Een reis naar de Lofoten boven de poolcirkel

Reismeisje 04 juli 2018

Lofoten

De Lofoten. Een bestemming waar ik jaren geleden voor het eerst over hoorde. Na mijn eerste reis door IJsland. Een magische reis was dat. Mijn eerste kennismaking met het rauwe, pure Noorden van Europa. Een deel dat me sterk doet denken aan Nieuw-Zeeland. Je voelt er de kracht van de elementen. De natuur zoals die bedoeld is. De Lofoten horen ook in dit rijtje thuis. Een Noorse eilanden archipel. In het uiterste Noorden geleden. Bóven de poolcirkel. Donkere nachten die in de winter nooit over gaan in het licht van de dag. En stralende zomers met 24 uur per dag licht. Ik ken het van IJsland. En Fins Lapland. Het geeft een bestemming iets eindeloos'. Iets magisch. Alsof je echt vér weg bent, terwijl de Lofoten dichterbij zijn dan je denkt en makkelijk bereisbaar zijn.

Lofoten boot

De Lofoten staan sinds die eerste reis naar IJsland hoog op mijn bucketlist. Op de één of andere manier is het er nog niet van gekomen. Het is best een onderneming om er te komen. Een veel gebruikte route is vliegen op Oslo, vanaf daar een binnenlandse vlucht naar Bodø , waarna je door kunt vliegen óf een ferry kunt nemen naar de Lofoten. Een andere optie is een deel van deze reis georganiseerd te doen. Voigt Travel is een aanbieder van reizen naar een aantal prachtige Noordelijk (en Zuidelijk) gelegen bestemmingen. Waaronder de Lofoten. Je hebt opties voor fly & drives en reizen waarbij je je eigen vervoer en/of vlucht regelt. Hoe je ook reist, de Lofoten moeten voelen als het einde van de wereld. Overweldigend. Eindeloos. Er wonen nog geen 25.000 mensen. Op al die eilanden samen. Dat is niet voor niets. Zo boven de poolcirkel. Het leven kan hier hard zijn. Het klimaat ruig. En toch is dat maar een deel van de werkelijkheid. Sommige delen van de Lofoten worden wel 'little Hawaii' genoemd. Met reden. Je vindt er prachtige, bijna parelmoer witte strandjes met helder blauw water. In de zomer temperaturen van soms zelfs 25 graden. Je kunt er práchtig duiken. Zwemmen. Zonnebaden. Niet per sé het beeld wat je bij een bestemming boven de poolcirkel hebt.

Lofoten wandelen

De cultuur en historie zijn andere elementen die me aantrekken. Het leven met de natuur. Omdat die simpelweg zo alom aanwezig is. Bepálend is ook voor hoe de mensen kunnen leven. Waar ze kunnen wonen. Wat ze eten en hoe ze zich kunnen transporteren. De natuur is hier oppermachtig. Het lijkt me te gek om een aantal prachtige hikes op de Lofoten te maken. Waar je die natuur letterlijk ervaart. Om je heen voelt. De zomermaanden zijn daar het beste voor, met de minste kans op guur weer. Elementen van de natuur zie je ook terug in de cultuur. Het is een cultuur die gebaseerd is op de tijd van de Vikingen. Tradities en rituelen die daar nog op terug te voeren zijn. In Borg op de Lofoten hebben archeologen zelfs het grootste longhouse uit de Vikingtijd ontdekt. 83 meter maar liefst! Vandaag de dag is het ingericht als museum. Om die tijd nooit te vergeten. Een intrigerende tijd vind ik. Nog iets om zelf te ondervinden op de Lofoten.

Kortom, een reis naar de Lofoten ben ik zeker van plan te gaan maken. Misschien wel heel snel. Het wordt een keer tijd. Als je meer informatie wilt over de Lofoten, wat er te zien/doen is en hoe je er het beste heen kunt reizen, kun je een kijkje nemen op de website van Voigt Travel. Daar vind je allerhande info en een aantal praktische opties om je reis naar de Lofoten onvergetelijk te maken.

Ben jij al eens naar de Lofoten geweest en zou je 't aanraden?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen ervaringen en mening.

 

@Europa @Noorwegen #noorwegen #europa #lofoten #reistips

4 reacties

 • Jiska

  04 juli 2018 om 09:26

  Wij zijn er geweest! Vanaf de Noordkaap met onze eigen camper langs de Lofoten gereden! Het is geweldig! Zo mooi. We zijn over gevaren naar Væroy. Daar zijn we naar boven gewandeld en hadden we prachtig uitzicht!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jiska

   05 juli 2018 om 07:44

   Klinkt gaaf Jiska, leuk!

 • Jeroen

  05 juli 2018 om 12:04

  Ah ja, ik zou eigenlijk weer eens terug moeten. Het is inderdaad zoals je omschrijft, witte stranden en een azuurblauwe zee maar dan wel met bergen met besneeuwde toppen pal er naast.
  Een beetje geluk met het weer moet je inderdaad wel hebben want ook in de zomer kan het er spoken maar hoe dan ook meer dan de moeite waard.
  En als je op de Lofoten uitgekeken bent (wat vrij lastig is volgens mij) rij je zo door naar de Vesteralen wat weer heel anders is maar zeker zo mooi. Goed potvissen spotten daar :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   05 juli 2018 om 12:39

   Top, dank voor je tips. Jij hebt ook al superveel in die hoek gezien he. Gaaf!

   • Jeroen Reismeisjenl

    06 juli 2018 om 16:23

    Zou er ieder moment weer naar toe terug gaan. En tja zo ver noordelijk zijn de Lofoten voor mij niet echt. Maar zeker veel rond getrokken door het noorden van Noorwegen. Blijft gewoon fantastisch!
    Ben net weer terug van 10 weken werken in Denemarken (ben nog maar een maandje in Nederland geweest dit jaar) dus gaat de volgende bestemming wat zuidelijker zijn. Tickets naar Indonesie zijn geboekt :-)

 • Dimitri

  06 juli 2018 om 16:20

  Wij zijn er geweest met kerst in 2016 :-) Heel speciaal! Je hebt slechts enkele uren per dag licht, maar je hebt wel veel kans om het noorderlicht te zien. Wij zagen het 4 dagen van de 5 dagen dat we er waren. Magisch! Verder kun je er dan ook orka's (en andere walvissen) gaan spotten vanuit een rubberboot in Andenes. En rondrijden in het winterlandschap blijft prachtig... Ik zou zo terug gaan!

  Beantwoorden

 • Linda

  12 juli 2018 om 10:47

  Ik ben er ook geweest! In 2014 heb ik een half jaar een exchange gedaan aan de universiteit van Oslo en daar kon een tripje naar de Lofoten natuurlijk niet aan ontbreken. Eind juni werd het, met de midnightsun. Terwijl het in Oslo inmiddels, na een barre winter, een pracht zomer was (25 graden), en ik al mijn winterkleding aan mijn vriend had meegegeven naar huis, was het in de Lofoten weer 5 graden! Wij zijn gevlogen naar Bodo, en hebben daar de ferry genomen naar A. Vanuit een hostel hebben we in 5 dagen de onderste eilanden bezocht. Ik zou graag nog een keer terug willen om de rest te bezoeken!! Noorwegen blijft bij mij favoriet :)

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.