De gaafste vulkanen rondom Antigua + video

Reismeisje 22 juni 2015

Guatemala staat bekend om haar vulkanen. Zeker ten Zuiden van Guatemala Stad lijkt het land er wel bezaaid mee te zijn! Van kleintjes die bijna niet als een vulkaan te herkennen zijn tot typisch kegelvormige, massieve bergen waar de lava regelmatig uit omhoog spuwt. Ik ben altijd al gefascineerd geweest door vulkanen. Geen idee waarom, maar als ik in een land ben met vulkanen, móet ik ze met eigen ogen zien. En het liefste beklimmen. Dan ben je in Guatemala aan het juiste adres, want daar nemen ze het allemaal niet zo nauw ;-) . Niet dat ik me bij het beklimmen van een vulkaan onveilig heb gevoeld, maar je komt bij vlagen wel errug dicht bij een actieve vulkaan…Rondom het toeristische en leuke Antigua vind je verschillende vulkanen die je, deels, op een daguitstapje kunt beklimmen. Vandaag zet ik de 2 supergave vulkanen rondom Antigua voor je op een rijtje!


Acatenango Acatenango.
Zonder twijfel is dit de meest bekende vulkaan rondom Antigua. Overal waar je loopt worden tourtjes aangeboden om deze reus van bijna 4.000 meter hoogte te beklimmen. En met reden, want het uitzicht vanaf Acatenango is meer dan fantastisch! Je kunt enorm ver weg kijken en hebt bovendien een perfect uitzicht op broertje Fuego. Fuego is een zeer actieve vulkaan die, met een beetje mazzel, elk half uur as en lava de lucht in spuwt. Daar kijk je vanaf Acatenango dus recht op uit. Te gek toch?! De klim naar Acatenango is prima te doen. De meeste tourbureaus bieden deze tocht verspreid over 2 dagen aan. De eerste dag loop je in ongeveer 5 uurtjes naar zo’n 3.500 meter hoogte, waar je je kamp op slaat. Vanaf daar kun je ook Fuego al zien. Zeker als het donker is, een geweldig gaaf gezicht. De volgende ochtend loop je in nog eens 1,5 uur de laatste meters naar de top. Hoewel dit relatief gezien een kort stukje is, zit het venijn ‘m echt in de staart. My ow my, wat een pittig klimmetje is dat. Je sjokt in een metersdikke laag as en gravel, waardoor je steeds 2 stappen naar boven loopt om er vervolgens weer 1,5 naar beneden te zakken :-? . Maar goed. Boven wacht je de beloning: een zonsopkomst met om je heen niets dan stilte, andere vulkanen en je eigen ademhaling. Zeker de moeite!


Fuego Fuego.
Het broertje waar ik het net al eventjes over had. Wacht even, die spuwt toch lava? Kun je er dan op?! Jazeker. Big time! Uiteraard mag dit alleen als de vulkaan ‘rustig’ is en je onder begeleiding bent van een lokale gids, maar dan kun je serieus heel dichtbij de top komen. Hoewel Fuego met bijna 3.800 meter hoogte een stukje lager is dan Acatenango, is het een verraderlijke vulkaan. Als je de klim naar Fuego gaat doen, zul je daar over het algemeen heel vroeg in de ochtend mee beginnen. Je loopt dan dus in het donker met je zaklampje langs afgronden en over weinig stabiele as grond. Ik heb wel eventjes peentjes gezweet tijdens die tocht ;-) . Je daalt eerst flink af, om vervolgens de flank van Fuego te beklimmen. Ook hier is het meest pittige stuk aan het einde. Dat is zo supersteil dat ik letterlijk op handen en voeten verder ging. Maar dan…Dan kom je op een vlak deel en weet je niet wat je ziet. Je bent dan zo ontzettend dicht bij natuurgeweld! Uit de kegel wordt om de haverklap een lading stenen en as gespuwd. Stinken! Je voelt de grond onder je voeten trillen en brullen. Niet normaal. De zon die dan voorzichtig op komt is de kers op de taart. Als je in goede conditie bent, zou ik zeker kiezen voor Fuego! Je kunt die klim overigens combineren met een klim naar Acatenango, dat hebben wij ook gedaan. Dan ben je 3 dagen op pad en doe je ze dus beiden. De Double Header noemen ze dat. Voor meer informatie zou ik contact op nemen met Adventure Guatemala; goede organisatie, gestationeerd in Antigua en ze werken met fijne, lokale gidsen. Maar goed, genoeg gepraat nu ;-) . Tijd voor een filmpje over deze vulkanen, want dat laat veel beter zien hoe gaaf het is!! Ik ben benieuwd wat je er van vindt, let me know!


@Guatemala @Midden-Amerika #reizen #backpacken #guatemala #vulkanen #acatenango #fuego #youtube #vlog

4 reacties

 • Jessica

  Deze ga ik onthouden als ik na de zomervakantie richting Midden-Amerika vertrek! Wat een prachtig uitzicht op die video trouwens <3

  Beantwoorden

 • Reggy | Project R.

  22 juni 2015 om 09:17

  Wauw wat ziet dat er gaaf uit. Wij hebben net Mount Batur op Bali beklommen (een eitje vergeleken met deze vulkanen schat ik) en dat vond ik al indrukwekkend. Maar dat deze nog zo actief is, maakt het wel dubbel zo spectaculair. Ziet er heel tof uit!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Reggy | Project R.

   22 juni 2015 om 13:03

   Was het ook echt. Heel bijzonder van zo dichtbij. Maar Mount Batur op Bali klinkt ook he-le-maal niet verkeerd :-).

   Beantwoorden

 • Debby

  22 juni 2015 om 12:30

  IK WIL TERUUGGGGG aaaahhhh! Had 'm ook vuur zien spuwen, wow!!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Debby

   22 juni 2015 om 13:02

   Ja gaaf he?!

   Beantwoorden

 • Jeroen

  09 september 2017 om 18:46

  Double header was voor mij niet meer mogelijk afgelopen week. En begreep dat maar goed genoeg toen ik de Fuego vanaf de Acatenango zag uitbarsten... machtig!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.