De verloren jeugd van Koeweit

Reismeisje 22 juni 2018

Het zijn beelden uit mijn jeugd. Begin jaren 90 van de vorige eeuw. Afgefakkelde olievelden. Mensen die radeloos over straat rennen. Stel je voor. Je land is ineens bezet. Een speelbal geworden in de internationale politiek. Die zich toen sterk afspeelde in het Midden-Oosten. Die beelden herinner ik me nog. Op het 8 uur journaal. Ze speelden zich af in Koeweit. Het was de Eerste Golfoorlog. Koeweit werd bezet door Irak. Door Sadam Hoessein. Het duurder niet lang, want in de loop van 1991 bemoeiden de Verenigde Staten zich er mee. Ze gooiden Sadam Koeweit er uit en bevrijdden het Koeweitse volk. Lijkt altruïstisch of met oog voor mensenrechten. Misschien heeft dat mee gespeeld, maar hoogstwaarschijnlijk was de Amerikaanse bemoeienis gevoed door één ding. Olie. Extreme hoeveelheden olie. Dát is war Koeweit te bieden had en heeft.

Koeweit 1

Vandaag de dag produceert Koeweit 2.5 tot 3 miljoen vaten olie per dag. Per dag! Een onvoorstelbare hoeveelheid. De hele Koeweitse economie draait op olie. Slechts 1/6 van de overheidsinkomsten zijn niet aan olie gerelateerd. Het levert een enorme werkgelegenheid op. Én welvaart. De originele Koeweiti leven een leven van extreme luxe. Extreme rijkdom. De generatie die begin jaren 90 geboren is, weet ook niet beter. Het is hun voorrecht. Ze kunnen alles kopen wat ze willen en worden van kinds af aan in de watten gelegd. Het levert een verloren generatie op. Een generatie die zich verveelt. Nog vóór z'n twintigste alles wel gezien heeft. En dan? Waar begin je dan nog aan? Afgelopen week zag ik een interessante documentaire over juist die generatie; 'Koorddansen in Koeweit'. Over een grote groep rijke, jonge Koeweiti die zich realiseren dat er meer is dan het leven wat zij gewend zijn te leven. Dat er meer is dan de glitter en de glamour alleen. Het raakte me en gaf me in een inkijkje in een samenleving waar ik eigenlijk niets van wist. Ik wilde 'm graag met jullie delen, je kunt 'm onderstaand vinden. Vertel je me wat je er van vond?

Koorddansen in Koeweit

 

@Midden-Oosten #koeweit #midden-oosten #reizen

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.