Favoriete (natuur-)campings in Nederland + kampeer must haves

Reismeisje 11 augustus 2021

Kamperen Nederland

Kamperen. Ik ben er mee op gegroeid. Zo lang ik me kan herinneren, reden we in de zomer naar een mooie kampeerplek binnen Europa. Eerst met de tent en later met de caravan. Heerlijke zomers waar geen einde aan leek te komen Lachen! Later ging ik zelf ook kamperen. Eerst met vriendinnen naar Castricum en Vlieland. Later naar Frankrijk en Italië. Toen ik het verre reizen ontdekte, verdwenen mijn kampeertripjes wat naar de achtergrond. Tijdens meerdaagse hikes kampeerden we wel in landen als Oeganda, Argentinië, Guatemala en Belize. Maar het was heel lange tijd geen volledige kampeertrip meer. Afgelopen 1.5 jaar heeft daar voor veel mensen verandering in gebracht denk ik. Dat is bij mij niet anders. De focus die verschoof naar Nederland. Meer dichtbij huis. En daarmee ook weer meer kamperen. Daarom leek het me leuk om een speciaal artikel te schrijven met mijn favoriete (natuur-)campings in Nederland én mijn favoriete kampeer items.

Natuurcampings Nederland

Natuurcampings in Nederland

Nederland barst van de campings. Zo staan we in het buitenland ook vaak bekend; als het kamperende volkje Knipogen. Lekker back to basic en in de natuur zijn. Heerlijk! Ik houd zelf vooral van kleinschalige campings. Natuurcampings zelfs het liefste. Dat zijn campings die midden in de natuur liggen, vaak wat ruiger zijn aangelegd en waar je geen uitgebreid voorzieningen palet aantreft. Dus geen zwembad, animatieteam of snackbar. Wel natuurlijke watertjes, vuurschalen en soms een foodtruck. Als dit je aanspreekt, kun je een kijkje nemen op Natuurkampeerterreinen.nl. Daar vind je veel verschillende soorten natuurcampings.

Natuurcamping

Favoriete campings in Nederland

Persoonlijk heb ik wel een aantal favoriete campings in Nederland. Ze zijn verschillend, maar wat ze gemeen hebben is dus dat ze een officiële natuurcamping zijn óf in elk geval kleinschalig en puur. Komen ze:

Het bos roept in Noord-Holland. Een plaatje van een camping, waar we nog niet zo lang geleden zijn geweest. Aan het water en midden in een bosrijk gebied. Prachtige stek!

De Robbenjager op Texel. Deze camping vind ik vooral zo mooi vanwege de ligging. Aan het Texelse strand, met uitzicht op de iconische vuurtoren. Én je hebt strandpaviljoen Kaap Noord om de hoek liggen. Een echt vakantiegevoel krijg ik hier!

Torentjeshoek in Drenthe. Als je van rust en bos houdt, is deze camping écht een aanrader! Het ligt bijna in national park Dwingelerveld en je leeft hier echt midden in de natuur. Vanaf de camping kun je ook super mooi wandelen.

East Nomads. Dit is een rond reizende camping. Op het moment van schrijven (zomer 2021) vindt je deze camping in de mooie Achterhoek, maar elk jaar is dit dus anders. Een ontzettend aanrader om te bezoeken, want East Nomads heeft altijd een eigen, bijna festival achtig sfeertje. Je kunt hier ook super mooie ingerichte tenten huren.

Stadscamping Deventer. Één van mijn favorieten en voor mij echt om de hoek. Deze kleine camping aan de IJssel tegenover het prachtige Deventer. Voor de camping kun je op het pondje naar de overkant stappen en dan ben je in 5 minuutjes in het centrum van Deventer. Echt een enorme aanrader!

Favoriete kampeer must haves

Ik heb zo mijn favorieten als het gaat om kamperen. Deels functioneel en deels omdat ik ’t gewoon heel fijn of handig vindt. Hoe vaker je kampeert, hoe meer je leert ‘ah, volgende keer laat ik dat thuis en neem ik juist x mee’. Dat herken je misschien wel Knipogen. Ik deel mijn favoriete kampeer items na al die kampeertripjes graag met je:

Dit is serieus één van mijn meest fijne kampeer items! Nooit meer zonder! Een ophangbare toilettas. Super handig om te hebben als je kampeert en je doet er jaren mee.

 

Een hoofdlampje. Sowieso onmisbaar als je ergens in de jungle van Costa Rica bent en er ’s nachts uit moet (of op nacht wandeling gaat), maar ook op een camping in Nederland kan dit erg praktisch zijn. Zeker als je voor een natuurcamping kiest, omdat het daar over het algemeen erg donker is ’s avonds en ’s nachts.

 

Mijn Havaiana’s. Daar ga ik nooit zonder op reis en al helemaal niet op kampeertrip. Dag en nacht loop ik er op en onmisbaar voor onder de douche in openbare sanitair gebouwtjes.

 

Elektronica hoort wat mij betreft zo min mogelijk thuis in een kampeertrip. Of welke reis dan ook. Maar hé, we leven ook in de 21ste eeuw en (bijna) iedereen heeft z’n telefoon bij zich. Ik heb zelf altijd een powerbank bij me, zodat ik makkelijk en vrij kan opladen. Ideaal.

 

Mocht je nu weinig ruimte hebben of lichtgewicht willen reizen, dan zijn deze micro vezel handdoeken nog een goede aanrader. Ik heb ze zelf altijd mee als we een langere reis maken. Ze wegen niks, absorberen vocht goed en drogen enorm snel.

Kamperen

En zo kan ik nog wel even door gaan Knipogen. Het maakt ook nogal uit natuurlijk of je in een ver land bent en daar bijvoorbeeld een meerdaagse hike maakt met kampeer overnachtingen óf dat je lekker in Nederland op een natuurcamping staat met je camperbusje. Dit zijn in elk geval een aantal basics die ik altijd bij me heb.

Tot slot nog dit leuke boek als tip, bomvol natuurcampings in Nederland. Mocht je van plan zijn een leuk uitstapje te gaan maken, is dit een echt een aanrader:

 

Hopelijk heb je lekker wat inspiratie uit dit kampeer artikel gehaald!

#kamperen #nederland #camping #Weekendje weg #vakantie

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.