Dingen die ik nu anders doe als backpacker dan 10 jaar geleden

Reismeisje 30 oktober 2015

Backpacker

Mijn ideale vakantie is backpackend. Natuurlijk houd ik ook van een tikkeltje meer luxe of een leuke roadtrip, maar het allerliefste reis ik met m’n rugzak op met het openbaar vervoer van A naar B. Niet wetend wat de volgende dag gaat brengen. En dat terwijl ik in het dagelijkse leven zo van structuur en duidelijkheid houd Knipogen. Nu ik wat ouder word, reis ik echter wel ietsje anders dan ik 10 jaar geleden deed. Het klinkt wat bleu, maar toch is het zo. Wat ik tegenwoordig anders doe als backpacker dan 10 jaar geleden, lees je vandaag!

Een paar goede basics VERSUS op alles voorbereid. Vroeger had ik nogal de neiging op alles voorbereid te willen zijn. En dan bedoel ik ook echt álles. Toch weer dat georganiseerde hè Knipogen. Regenjas voor die ene spat regen, lange broek voor die koude avond en voor minimaal 14 dagen schoon ondergoed. Geen idee hoe ik dat allemaal in m’n backpack kreeg, maar ik was op alles voorbereid. Tegenwoordig reis ik echt een stuk lichter en kies ik voor een aantal praktische basics. Ik ben misschien niet meer op álles voorbereid, maar dat weegt voor mij niet op tegen die spaarzame momenten dat ik iets mis. Licht reizen is heerlijk!

Backpacken + VERSUS scruffy hostels. Backpacken staat voor veel mensen bijna gelijk aan verblijven in hostels. En dan voor de cheap ass variant. Ik heb er zelf ook aardig wat gehad, maar sinds een paar jaartjes ben ik met de écht scruffy hostels wel een beetje klaar. Als het niet anders kan is het prima, maar als ik een keus heb kies ik nu toch eerder voor een simpel hotelletje of een private kamer in een hostel. Die slaapzalen heb ik toch wel een beetje gehad…

Halve medicijnkast VERSUS acceptatie op de wc pot. Ow my. Wat heb ik tijdens reizen al veel op de wc pot gezeten. Of er vooral boven gehangen Roepen. Ik heb gewoon een behoorlijk gevoelige maag en darmen. Vroeger kon ik me daar best wel druk over maken van tevoren en nam ik een halve medicijnkast mee aan middeltjes tegen diarree. En als het dan op reis weer eens zo ver was, zocht ik op elke nieuwe plek meteen naar een toilet. Ondertussen ken ik m’n lichaam en weet ik dat het is wat het is. Ideaal is anders, maar het komt ook altijd weer goed. Gewoon een extra pakje zakdoekjes in m’n dagrugzak en niet te moeilijk doen.

Fysiek dagboekje VERSUS Reismeisje. Ik heb altijd veel geschreven en liep vroeger al met een schrijfboekje op zak. Waar ik ook ging. Op reis had ik ook altijd een heel boekwerk mee waarin ik de reis bij hield. Tegenwoordig is dat behoorlijk veranderd. Door Reismeisje. Ik merk dat dat mijn behoefte tot schrijven al invult en bovendien is Reismeisje meteen een soort van ‘dagboek’ van de reizen die ik maak.

Bekendere bestemmingen VERSUS anders. Zelf ben ik begonnen met de meer geijkte reisbestemmingen. Vooral in Zuidoost Azie. Nog steeds prachtige bestemmingen waar ik heel graag weer naar toe zou gaan, maar je bent er zeker niet de enige toerist en erg onontdekt is het allemaal niet. Gaandeweg de jaren merkte ik dat ik juist die minder bekende, erg authentieke en onontdekte plekken op de wereld zo gaaf vind. En dat soort bestemmingen ben ik dus ook meer en meer op gaan zoeken. Dat hoeft natuurlijk niet altijd een extreem onbekend land te zijn, maar het kunnen ook bestemmingen binnen een land zijn. Als het maar zo veel mogelijk off the beaten track is Lachen.

Dat zijn eigenlijk de voornaamste dingen die ik tegenwoordig anders doe als backpacker dan 10 jaar geleden. Hoe reisde jij jaren terug? En hoe is dat nu; zijn er duidelijk dingen die je anders bent gaan doen? Ik ben benieuwd!

#backpacken

6 reacties

 • Charlotte Bijl

  30 oktober 2015 om 08:48

  Dat vraagt om een blog met off the beaten track locaties!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Charlotte Bijl

   30 oktober 2015 om 11:50

   :-) Ga ik doen, goeie!

   Beantwoorden

 • Janneke Postma

  30 oktober 2015 om 08:50

  Het grootste verschil tussen onze wereldreis van 12 jaar geleden is dat we nu geen tas met fotorolletjes mee nemen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Janneke Postma

   30 oktober 2015 om 11:51

   Haha, ja dat scheelt nogal he. Tijden zijn wat dat betreft erg veranderd. En wauw, 12 jaar geleden een wereldreis gemaakt? Dat moet nog veel avontuurlijker zijn geweest!

   Beantwoorden

 • Margreet Pruis

  30 oktober 2015 om 09:11

  In de jaren tachtig ging ik met beautycase (!) en met de koffer vol jurkjes en schoenen met hakjes op vakantie naar landen als Tunesië en Turkije whahaha als ik nu die foto's terugzie...maar ik wilde wèl altijd op excursie ! In de jaren negentig begon ik met prachtige rondreizen verder weg en dat doe ik nu nog steeds en oh ja wat heerlijk géén fotorolletjes meer, dat was een dure geschiedenis om al die foto's te laten afdrukken !! Nu ik wat ouder ben (ehum) ,voor mij geen parasailing of bungee jumping of zoiets dergelijks meer of drie weken in een tent tussen al de insecten ! Het liefst reis ik naar landen, net als jullie, die nog niet zo ontdekt zijn ! We gaan in januari naar Ethiopië voor 23 dagen (rondreis ). Jullie zijn er al geweest, heb al je verhaaltjes gelezen...heb er vreselijk zin in, hoge verwachtingen !

  Beantwoorden

  • Reismeisje Margreet Pruis

   30 oktober 2015 om 11:53

   Leuk om die verschillen te lezen Margreet ;-). En Ethiopië is een heel bijzonder land. Dat gaan jullie vast te te gek vinden!

   Beantwoorden

 • Yvonne

  30 oktober 2015 om 21:13

  Haha, allemaal herkenbaar en inderdaad ben ik nu wel benieuwd naar je off the beaten track tips ;)

  Beantwoorden

 • Tikva

  31 oktober 2015 om 17:50

  Tien jaar terug ging ik solo backpacken nu met man en kind ;-)

  Beantwoorden

 • antonette - we12travel

  02 november 2015 om 18:14

  Vooral de verandering van hostels naar backpacken + is herkenbaar. Alhoewel we tegenwoordig trouwens ook graag kamperen, maar overnachten in ranzige hostels met ditto badkamers ben ik na 15 jaar écht ontgroeid...

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.