prachtig oud wagentje, waarin de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Ware het niet, dat ze ontzettend goed onderhouden zijn en je er echt prima comfortabel mee kunt rijden. Wat hebben we gelachen! Aangezien we een hele dag hadden, hebben we er voor gekozen een langere route te rijden, die ons over Goeree-Overflakkee bracht én door een deel van Zeeland. We maakten een stop bij Geitenboerderij De Mekkerstee, spotten wilde zeehondjes, trotseerden de Deltawerken bij Neeltje Jans, wandelen over de strand bij Domburg en sloten af bij één van gezellige strandpaviljoens aan de Brouwersdam. We volgden hoofdzakelijk B wegen, wat sowieso wel prettig is met zo’n oud eendje, maar het was ook vooral heel leuk. Je komt op die manier op de mooiste plekjes en kunt maximaal genieten van het landschap om je heen. Ik vond dit echt ontzettend leuk om mee te maken, een absolute aanrader!

Bekijk hier meer info over een eendje huren op Goeree-Overflakkee

Dit zijn drie van de favoriete dingen we vorige week op Goeree-Overflakkee hebben gedaan. Maar natuurlijk is er nog veel meer te beleven! Daarover later meer. Ik kan alleen maar zeggen dat we enorm verrast zijn door dit Zuid-Hollandse eiland. Op allerlei fronten. De natuur is er mooi en divers, je vindt er pittoreske oude stadjes, kunt er prachtig wandelen over het strand, knus eten bij één van de leuke strandpaviljoens en zelfs zeehondjes en flamingo’s (ja écht!) in het wild spotten. Mocht je nog op zoek zijn naar een leuke bestemming in Nederland, kan ik je Goeree-Overflakkee zeker aanraden! Meer informatie over het eiland lees je hier.

Vertel, ben jij al eens op Goeree-Overflakkee geweest? Wat vond je er van?

 

ReizenReizen

#nederland #Goeree-Overflakkee #staycation #Weekendje weg

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.