Een reis door Belize in foto's

Reismeisje 26 mei 2017

 je denkt aan Midden-Amerika is Belize waarschijnlijk niet het eerste land dat bij je op komt. Een klein mini landje gelegen aan de Oostkust van Midden-Amerika. Zusjes Mexico, Guatemala en Costa Rica zijn wat dat betreft een stuk bekender. Toen wij een aantal jaren geleden een reis naar Guatemala wilden maken, plakten we Belize er dan ook meer toevallig aan vast. Ik had er niet echt een beeld bij. Maar, zoals vaak met juist dat soort bestemmingen, bleek Belize te gek te zijn Lachen. Me te verrassen. En uiteindelijk zelfs een van mijn favoriete landen te worden. Omdat er over het algemeen niet zo superveel te vinden is over Belize, leek het me leuk daar eens een fotoverslagje van te maken. Een reis door een klein, Midden-Amerikaans land in foto's. Ik ben heel benieuwd of het je aanspreekt!

 Belize red bank village

Bij Belize denk je in eerste instantie misschien toch aan azuurblauw water en paradijselijke eilandjes. Waar Belize me echter enorm mee heeft verrast is het prachtige landschap. Weelderig groene jungle, rauwe bergen, droge vlakten; je hebt 't er allemaal. Deze foto hebben we gemaakt bij Red Bank Village; een klein dorpje in het Zuiden van Belize, waar je scarlet macaws in het wild kunt spotten. Uiteindelijk hebben wij ze helaas alleen in de verte gezien, maar het was het toch helemaal waard. Er zijn geen accommodaties in Red Bank Village, dus je slaapt bij de locals thuis, die je 's ochtends vroeg ook mee op sleeptouw nemen om de papegaaien te spotten. Echt een aanrader!

Belize Roseville

Toen we door Red Bank Village liepen, kwam ons ineens een paard en wagen tegemoet met Europees ogende mensen gekleed in heel traditionele kleding. Wat bleek? In Belize zijn verschillende Mennonieten gemeenschappen te vinden. Mennonieten stammen inderdaad van Duitse voorvaderen af en lijken in hun gebruiken en manier van leven sterk op de Amish. Via onze gids in Red Bank Village konden we een kijkje nemen in het nabij gelegen Mennonieten dorpje Roseville. Wat vond ik dat fascinerend zeg! Ik denk dat de foto wel voor zich spreekt Knipogen.

Belize Hopkins

Hatsa! Het Caribische leven Lachen. Palmbomen, zon, zee en cruisen op je fietsje. Heerlijk! Dit is in Hopkins; een dorpje van 3x niks, maar wel heel authentiek en met een heerlijk relaxte vibe. Zeker een stop waard!

Belize cockscomb

Hiken kun je ook als de beste in Belize. Op verschillende plekken. Dichtbij Hopkins vind je Cockscomb National Park; een groen, uitgestrekt park waar je verschillende (meerdaagse) hikes kunt doen. Je vindt er niet heel veel dieren, maar de omgeving is er erg fijn. Mocht je hier willen gaan hiken, zou ik je wel aanraden te zorgen dat je zelfvoorzienend bent. Er zijn namelijk geen winkeltjes of echte accommodaties in de buurt en je slaapt bij het ranger station in een overdekte hangmat.

Belize cockscomb 2

Kijk dat uitzicht <3!

Belize caye caulker

Caye Caulker. Het eiland waar Belize misschien wel het meest bekend van is. Je ziet het ook al aan het straatbeeld; allerlei toeristen shopjes, tour bureautjes en je bent er niet bepaald de enige backpacker Knipogen. Wij zijn er uiteindelijk 4 dagen gebleven en ik had er met gemak nog een week kunnen rond hangen. Caye Caulker is gewoon echt een onwijs relaxte plek waar je vanzelf helemaal in de Caribische modus komt. Verwacht trouwens geen stranden op Caye Caulker, want die zijn er dus niet...Het water daarentegen is azuurblauw en heerlijk warm.

Belize zon

Vanaf Caye Caulker zijn er verschillende boottripjes die je kunt maken. Niet ver uit de kust ligt een prachtig mooi rif waar het onderwaterleven echt fan-tas-tisch is. Je hoeft er niet voor te kunnen duiken, want met een snorkeltje op zie je ook al meer dan genoeg. Zelfs roggen en haaien!

Belize little belize 2

We waren echt gefascineerd geraakt door de Mennonieten en besloten te proberen echt in contact te komen met deze mensen. Te leren over hun tradities, overtuigingen en manier van leven. Na heel wat rond vragen werd ons aangeraden naar de gemeenschap Little Belize te gaan in het Noorden van Belize. Je kunt echter niet zo maar een Mennonieten dorpje binnen komen lopen Tong uitsteken, dus wij kozen het stadje Sartagena als uitvalsbasis. Via een hostel daar kwamen we in contact met local Leo, die ons wel naar Little Belize wilde brengen. Daar aangekomen werden we warm ontvangen door meneer Schmidt en zijn gezin. In eerste instantie was het allemaal wat afstandelijk, maar toen bleek dat hun eigen taal een mix is van Nederlands en Duits en wij dat bleken te verstaan, was het ijs gebroken. We trokken de stoute schoenen aan en vroegen of we mochten blijven slapen. Het antwoord was duidelijk, onomwonden en verraste me compleet. JA. Kun je zien hoe je zelf toch barst van de vooroordelen en aannames...

Vol trots stelde meneer Schmidt ons voor aan zijn familie, leidde ons rond op z'n enorme boerderij en showde ons zijn koeien. Daarna schoven we aan voor het eten; een grote, gezellig gedekte tafel vol traditioneel en zelf verbouwd eten. Na het eten waste ik af met de dames en Gerben werd mee getroond naar de voorkamer waar de mannen heb van alles over hun leven vertelden. En daarna dronken we gezamenlijk koffie en kletsten wat. Eigenlijk niet heel anders dan hoe het er bij ons traditioneel aan toe gaat. Het enige verschil is uiteraard de manier van leven. De keuzes die ze vanuit hun religieuze opvattingen maken en ja, die staan in veel gevallen best wel haaks op dat waar wij in geloven. Maar als ik iets op de boerderij van meneer Schmidt heb geleerd, is het wel dat niets is wat het lijkt. Dat het belangrijk is om met een open, frisse blik naar anderen te blijven kijken. Jezelf daar niet altijd in mee te nemen...

Belize avond

Laatste avondje in Belize. Lekker wat schrijven, lokaal biertje er bij, fijn. 

Ik hoop dat dit je een beeld heeft gegeven van hoe divers Belize eigenlijk is. Hoe leuk en hoe verrassend. Absoluut een land wat ik meer dan aan kan bevelen! Vertel, ben jij al eens in Midden-Amerika geweest en zo ja, waar?

@Belize @Midden-Amerika #belize #Midden-Amerika #reizen #fotografie #reistips

3 reacties

 • Loes | Loes en Suus op Reis

  26 mei 2017 om 11:44

  Lijkt me een heel bijzonder land! Zou graag een keer naar die regio gaan, maar het is er helaas nog nooit van gekomen. Maar wie weet is over een tijdje Belize aan de beurt... Lijkt me heel tof!

  Beantwoorden

 • Dominique || dominiquetravels.com

  26 mei 2017 om 16:57

  Geen duikfoto's? ;-) Daar ben ik namelijk het meest benieuwd naar! Belize lijkt me prachtig en staat (samen met Mexico) heel hoog op mijn verlanglijstje!

  Beantwoorden

 • Shamira | Kompas 24

  04 juni 2017 om 05:19

  Ik had veel foto's van een azuurblauwe zee en het onderwaterleven verwacht, maar juist daarom is het een aangename verrassing. Belize is blijkbaar zoveel meer en dat maakt best nieuwsgierig!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.