Duik in de cultuur van 5 onontdekte Franse steden

Reismeisje 15 juli 2019

Frankrijk. Land van wijn, wintersport en surfen langs de ruige, Atlantische kust. Eindeloos groen binnenland afgewisseld met bruisende steden. Zoete croissants als ontbijt en intense kaasjes als desserts. Dat is wat Frankrijk bij me oproept. Niet voor niets is het al decennia lang één van de meest populaire vakantiebestemmingen onder Nederlanders. De diversiteit. Het fijne klimaat. Het leven dat er lijkt te vertragen. Heerlijk. Ondanks dat Frankrijk geen off the beaten track bestemming is, zijn er nog genoeg plekken die relatief onontdekt zijn, waar je als toerist onderdeel bent van het lokale leven. Vandaag neem ik je mee naar vijf van die plekken; vijf Franse steden onontdekt door de massa en met een typisch Frans sfeertje.

Mulhouse

Foto: OT Mulhouse

Straatkunst in Mulhouse

Mulhouse ligt in het Oosten van Frankrijk, tegen de grens met Duitsland. Vroeger leefde men er voornamelijk van textielindustrie. Hoewel die industrie vandaag de dag geen grote rol meer speelt, vind je het verleden er wel terug. In de sfeer. Dat rauwe randje. Misschien is dát ook wel de reden dat Mulhouse zo’n heel eigen cultuur heeft ontwikkeld. Kunst met een rafeltje. Je vindt er veel straatkunst. Zo kun je er een wandeling van 1.5 uur maken langs allerlei muurschilderingen, die het verhaal van Mulhouse vertellen. Of le M.U.R.; een muur die elke maand door een andere straatkunstenaar wordt ingevuld. En Quai des Pêcheurs; een muur van honderden meters lengte, waar kunstenaars vrij mogen schilderen of tekenen. Het heeft iets vrij gevochten, al die straatkunst in Mulhouse. Een superleuke bestemming als je van alternatieve kunst houdt.

Nancy

Foto: ®dit Lyonnais -®Regine Datin

Kleurrijke historie in Nancy

Nancy is een stad met grandeur. Historische rijkdom. Het staat bekend om haar art nouveau stijl, dat stamt nog uit de tijd van de hertogen van Lotharingen. Nancy werd de hoofdstad van Lotharingen en dat mocht gezien worden. Die historische grandeur zie je vandaag de dag nog steeds in het straatbeeld van Nancy terug. Zo heb je het prachtige Place Stanislas; druk en heel imposant. Niet voor niets staat het op de Werelderfgoed lijst van Unesco Knipogen. Overal in de gebouwen aan de Place Stanislas vind je gouden details verwerkt en het straalt een enorme historie uit. Elke zomer vind er zelfs een indrukwekkend geluid- en lichtfestival plaats op de gevels van die gebouwen. Heel spectaculair! Daar tegenover staan intieme en kleurrijke straatjes als de Rue Félix Faure en het Parc de Saurupt. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. Nancy is een aanrader als je van gebouwen en historie houdt!

Poitiers

Foto: ®Sébastien Laval

Romeinse tijd in Poitiers

Poitiers ligt in het Westen van Frankrijk. Een wat kleinere stad. Prijkend op de lijst van Werelderfgoed, vanwege de route naar Santiago de Compostela die hier langs voert. Poitiers is vooral bekend vanwege haar mooie Romeinse gebouwen. De Notre Dame la Grande is er een voorbeeld van, het grootse Baptisterium van Sint Johannes en de overblijfselen van een oud nonnenklooster die je in het hart van de stad vindt. In het centrum van Poitiers lijkt het net of je een wandeling maakt door de hele historie van de stad. Als de Romeinse tijd je interesse heeft, is een bezoekje aan Poitiers zeker de moeite waard. Leuk ook in combinatie met futuristisch attractiepark Futurocscope, dat op slechts een enkele kilometers ten Noorden van Poitiers ligt.

Clermont Ferrand

Foto: Nathalie Baetens | Atout France

Vulkanische pracht in Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand. De naam alleen al is prachtig, toch? Het is een middelgrote stad gelegen in het hart van Frankrijk. Midden in de Auvergne. Van origine ligt Clermont-Ferrand op een vulkaan. Een inactieve uiteraard, maar je ziet dat tegenwoordig nog aan de zwarte kleur die veel huizen en gebouwen hier hebben, lavastenen. Puy de Dôme heet de vulkaan en je kunt er vandaag de dag rustig naar de top klimmen. Een wandeling van 5 kilometer. Wat Clermont-Ferrand verder zo de moeite maakt is vooral de combinatie van het oude centrum en de prachtige, groene omgeving. Bezoek de gotische Notre Dame kathedraal en wandel door Jardin Lecoq waar de tijd stil heeft gestaan; een oase van rust en groen in de stad. En geniet ‘s avonds van het uitzicht vanaf Parc Montjuzet. Prachtig!

Toulouse

Foto: ©jour de nuit - Florian Calas

Het buitenleven in Toulouse

Toulouse is een stad in het Zuiden van Frankrijk. Een aantal jaren geleden bezocht ik deze stad voor het eerst. En wat heeft de stad me toen positief verrast! Toulouse ligt aan de rivier de Garonne en overal vind je leuke barretjes, restaurants, straatmuzikanten en mensen die flaneren langs de boulevard, een heerlijk sfeertje. Zeker op een zomerse avond, wanneer de Garonne mooi verlicht is en de locals genieten van een hun wijntje met wat tapas. Liefhebbers van hedendaagse musea en exposities kunnen er echter ook hun hart ophalen La Piste des Géants, waar je onder andere Halle de La Machine vindt; een expositie met toekomstige machines en hun mogelijkheden.  De markt van Saint-Aubin, die op zaterdagochtend plaatsvindt, vond ik ook erg leuk. Heerlijke streekproducten! En sluit de dag er zeker af met een bezoekje aan Galerie Lafayette. Op de bovenste verdieping heb je een fenomenaal uitzicht over Toulouse. Een stad voor Bourgondiërs!

Tot zo ver 5 ‘andere’ steden in het meer bekende Frankrijk. Steden die stuk voor stuk heel eigen zijn. De Franse cultuur in al haar diversiteit laten zien. Authentiek en lokaal. Spreekt een stedentrip naar een mooie, culturele, Franse stad jou aan? Neem dan hier eens een kijkje. Ben jij al eens in één van deze steden geweest? Wat vond je ervan?

Dit is een gesponsord artikel. Het artikel is door mijzelf geschreven op basis van mijn eigen ervaring en mening.

@Europa @Frankrijk #Frankrijk #stedentrip #reistips #mulhouse #poitiers #nancy #toulouse #clermont-ferrand

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.