De Olympische Spelen in Rio de Janeiro; voor of tegen?

Reismeisje 08 augustus 2016

Rio de Janeiro 3 GvdW 7100

Afgelopen vrijdag zijn de Olympische Spelen gestart. Dat is je vast niet ontgaan Knipogen. In Rio de Janeiro dit keer. De stad met de mooiste ligging ever, fijne strandjes met nog fijnere namen als Ipanema en Copacabana, prachtige statige wijken en dito vrouwen. Maar ook de stad waar dagelijks inwoners worden vermoord, een enorme kloof gaapt tussen arm en rijk en waar je meer dan 1.000 sloppenwijken, oftewel favela's, vindt. Vanaf het moment dat duidelijk werd dat de Olympische Spelen dit jaar in Rio zouden worden georganiseerd, heb ik er een lichtelijk ongemakkelijk gevoel bij. Nog geen jaar geleden heb ik Rio als een van de eerste bestemmingen op onze wereldreis met eigen ogen gezien. Dat maakt dat mijn beeld van de stad nu verder reikt dan de prachtige plaatjes die we tijdens het 8 uur journaal voorgeschoteld krijgen...Is het eigenlijk wel een goed idee dat de Spelen in Rio worden gehouden? Dat lijkt me een legitieme en bovendien interessante vraag, die ik vandaag vanuit mijn eigen perspectief beantwoord. Ik ben erg benieuwd hoe jij er, na het lezen van dit artikel Knipogen, over denkt!

De Olympische Spelen in Rio: YES please! Toen de Braziliaanse regering jaren geleden een gooi deed naar de Olympische Spelen in 2016, waren ze er ongetwijfeld zelf niet helemaal van overtuigd dat ze zouden winnen. Brazilië, en Rio specifiek, staat al jaren bovenaan de lijst van landen, en steden, met het hoogste percentage berovingen en moordgevallen. Niet bepaald een goede en veilige basis voor een groots evenement als de Olympische Spelen. Toch wist toenmalig president Lula de winst in de wacht te slepen en zou Rio het decor worden van de Spelen in 2016. Ondertussen zijn we een aantal jaren, corruptieschandalen en twee presidenten verder, maar de situatie is er niet beter op geworden. Sterker, Brazilië is in een enorme neerwaartse spiraal terecht gekomen. Met dank aan diezelfde Lula en zijn opvolger Dilma Rousseff, die op dit moment beiden zijn aangeklaagd wegens grootschalige corruptie. Het gevolg is dat de economie plat ligt, er veel sociale onrust is, inflatie om hoog schiet en Brazilië ondertussen hoogt blijft scoren in de criminaliteitslijstjes. Toen wij afgelopen najaar door Brazilië reisden, was die onrust ook al merkbaar. En hoewel ik me in Rio overdag prima voelde, veranderde dat rap zodra de zon onder ging. De sfeer werd dan grimmig. Dodgy. Ik wist niet hoe gauw we naar ons hostel moesten komen...In de aanloop naar de Olympische Spelen dit jaar is beloofd dat er veel zou veranderen in Rio. Ten goede. Een verbetering van de infrastructuur, banencreatie, meer politie op straat. Uiteindelijk is dat natuurlijk ook gebeurt. Logisch ook wanneer je onder het oog van de hele wereld onder een vergrootglas ligt. Op het eerste oog lijken de Spelen dan ook wel wat goeds te doen in Rio. Voor de locals en de stad als geheel.

Rio de Janeiro 4 GvdW 7028

De Olympische Spelen in Rio: NO thanks! Zoals met veel dingen is er dat wat je als buitenstaander ziet en dat wat er zich onder die oppervlakkige laag afspeelt. Zo ook in Rio de Janeiro op dit moment. Oppervlakkig lijkt het allemaal best wel op orde te zijn en zou je denken dat locals van de Spelen mee gaan profiteren. Toch maak ik me hier geen enkele illusie over. Niet in de stad die ik eind vorig jaar met eigen ogen heb gezien. Rio is misschien wel de meest mooi gelegen stad die ik ooit heb gezien, maar tegelijkertijd ook de meest turbulente en onveilige plek van heel onze wereldreis. Om nog maar niet te spreken van de extreme verschillen tussen arm en rijk. De welgestelde wijk Ipanema ligt bijvoorbeeld letterlijk tegen een van de grootste favela's van Rio aan. In die eerste zit je op je balkon van je $500.000 waard zijnde appartementje cava te proosten, terwijl je in de favela de regen op vangt om je kinderen drinken te kunnen geven. Bizarre verschillen die in Rio werkelijkheid zijn. En de regering doet er niets aan. Behalve het straffen van criminelen die vanaf hun jeugd niets anders kennen dan hun leven bij elkaar stelen en roven. Het zijn diezelfde kleine criminelen die uitgroeien tot bendeleden en Rio haar onveilige imago bezorgen. Projecten om kinderen en oude rotten in het vak echt te helpen hun leven op een andere manier vorm te geven stranden stuk voor stuk. Er is geen geld. Of het moet voor het binnenslepen van de Spelen in 2016 zijn...

 Wat vind ik? Tja. Dat lijkt me wel duidelijk Knipogen. Ik vind het moeilijk te verkroppen dat in een stad waar zo veel niet is voor haar eigen bewoners, ineens een heel Olympisch dorp vereist. Op de plek waar arme mensen hun huisje hadden staan bovendien. Natuurlijk, een evenement als de Spelen kan welvaart brengen in de vorm van werkgelegenheid en meer inkomen. Maar in een land als Brazilië en een stad als Rio blijft dat een façade. Een schertsvertoning waarachter de werkelijkheid voor de locals schuil gaat. Wat mij betreft hadden ze de Spelen ergens anders mogen organiseren, zodat een deel van de geïnvesteerde miljarden in een daadwerkelijk meer leefbare en gelijkwaardige stad hadden kunnen worden gestoken. Ik kan alleen maar hopen dat de Spelen toch nog een positieve spin off gaan hebben voor Rio. 

Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt??

@Brazilië @Zuid-Amerika #rio de janeiro #Brazilie #olympische spelen #zuid-amerika

2 reacties

 • Jeroen

  08 augustus 2016 om 13:00

  Tja, moeilijke kwestie.
  Ik denk dat het heel moeilijk te meten is hoeveel het kost en nog moeilijker wat het opbrengt. Daar nog niet bij meegenomen wie er daadwerkelijk wat van de opbrengsten ziet.
  Ik ken Rio niet maar dat het een stad met problemen is, is duidelijk. Volgens mij is het zoals je zegt, hopen op een positieve spin off.

  Beantwoorden

 • Sieds | Sieds My Travels

  09 augustus 2016 om 10:35

  Het is zeker een lastige kwestie. Het geld wat aan de OS is uitgegeven had beter aan gezondheidszorg en verbetering van de leefomstandigheden in Rio kunnen worden besteed. Aan de andere kant zet de OS Rio en Brazilië ook op de kaart wat economisch voor het land wellicht weer goed kan uitpakken, wellicht, want die zekerheid heb je niet. Wat me toch ook wel tegen de borst stoot is dat er een gigantisch complex wordt gebouwd, wat miljarden kost, wat 30 dagen wordt gebruikt en daarna zo goed als niet meer wordt gebruikt. Ja misschien een keer voor een WK of iets dergelijks, maar meer niet, ik heb dat zelf in Athene gezien waar in 2004 de OS zijn gehouden. Toen ik daar zelf in 2005 was, lag het zwembad er uitermate verloederd bij, zo zonde!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.