Een weekje Gambia in beeld

12 december 2014

Nog maar een paar weken geleden was ik in Gambia, zucht… Wanneer ik terugdenk aan strand, 30 graden, blauwe lucht, dan krijg ik er wel weer zin in… Zeker wanneer ik de foto’s aan het bekijken ben. En daarom deze keer eens geen geschreven artikel, maar een artikel in beeld. Over Gambia wel te verstaan :-) . Hier komen ze; een aantal van mijn foto’s van mijn kleine week in dit leuke landje aan de westkust van Afrika.

Written by Gerben

Het is ochtend en terwijl ik de regen in Nederland nog vers in mijn geheugen heb, loop ik inmiddels voor het ontbijt even een rondje over het gazon van ons hotel te luisteren naar het gekwetter van de vogels. Heerlijk contrast!


Gambia in beeld 2

In de middag staat er een bezoek gepland aan één van de vele marktjes in en om Banjul, de hoofdstad van Gambia. Vrouwen met emmers vis en bananen op hun hoofd lopen af en aan. Superkleurrijk en geweldig om te zien!


Gambia in beeld 3

Ook dit meisje verkoopt spulletjes vanuit een bak die ze de hele ochtend meedraagt op haar hoofd. De mensen zijn vriendelijk genoeg, maar in het maken van foto’s hebben ze niet allemaal interesse.


Gambia in beeld 4

In de middag staat er een bezoekje gepland aan Kachikally ofwel de krokodillenvijver van Gambia. In mijn gedachten reden we een heel eind uit de stad, naar een stukje ongerepte jungle waar de krokodillen lagen te loeren naar alles wat ze maar te pakken kunnen krijgen. Maar de werkelijkheid bleek iets anders. Kachikally grenst weliswaar aan een groot stuk grasland, maar ligt ook deels in een woonwijk! Maar dat maakt het er niet minder leuk op. De krokodillen zijn hier gewend aan mensen en je kunt dan ook heel dichtbij komen. Als je durft kun je ze zelfs aanraken en op ze gaan zitten. Er schijnt nog nooit iemand gegrepen te zijn…


Gambia in beeld 5

Gambia in beeld 6

Deze twee meisjes fotografeerde ik in het dorp van Kunteh Kinte. Het hele schoolveldje stroomde leeg om de toeristen te begroeten ;-) . En op de foto; dat vonden ze juist maar wat leuk!


Gambia foto 7

Deze foto is ook genomen in hetzelfde dorp als de foto hierboven. We kregen hier tekst en uitleg over de functie van Gambia, tijdens de periode dat slavenhandel heel normaal was. Natuurlijk stond er ook een bezoekje aan het slaveneiland zelf op het programma. Dit was het eiland van waaruit de slaven werden getransporteerd naar verre bestemmingen. Heftige geschiedenis…


Gambia foto 8

Niet ver van de bekende toeristische plaatsen vind je de Fish Market van Tanji. Een bezoekje aan deze plek moet je zeker niet overslaan. In de ochtend en begin van de middag is het er een drukte van jewelste wanneer de vissersboten binnenkomen en er druk gehandeld wordt in…juist: vis. Het is echt behoorlijk chaos aan de kustlijn.


Gambia foto 9

Verder heb je een heleboel rokerijen. Grote, rokerige hokken waar vis meerdere dagen lang ligt te roken. Wanneer ze klaar zijn smaken ze heerlijk en zijn ze ook nog eens lang houdbaar. Erg leuk om te zien! Wat dit meisje precies deed hier op de vismarkt weet ik niet. Waarschijnlijk kwam ze er spullen kopen of verkopen. Het ziet er in ieder geval mooi kleurrijk uit!


Gambia foto 10

Mooi ook om te zien hoe die kinderen zo blijven hangen in die doeken ;-) .


Gambia foto 11

En check deze paprika’s! Bij de AH vind je ze zo niet, maar ze zijn prachtig van kleur en ongetwijfeld ook heerlijk van smaak. Zonder dat ze al teveel gemodificeerd zijn ;-) . Enkele lokale gerechten die je bijna overal op de kaart terugziet zijn domoda (gestoofd vlees of vis geserveerd in een puree van pindasaus en rijst) en benachin (rijst gekookt met diverse soorten groenten en vis of vlees).


Gambia foto 12

Heb je naast luieren op het strand nog een middagje over? Huur dan een gids en auto en breng een bezoekje aan het project “wide open walls”. Lokale kunstenaars gebruiken de huizen van mensen in sommige dorpjes als kunstobject. Je vindt er fantastische muurschilderingen en de dorpjes zelf zien er ineens een heel stuk aantrekkelijker uit. En het mooie van alles is dat het veel toeristen trekt waardoor de lokale mensen er straks rondleidingen kunnen geven en een extra centje kunnen verdienen omdat zij hun dorp beschikbaar stellen. Echt een supergoed initiatief!


Gambia foto 13

Deze foto is genomen op het strand van Paradise Beach. Het ligt een aantal kilometers van de bekende toeristische stranden vandaan, maar het is zeker de waard hier een middagje naar toe te gaan. Je hebt er een gezellig barretje met strandbedden en het strand zelf is ook eeuuhh nou ja, bijna een paradijsje ;-) .   Mocht je dus nog een weekje weg willen tijdens deze koude wintermaanden? Gambia is zeker aan te bevelen. Het is op het moment erg goedkoop, altijd zo rond de 30 graden met een zonnetje en gewoon echt vakantie! Heerlijk!

Ben jij al eens in Gambia geweest? Wat vond je er van?

@Afrika @Gambia #reizen #Afrika #reistips #fotografie #reisfotografie #vakantie #gambia

14 reacties

 • Jeroen

  12 december 2014 om 08:17

  Mooie serie! Geeft een leuke indruk van het land.

  Beantwoorden

 • Kirsten | Travelaar.nl

  12 december 2014 om 08:38

  Super mooi Gerben! Lijkt me een erg indrukwekkend land. Mooi in beeld gebracht!

  Beantwoorden

  • gerben Kirsten | Travelaar.nl

   12 december 2014 om 13:37

   Dank je. Ik heb nog een hele rits aan foto's klaar staan, maar had beperkte ruimte voor dit artikel. Wordt dus vervolgd :-).

 • Sieds | siedsmytravels.nl

  12 december 2014 om 11:41

  Mooie foto's hoor, vooral de foto van het meisje op de voorgrond met op de wazige achtergrond de vissersboten! :) De foto met de moeder en het kindje die hangt in het doek is ook prachtig btw.. ;)

  Beantwoorden

  • gerben Sieds | siedsmytravels.nl

   12 december 2014 om 13:39

   Dank je :-)

 • Ester

  12 december 2014 om 16:30

  Kleurrijk! Het ziet er inderdaad uit als een paradijsje :-)

  Beantwoorden

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  12 december 2014 om 17:28

  Wauw!! Prachtige foto's zeg, lijkt me een heel mooi land :)!

  Beantwoorden

 • Lisette | Travellust.nl

  12 december 2014 om 19:21

  Prachtige foto's, zo kleurrijk!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Lisette | Travellust.nl

   12 december 2014 om 20:40

   Thanks Lisette!!

 • Robert | Traveljunks

  13 december 2014 om 09:37

  Lijkt me een prachtig land. De foto's spreken voor zich :-)

  Beantwoorden

 • Let's travel and see

  13 december 2014 om 23:20

  Wat een prachtige foto's, echt heel mooi!

  Beantwoorden

 • Karlijn Travels

  15 december 2014 om 11:24

  Wat een fantastische foto's! Gambia stond nooit hoog op mijn wensenlijst, maar nu ik weet hoe fotogeniek het land is, wil ik ook!

  Beantwoorden

 • 2014 in reizen | Reismeisje

  16 december 2014 om 07:10

  […] Het was in elk geval een uitzonderlijk goed reisjaar . En dan is mijn vriend ook nog naar Gambia en IJsland […]

  Beantwoorden

 • Géke

  16 december 2014 om 08:53

  Mooi om te zien dat je het er zo naar je zin hebt gehad. Ik weet uit ervaring hoe mooi het er is maar ook hoe schrijnend de armoede. Ga alsjeblieft door met het positief in het nieuws brengen van Gambia. Dat het kleinste land is op het vaste land van Afrika. En 3x kleiner dan Nederland. Met amper 2 miljoen inwoners. Maar daarmee wél tot de dichtstbevolkte landen van Afrika behoort. Om precies te zijn, 4e op die lijst. Gambia heeft toeristen nodig. Want hoewel Ebola 700 km is verwijderd neemt de westerse wereld het zekere voor het onzekere. Net nu het toeristenseizoen op volle toeren zou moeten draaien zijn er 60% minder toeristen dan normaal. Ik hoef niet uit te leggen hoe desastreus dat is...

  Beantwoorden

  • Reismeisje Géke

   16 december 2014 om 13:33

   Ja heel erg inderdaad...We zullen ons best doen!

 • Clement

  16 december 2014 om 13:57

  Heel veel bekende plekken waar je geweest bent. Het is zo'n mooi en vooral vriendelijk land. Dat de toeristen weg blijven is niet terecht. Ebola is ver weg en het land is veilig. Dat sommige mensen liever niet gefotografeerd worden is (bij mij) bekend maar stiekem toch doen is wel een sport. Eind januari gaan we weer voor 3 weken. Het hadden er van mij ook 6 mogen zijn.

  Beantwoorden

 • Lizet

  16 december 2014 om 19:09

  Erg leuk verslag van een weekje Gambia.
  Veel te kort hoor! Er is nog zoveel moois in het binnenland.
  Graag zou ik van je willen weten hoe het dorpje heet en waar het ligt waar die kunst gemaakt wordt. Superleuk idee en willen we bij ons volgende bezoek aan Gambia ook bezoeken. We gaan al 5 jaren achtereen naar dit fantastische land en hebben al heel veel gezien.
  Maar dat kunstdorp is voor ons nieuw.
  Bvd
  Vr groet,
  Lizet
  www.simon-tours.com

  Beantwoorden

 • Edith

  16 december 2014 om 19:52

  Wat een prachtige foto's! Ik heb een aantal jaar geleden drie maanden in Gambia gewoond, en ik ben weer even helemaal terug :-)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.