Favoriete marktjes op reis

Als we op reis zijn proberen we altijd wel ergens een marktje mee te pikken. Gewoon omdat het zo leuk is. Je krijgt een goed beeld van de lokale cultuur, ‘vreemde’ etenswaren liggen uitgestald en er gebeurt van alles om je heen. En zo nu en dan kom je ook nog wel eens met wat leuks thuis ;-) . Toegegeven; veel markten lijken op elkaar. Heb je er een stuk of drie gezien, dan heb je de meeste wel gezien. Maar er zijn ook een aantal markten die er uit springen, gewoon omdat ze op de een of andere manier bijzonder zijn. Dit is mijn persoonlijke top 3!

Markt Kenia

Archers Post in Kenia.
Archers Post is een piepklein dorpje op de grens tussen het “Westers” georiënteerde Kenia en de badlands van het Noorden. Ga je verder Noordelijk, dan verdwijnen de Manchester United shirts, spijkerbroeken en mp3-spelers. Je treft er stammen als de Samburu, Rendile, El-Molo en Turkana. Harde, wat schuwe mensen die gewend zijn aan een rauw en wat hard leven. Op zaterdag komen sommige van deze stammen naar de markt in Archers Post om vee te kopen of verkopen. Vaak lopen ze vele kilometers door de nacht om hier op tijd te zijn. Ben je hier tijdens een marktdag, sla deze dan absoluut niet over. Want zo kan het zo maar dat je in gebarentaal een praatje staat te maken met een man met een speer in zijn handen over de prijs van een geit ;-) . En daarnaast is het een super kleurrijk tafereel! Echt een mooie markt!


Markt Jeruzalem MahaneYehuda market in Jeruzalem.
Misschien vraag je je af waarom ik een markt in een Westers land in mijn top 3 heb staan? Ik vind deze markt in Jeruzalem gewoon echt een aanrader! Misschien wel omdat je er zoveel lekkers kunt kopen :-) . Yehuda is namelijk hoofdzakelijk een food market. En er is zoveel lekker, vers spul te vinden. Heerlijk!n Je merkt hier echt dat je je op een kruispunt van culturen bevindt. Je koopt er dan ook met gemak de meeste lekkere “Israëlische” vis, maar ook de beste Arabische Humus en olijven die zo uit Italië lijken te komen. De markt is, met uitzondering van Shabbat, iedere dag geopend. Maar het beste neem je een kijkje op donderdag wanneer er inkopen worden gedaan voor het weekend. Tussendoor is het één groot geschreeuw van marktkooplieden. Geweldig!


Markt India

Floating Market, Kashmir, India.
Het is nog pikdonder wanneer we vroeg in de ochtend in een bootje stappen in het Giethoorn van India. Terwijl we over het water peddelen schalmt de oproep van de muezzin, die oproept tot gebed, over het water. Na een half uurtje peddelen liggen we stil. We zien en horen nauwelijks iets. Dan ineens, wanneer het een klein beetje licht begint te worden, horen we eerst het gepeddel van andere bootjes in het water. En binnen no time is daar de schemering en ligt het stukje water om ons heen vol met bootjes, met daarop zitten uitsluitend mannen die hun koopwaar proberen te slijten. Er worden groenen aangekocht en verkocht, maar er wordt ook geruild. Een kilo aardappels voor een zak met penen. Net zo makkelijk toch ;-) . De mannen zitten op de punt van hun bootjes met het grootste gemak is. Echt superleuk om te zien. Ben je in Dal Lake in Kashmir, dan is dit een echte aanrader. Al moet je er wel vroeg je bed voor uit…

Bezoek jij tijdens een reis graag markten? Wat is jouw favoriet?

Alle reacties

 • Lindy - 15 april 2015, 06:50

  Oef, de markt in Kenia. In Kisumu heb ik hier meerdere ochtenden gespendeerd, maar mijn favoriet is het niet. Stinkende kleine visjes, duwen en trekken en uitkijken dat je niet in de poep stapt. Bah!

  • Reismeisje - 15 april 2015, 08:28

   Haha, herkenbaar!

 • Kimber - Reisgenie - 15 april 2015, 07:16

  Leuk! Ik probeer ook altijd naar de markt te gaan in een ander land. Heerlijk struinen, proeven en kijken! Je krijgt zo echt meteen een goed beeld van de stad of het land waar je bent :).

  • Reismeisje - 15 april 2015, 08:28

   Heerlijk he, die marktjes.

 • Robert | Traveljunks - 15 april 2015, 07:46

  Zoals ik hier een hekel aan de markt heb, zo graag bezoek ik markten in het buitenland. Het is voor mij dé afspiegeling van de lokale bevolking en cultuur en de beste plek om het land haar inwoners te leren kennen. Leuk!

  • Reismeisje - 15 april 2015, 08:28

   Ja inderdaad!

  • Sophie - 15 april 2015, 09:48

   Grappig, dat je de markt 'dé afspiegeling van de lokale bevolking en cultuur' vindt en ondertussen wel de markt in Nederland hekelt. Of haat je de Nederlandse bevolking en cultuur? Als reisjunk kan dat natuurlijk prima;)

 • Reggy | Project R - 15 april 2015, 08:05

  Hoewel het aanzicht en de geur vaak niet even fris zijn, is het fantastisch om markten in het buitenland te bezoeken. De manier waarop de marktleden met hun bezoekers communiceren, de prachtige kleuren en diversiteit aan koopwaar. Ik kijk mijn ogen altijd uit. Leuk!

  • Reismeisje - 15 april 2015, 08:27

   Ja he. Wij ook inderdaad!

 • Sabrina - 15 april 2015, 08:18

  Oh ik ben gek op marktjes! Of het nou kleding, prullaria of eten is. Een marktje kan je gewoon niet overslaan als je op reis bent. Leuk artikel Reismeisje!! :-)

  • Reismeisje - 15 april 2015, 08:27

   Thanks! Credits voor Gerben :-).

 • Jeroen - 15 april 2015, 08:48

  In India ook diverse marktjes afgelopen. Heerlijk om gewoon tussen de mensen rond te lopen en het dagelijks leven aan je voorbij zien trekken.

  • gerben - 15 april 2015, 10:45

   Het blijft leuk inderdaad! Alleen de afdeling met alle levende dieren daar ben ik niet zo' n fan van... Blijf 't zielig vinden.

 • Debbie - 15 april 2015, 18:26

  Rantepao Buffalo Market in Tana Toraja op het eiland Sulawesi in Indonesie. Bij uitstek de meest culturele, diverse en bijzondere markt die ik in al mijn reizen heb meegemaakt.

 • Sander - 15 april 2015, 21:03

  De Witches market in La Paz Bolivia. Allemaal Lama foetussen, cocabladeren, talismannen verkocht door karakteristieke dames van middelbare leeftijd met bolhoedjes en vlechten.

  • Reismeisje - 16 april 2015, 08:19

   Ahhhhhh! Ik wil ook :-)!

   • Sander - 16 april 2015, 19:07

    Dat dacht ik wel... ;-) Maarre nog 1! Hanoi (super stad trouwens!) heb je de Dong Xuan Market. Deels binnen, deels buiten. Veel dieren, van levende schilpadden tot krabben tot insecten. Handwerkjes, zelfgemaakt speelgoed, maar ook Dr Dre headphones voor 5 Euro en Breitlings voor 16 Euro. Maar als ik de arm te lang omhoog heb, loopt ie wel een kwartier achter! :-D

 • Ton - 16 april 2015, 07:48

  That Phanom, Oost Thailand (hieronder stukje uit mijn dagboek van die vakantie)

  We lopen rond langs de markt in de buurt van de Wat. Hier is van alles te koop, van levende schildpadden tot palingen. We lopen dan verder en kunnen nog 3 markten bekijken, maar de markt waarvoor we hier zijn gekomen, die hebben we nog niet kunnen vinden. De laatste mogelijkheid is ten noorden van de pier, onderweg lopen we langs een verkleinde versie van de Arc de Triomphe, zoals we er al een hebben gezien in Vientiane. Daardoorheen kijkend, zien we in de verte de chedi weer staan. That Phanom is een mengelmoes van Franse en Chinese architectuur gelijk aan het oude Vientiane of Saigon. De mensen uit Laos hebben duidelijk voor de markt aan de rivier gekozen. Maar van dierenhuiden, Vietnamese varkentjes of kruiden is niet veel meer te zien. Niettemin blijft het een fascinerend gezicht om al deze mensen met een enorme hoeveelheid koopwaar de Mekong rivier over te zien steken in die smalle bootjes. Doch eigenlijk zijn wij de attractie van deze markt, want menigeen kijkt ons verbaasd aan. Een prachtige ochtend hebben we hier gehad, we lopen weer terug om het busstation te zoeken vanwaar de bussen weer naar Nakhon Phanom zullen vertrekken.

  • Reismeisje - 16 april 2015, 08:19

   Prachtige beschrijving Ton!

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol - 16 april 2015, 10:29

  Leuk overzicht! Ik ben ook op MahaneYehuda geweest, hele leuke plek :)!

  • Reismeisje - 16 april 2015, 11:07

   Ja fijn he?

 • Elise - 16 april 2015, 11:43

  San Telmo market in Buenos Aires!