Een half jaar terug van wereldreis; en nu?

Reismeisje 20 februari 2017

Wereldreis 5

Afgelopen week keek ik in mijn agenda en realiseerde ik me dat we de 6 maanden zijn gepasseerd. 6 maanden sinds we terug zijn van wereldreis. Say what?! Het voelt soms echt als gisteren. Alsof we vorige week maandag bij Machu Picchu stonden, rond fietsten op Bora Bora of genoten van de locals in Iran. Niet normaal hoe snel de tijd gaat! Tegelijkertijd kan ik soms ook terugkijken op die wereldreis alsof het bijna over iemand anders gaat. Alsof het in een ander leven was of zo. Heel raar. Zo'n reis vormt je, doet je anders naar de wereld kijken, naar je eigen leventje, maar aan de andere kant rol je ook als een malle weer terug in dat oude stramien. Alsof het dus bijna niet is gebeurd. Nu we al weer ruim een half jaar terug zijn van onze wereldreis, leek me dat een mooi moment om eens stil te staan bij hoe het nu gaat. Wat het heeft verandert of misschien juist wel niet Knipogen

Thuis met een ander perspectief. Tijdens de eerste weken na onze thuiskomst, was ik nog lekker fulltime thuis. Gerben moest na een weekje al weer aan het werk, maar ik had nog een flink aantal weken om even rustig te wennen. Ik schilderde ons huis, sprak lekker veel met familie en vrienden af, genoot van Hollandse boterhammen met kaas en voelde me ook meteen weer echt thuis. Dat is wat Nederland voor mij wel echt is. Dat heeft die wereldreis alleen maar bevestigd. En toch...Toch voelde ik me anders. Vanaf het eerste begin dat we terug waren. Een jaar lang hadden we alles gedaan wat ons leuk leek, elke dag nieuwe prikkels ervaren en werden we steeds geconfronteerd met de rijkheid en diversiteit van onze planeet. Dat doet wat met je. Misschien kan dat ook niet anders. Ik merkte dat ik snel geïrriteerd raakte als ik mensen hoorde zeuren over vluchtelingen, schappen die leeg zijn in de supermarkt of hoe slecht we het hier in de bijstand wel niet hebben. Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat het leven in Nederland altijd rozengeur en maneschijn is of dat er niet serieuze issues zijn waar we wat mee moeten, maar alsjeblieft. Het is allemaal zo ontzettend relatief...Echt. Juist door het maken van zo'n langere reis wordt je even uit je dagdagelijkse werkelijkheid getrokken en valt je ineens van alles op. Dat kon ik de eerste maanden echt slecht handelen moet ik zeggen Roepen

Wereldreis 6

Na een aantal weken startte ik ook weer met werken en dat maakte al verschil. Daardoor kwam ik namelijk meer in een ritme terecht en landde ik meer op de een of andere manier. In de weken en maanden die volgden steeds een beetje meer. Ik raakte weer gewend aan de 10 soorten kaas bij AH, elke dag een heerlijke warme douche en onze belachelijk lekker liggende boxspring Tong uitsteken. Dat gezegd hebbende is mijn perspectief wel fundamenteel veranderd. Ik kijk echt anders tegen de wereld aan. Voel me er meer verbonden mee en ben me bewuster van mijn eigen rol in dat totaalplaatje. Ik voel sterker dan ooit de behoefte 'goed te doen', te delen en te geven. To make it count. Elke dag dat we hier leven. Klink ik nu raar? Ik weet niet hoe ik het anders of beter moet verwoorden, maar wat ik uit eerdere reacties van jullie begrijp kan dit nog wel eventjes duren...

De balans. Nu na ruim een half jaar is het helemaal goed om weer in Nederland te zijn. Ik voel me hier thuis, blij en wil niet zo snel mogelijk weer weg Knipogen. Wel heb ik het effect van zo'n langere reis echt onderschat en denk ik er nog steeds meerdere keren per dag aan. Nog los van het feit dat het dus ook nog steeds door werkt in hoe ik me voel en wat ik nu belangrijk vind. En misschien blijft dat wel altijd zo. Wie zal het zeggen? Ik had onze wereldreis echter nooit willen missen en ben onwijs blij dat we onze droom hebben waar gemaakt! Ik zou het zo weer doen! 

Nu ben ik benieuwd naar jullie ervaring hiermee. Ben jij al eens langer weg geweest uit Nederland? En hoe was het vervolgens om terug te komen?

#wereldreis #RTW #reizen #backpacken

8 reacties

 • Laura

  20 februari 2017 om 09:06

  Hai Wendy,

  Ik ben een aantal jaar geleden bijna een jaar in Australië en Nieuw Zeeland geweest. Toen ik na een jaar weer thuis kwam vond ik het geweldig om familie en vrienden weer te zien. Ook was ik er op dat moment aan toe om naar huis te gaan. Pas na een maand of 2 kreeg ik gigantisch last van een reisdip. Ik miste het reizen enorm en had het uiteindelijk niet naar mn zin in Nederland. Komt ook doordat ik na mijn thuiskomst weer even thuis ging wonen, en ik was natuurlijk gewend om lekker zelfstandig te zijn en te doen waar ik zin in had. Ruim 10 maanden na mijn thuiskomst had ik mijn eigen huisje gevonden en ging het allemaal bergopwaarts. Maar toen ik middenin die reisdip zat besefte ik me hoe snel alles weer 'gewoon' werd, hoe snel je weer in een sleur terecht komt en hoe bijzonder reizen eigenlijk is....

  Beantwoorden

  • Michelle Laura

   20 februari 2017 om 14:36

   Zo herkenbaar jou reactie! Af en toe echt een flinke dip. Over paar weken een eigen huisje en hoop dat het dan nog meer bergopwaarts gaat. Heeft bij jou veel foto's en souvenirs in huis gewerkt in je nieuwe huisje?

   Beantwoorden

   • Laura Michelle

    20 februari 2017 om 17:47

    Hi Michelle, fijn dat het herkenbaar is ;) Ja foto's en souvenirs werkt zeker. Ik heb bijvoorbeeld in mijn woonkamer zo'n Australisch verkeersbordje met een kangeroetje erop bijvoorbeeld. Maarja we weten allemaal dat reizen verslavend is, dus het zal nooit bij één reis in je leven blijven. Lekker uitkijken naar een nieuwe reis ;)

    Beantwoorden

  • Reismeisjenl Laura

   20 februari 2017 om 16:05

   Dank voor je eerlijke reactie Laura. Goed om te lezen en te horen dat het gewoon even wat tijd kost...

   Beantwoorden

 • Ruth

  20 februari 2017 om 10:06

  Hoi Wendy,

  Ik heb een jaar lang door Australie, Thailand, India en Kazachstan gereisd, en ik heb in Canada en nu al een aantal jaar in Duitsland gewoonw. Ik identificeer mij heel erg met wat je vertelde over je irritaties als mensen in Nederland 'zeueren' over de dingen die hier slecht gaan en hoe relatief dat is. Het valt mij (ook 3,5 jaar na mijn reis - wel nog in Cuba geweest sinds dien) nog altijd zwaar mensen te horen klagen over 'de crisis' en over hoe slecht het wel niet allemaal is in Nederland en waar gaat dat heen, en vluchtelingen enzo. Nederland is een geweldig land wat alles heeft en allerlei mogelijkheden biedt. Het is een van de rijkste, welvarendste, gelukkigste, veiligste, en schoonste landen ter wereld, met een geweldig sociaal hulpsysteem. Ik moet mijn woorden iedere keer inslikken omdat het inderdaad relatief is. Niet iedereen heeft gezien wat ik heb gezien, en voor die mensen is het dus inderdaad zo 'erg'. Wel heb ik heel erg een gevoel aan overgehouden van hoe bevoorrecht ik eigenlijk ben, en ik neem het sinds dien niet meer zo for granted.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Ruth

   20 februari 2017 om 16:06

   Heel herkenbaar Ruth. Echt. Ik begrijp heel goed wat je zegt en kan me er helemaal in vinden.

   Beantwoorden

 • Henk

  20 februari 2017 om 15:07

  Hoi Wendy,
  Zo herkenbaar! "Tegelijkertijd kan ik soms ook terugkijken op die wereldreis alsof het bijna over iemand anders gaat. Alsof het in een ander leven was of zo". Nou inderdaad zo is het precies! Wij zijn nu ook bijna 6 maanden thuis (na 6 maanden reizen met vrouw en zoontje van 2,5). Elke dag nog kijken we met weemoed naar de foto's en als we even echt tijd samen hebben, bedenken we nieuwe plannen. Maar dan gaat 's ochtends om 6.50 uur de wekker weer en ontwaak je in de sleur waar je nou juist niet in wilt zitten. Een ding weten we zeker. Dit was niet de laatste keer! Voor jullie ook niet neem ik aan?

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Henk

   20 februari 2017 om 16:07

   Haha, dat kan ik goed voorstellen Henk ;-). En wat herkenbaar zeg!

   Beantwoorden

  • Gabriela Henk

   23 februari 2017 om 02:57

   Hi Henk, waar zijn jullie geweest? Wij hebben een dochtertje van 2 en zijn op zoek naar landen die wij zouden samen voor 3 maanden kunnen gaan. Thanks!

   Beantwoorden

 • Myrthe

  21 februari 2017 om 23:50

  Onze thuiskomst hadden we als verrassing gepland voor iedereen en we vielen middels in de leuke decembermaand. Januari en Februari waren ondanks de drukke carnavalsmaanden een reality check. Het heeft zeker tot april/mei geduurd voordat het weer helemaal goed ging. Nu volop carriere bouwen, tof huis, mooie reizen gepland. Life is good :)

  Beantwoorden

 • Femke

  22 februari 2017 om 11:44

  Precies wat jij zegt! Jezelf verwonderen waar mensen zich hier in Nederland allemaal druk over maken, maar ook verrast zijn dat er minstens 10 soorten kaas in de supermarkt liggen. Ik ben net twee weken terug van een half jaar Zuid-Afrika en 8 dagen Madagaskar, wat echt een ongelofelijke ervaring was. Het is gek dat je zo 'snel' weer went aan de luxe die wij hier hebben, en word je zelf soms chagrijnig wanneer er geen warm water is, terwijl dat, zeker in Madagaskar, er helemaal niet was. Ben nog druk bezig mijn 'plekje' terug te vinden, maar ik kan me heel erg vinden in jou verhaal. Eten weggooien gaat nu ook een stuk moeilijker, ik heb de armoede zelf in de ogen gekeken, verwende mensen, die zich druk maken over bijvoorbeeld hun auto, kan ik op het moment nog even helemaal niet tegen!

  Beantwoorden

 • Hanneke en Ruud

  22 februari 2017 om 15:00

  Haha.... heel herkenbaar. We zijn nu 2,5 jaar terug van onze wereldreis. We lopen langzaamaan weer in het gestructureerde Nederlandse gareel. Ook al zijn we in ons hart helemaal niet zo. Het gevoel van vrijheid van de wereldreis hebben we nu vertaald in een eigen bedrijf. Lekker doen waar jezelf zin in hebt. Wat ik 2,5 jaar na de reis nog steeds structureel doe: 1 keer per 2 dagen douchen. Schoon water zie je niet op veel plekken in de wereld. Onzin om er te veel van door het putje te spoelen. We denken vaak terug aan onze reis en het gevoel dat we nog niet 'klaar' zijn overheerst. Maar wat hebben we het goed in NL. Maar toch af en toe klagen en mopperen. Misschien ook wel typisch Nederlands. To be old and wise you first must be young and stupid. Hou die er maar in. Tot je 80ste!

  Beantwoorden

 • Gabriela

  23 februari 2017 om 03:01

  Hi, Is it Quilotoa you are standing in front, in the foto of this article? I am from Ecuador and it looks very much like it!

  Beantwoorden

 • wilco

  11 mei 2017 om 20:29

  Goed om te lezen dat ik dezelfde ongemakken ervaar.
  Nog maar een paar weken terug van een solo fietstrip door Europa van 9 maanden en,15.000km.
  Weet me gewoon totaal geen raad,nieuwe reis aan gaan en mijn familie weer achter laten of toch gewoon weer werk zoeken en de draad weer oppakken.
  Ik zal het tijd moeten geven en alles over mijn heen moeten laten komen.
  dank je en groetjes

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.