Een reis door Indonesië en Australië

22 juli 2015

Written by Gerben

Veel mensen die op vakantie gaan naar Australië, doen alleen dat land aan. Of combineren het met Nieuw-Zeeland. Op zich logisch. Het is zo immens groot dat je zelfs in een aantal maanden nog niet voldoende tijd hebt om de helft ervan te zien! Hetzelfde geldt voor Indonesië. Het is zó groot en telt zó veel eilanden dat je het onmogelijk allemaal kunt zien; laat staan binnen een aantal weken of maanden. Heel begrijpelijk dus allemaal om voor één land te kiezen wanneer je vanuit Nederland helemaal die kant op vliegt. Toch zou het best leuk kunnen zijn om het Westerse Australië te combineren met een typisch Aziatisch land als Indonesië. En met een goede (en soms niet dure) vluchtverbinding is dit heel goed mogelijk. Heb je minimaal vier weken vakantie? Dan heb ik een superleuke reisroute voor je!


Indonesie 2

Bali en de kleine Sunda eilanden.
Start je reis op het prachtige Bali. Kom de eerste dagen bij van je lange vlucht en huur vervolgens een brommertje waarmee je het eiland verkent. Zodra je de drukke steden verlaat, kleurt het landschap al snel groen en maken uitlaatgassen en toeristische eethuisjes plaats voor boeren met buffels die rijstvelden bewerken. Heerlijk!


Indonesie 3

Vanaf Bali neem je de veerboot naar Lombok. Een reis van een paar uurtjes, dus prima om het eiland op je te laten inwerken en de prachtige vulkanen in volle glorie te aanschouwen. Ben je fit, beklim dan in drie dagen de Rinjani vulkaan. Zwaar, maar absoluut één van de mooiste trekkings die ik ooit heb gedaan. En heb je wat langer de tijd dan vier weken, sla dan vooral de Gili eilanden niet over. Je vindt er relatief weinig toeristen en prachtige, witte stranden. Ook een perfecte plek voor duikliefhebbers, want het onderwaterleven is te gek! Vanaf Lombok stap je op een vierdaagse boottrip langs de kleine Sunda eilanden Je vaart door azuurblauw water langs de kust van eilanden met namen als Pulau Mojo, Pulau Sangeang, Komodo en Rinca. Op Komodo en Rinca maak je een stop om de befaamde draken te zien. Je laatste halte is Flores. Vanaf daar (of Ende) kun je naar Kupang vliegen, de hoofdstad van West-Timor. Pak een aantal dagen om West- en Oost-Timor te bezoeken. Er zit nog best wat verschil tussen de delen! Vanaf Oost-Timor kun je verder vliegen met Air North richting Australië. In een uurtje of twee sta je in Darwin :-) . ‘No worries mate’, je bent nu in Australië! Bijna letterlijk aan de andere kant van de wereld.


Indonesie 4

In Darwin blijf je een paar dagen hangen om lekker tot rust te komen en alle indrukken van de laatste weken te laten inwerken. Je maakt een tour om krokodillen te zien of leest wat op één van de vele gezellige terrasjes in deze provinciaal aanvoelende provinciehoofdstad. Vanuit Darwin kun je te gekke campers huren en de omgeving gaan verkennen. Van het prachtige Kakadu national park tot Arnhemland en de ruige Gibbs river road. Het is een fantastische ervaring les te krijgen in spoorzoeken van een Aboriginal, groepen papagaaien te zien opvliegen vanuit een ogenschijnlijk desolaat landschap of te kamperen onder een hemel vol sterren met in geen tientallen kilometers een ander persoon in de buurt. Vanaf Darwin vlieg je terug naar huis of naar je bestemming waar je bent aangekomen.

Je hebt er nu een reis op zitten van vele honderden kilometer en hebt indrukken opgedaan van zowel Azië als Oceanië. Wat vind je van een dergelijke combinatie? Spreekt het je aan?

@Australië @Azië @Oceanië @Indonesië #reizen #backpacken #indonesie #australie

8 reacties

 • Kirsten | Travelaar.nl

  22 juli 2015 om 06:50

  Heel gaaf om deze bestemmingen te combineren inderdaad. Je brengt me weer eens op ideeën ;)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kirsten | Travelaar.nl

   22 juli 2015 om 11:36

   Goed te horen ;-). Met dank aan Gerben!

 • elise

  22 juli 2015 om 07:07

  Dat klinkt goed. Heb jij deze reis zo gemaakt? Ik ben wel benieuwd wat je daarvoor in totaal kwijt was, als ik zo brutaal mag zijn :).

  En wat is handig qua vliegtickets.. Vaak is een retour goedkoper en kan het in sommige landen handig zijn om aan te kunnen tonen dat je daar ook weer vertrekt.. maar het kan ook weer onhandig of prijzig zijn om terug te moeten vliegen naar je startpunt.. heb jij hier tips over ?

  Beantwoorden

  • gerben elise

   22 juli 2015 om 19:01

   Hoi Elise,

   Ik heb deze reis voor een deel zo gemaakt. Alleen was dit onderdeel van een langere reis. Ik kan dan ook niet echt aangeven wat handig is qua tickets. Op zich is vliegen naar Azië (Indonesië of Kuala Lumpur) denk ik het goedkoopst. Misschien een retourtje en dan proberen met een enkeltje terug te komen naar Indonesië. Ik weet niet wat er nu precies op Indonesië vliegt, maar neem in ieder geval eens een kijkje bij dat Air North. En misschien Ais Asia, maar voorheen vlogen die alleen op de oostkust.
   En in zijn algemeenheid is Australië natuurlijk een stuk duurder, maar dat middelt wel lekker uit met een land als Indonesië :-) Heel veel meer kan ik er zo niet over zeggen. Als je nog meer vragen hebt, dan laat maar horen.

 • Martine

  22 juli 2015 om 08:03

  Ik heb in 10 weken Australie en Indonesie gedaan afgelopen winter. Eerst 5 weken Australie (Melbourne, toen Great Ocean Road tour naar Adelaide, daarna tour naar Alice Springs (Outback),toen gevlogen naar Sydney en Ooskust gedaan tm Fraser Island en weer terug via Brisbane naar Sydney). Na 5 dagen Sydney naar Bali gevlogen, Gili Islands, Lombok (Rinjani beklommen), Kuta Lombok en toen weer naar Bali. Plan was om daarna (na 4 weken moest ik t land uit) naar Thailand te gaan maar wilde liever nog een weekje naar Sydney terug.

  Wat deze ervaring mij heeft gebracht is dat ik heel veel gave dingen heb gezien en gedaan, maar als ik 4 weken had, zou ik toch de meeste tijd in Australië willen doorbrengen. Als ik dan toch het leukst van mijn Indo trip mag kiezen wordt het Rinjani beklimmen. Maar de optie hierboven.. mijn voorkeur zou uitgaan naar langer in Aus en wat meer in 1 gebied blijven in plaats van wat ik allemaal heb gedaan in 5 weken. Dat geeft je een intensere ervaring!

  Groetjes Martine

  Beantwoorden

  • Reismeisje Martine

   22 juli 2015 om 11:36

   Wat een te gekke reis Martine, wauw!

  • gerben Martine

   22 juli 2015 om 19:03

   Gaaf hoor Martine! En helemaal eens met wat je zegt over de RInjani beklimming, wat een trip is dat zeg!!

 • Petra

  22 juli 2015 om 08:08

  Heel gaaf al had ik zelf dan nog wel wat langer gebleven in Australië want nu zie je maar 1 stad zoals ik begreep uit je verhaal? Maar dan moet je ook wel de dagen hebben natuurlijk

  Beantwoorden

  • Reismeisje Petra

   22 juli 2015 om 11:36

   Klopt inderdaad. Dat is natuurlijk wel wat beperkt...

 • Sandra

  22 juli 2015 om 08:24

  Ik zou er zelf voor kiezen om Australië en Indonesië apart te doen, het liefst elk jaar eentje. Ik ken mezelf een beetje en ben bang dat ik toch alles wil zien en dan dus veel te veel ga doen. Voor mij zou het niet werken, maar als je het niet erg vindt om wat minder te zien (of graag on a budget reist), kan het een mooie route zijn!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sandra

   22 juli 2015 om 18:43

   Yessssss. Maar eens, als je echt alles graag wilt zien, kan ik me voorstellen dat dit wel wat hectisch is...

 • Sieds | Sieds My Travels

  22 juli 2015 om 09:28

  Gave route Gerben! :-D Maar stiekem neig ik ook wel naar de optie van Sandra. Ik zou dolgraag het ene jaar de kleine Sunda eilanden willen doen en die op mijn gemak willen bekijken. Bali en Lombok heb ik al mogen afvinken, maar beide eilanden is het heerlijk bijkomen van alle indrukken op de kleine Sunda eilanden.. :-) Het andere jaar zou ik dan in 4, 5 of 6 weken zoveel mogelijk van Australië willen zien, lijkt me een supergaaf land.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sieds | Sieds My Travels

   22 juli 2015 om 18:40

   Ja he Sieds. Het beste van beiden :-).

  • gerben Sieds | Sieds My Travels

   22 juli 2015 om 19:04

   Mooi bekeken SIeds :-) Of wat dacht je van Sulawesi?? Om het maar eens makkelijker te maken...haha

 • Robert | Traveljunks

  22 juli 2015 om 11:14

  Wij gaan volgend jaar voor de tweede keer voor een maand naar Australië, maar zou het niet willen combineren met een ander land. Een stop-over in een Aziatische stad zou een overweging kunnen zijn, maar na de eerste keer in Australië weet ik dat het enorm is en je veel tijd nodig hebt met reizen (ik wil niet te veel vliegen). Met meer tijd zou het natuurlijk een ander verhaal worden :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Robert | Traveljunks

   22 juli 2015 om 18:39

   Dat klopt inderdaad, echt enorm he. En er is ook veel voor te zeggen om rustig de tijd te nemen.

 • Kim

  22 juli 2015 om 21:10

  Klinkt als een gave reis, maar zelf zou ik ze toch apart doen! Eigenlijk hetzelfde als Sandra, ik wil veels te veel zien en als ik dan toch in een land ben (zeker als het zo ver is) wil ik het goed doen ook! Ik was voor 4 weken in Indonesië en moet daar zeker naar terug om meer te zien. Dus ik zou Australië ook apart willen opzoeken, lekker de tijd ervoor nemen. Maar ja dan moet die tijd er wel zijn... Anders is zo'n combinatie wel ideaal denk ik.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.