De gaafste vulkanen hike ever

Reismeisje 30 maart 2015

Vulkaan Fuego

Ik ben gek op vulkanen. Altijd al geweest. Ze fascineren me. Die kegelvormige bergen met een bizar maanlandschap en een onbekende, borrelende ondergrond, waar je soms even een glimp van op kunt vangen. Gaaf toch? Op reis proberen we, zodra het kan, een mooie hike op een vulkaan te maken. Tijdens onze laatste reis naar Guatemala was dat natuurlijk geen enkel probleem, aangezien Guatemala tientallen vulkanen heeft ;-) . We hebben er een aantal beklommen, maar er was één wandeling die verreweg de mooiste was. Loodzwaar, dat wel, maar echt enorm gaaf. De meest gave en bijzondere trek op een vulkaan ooit voor mij.


Doe er dan maar twee.
De hike waar ik het over heb, kun je doen vanuit de stad Antigua en heet Double Header. Juist. 2 vulkanen dus. Eigenlijk waren we van plan een andere hike te gaan doen. Eentje die ons ‘alleen’ naar de meer bekende Acatenango vulkaan zou brengen. Toen we echter van de Double Header hike hoorden, waren we om. Dan doe je namelijk Acatenango én Fuego. De eerste bijna 4.000 meter, de laatste ruim 3.700 meter hoog en enorm actief. Big time. Je kunt er dan ook niet helemaal op klimmen, want dat zou ronduit gevaarlijk zijn. Maar dichtbij kom je wel en belangrijker: je slaapt 2 nachten in een tentje met uitzicht op Fuego. Inclusief zicht op intens rode lava dat als een malle omhoog wordt gespuwd! Het blijft natuurlijk een natuurverschijnsel en je moet wel een beetje geluk hebben, maar wij hebben echt 3 dagen en 2 nachten zo’n beetje elk half uur tot een uur een flinke eruptie kunnen zien. Echt ongelofelijk gaaf.


Vulkaan Fuego lava

Zware hike.
De hike begon vanuit Antigua, waar we met een busje naar de voet van Acatenango vertrokken. Die ligt op ongeveer een uurtje rijden van Antigua. Vanaf daar is het lopen geblazen ;-) . De eerste dag loop je in ongeveer 5 uur naar de campsite. Wij hadden de mazzel dat er voor ons ook een groep was geweest, waardoor de tentjes er al stonden. Dat scheelde weer, want 5 uur lopen in de benen naar 3.500 meter voelde ik wel. Al moet ik zeggen dat de eerste dag me echt 100% mee viel. ’s Avonds werden we meteen getrakteerd op de eerste lava show. Ik wist echt niet wat ik zag. Je voelt de grond zelfs onder je voeten trillen, wat een natuurgeweld!


Vulkaan Fuego flank

De volgende ochtend stonden we om half 5 op om meteen te vertrekken naar Fuego. Dat is wel even pittig. Met name omdat je dan in het donker 200 meter af daalt over smalle rotspaadjes met diepe afgronden, om vervolgens weer 200 meter te moeten klimmen door glibberige gravel en as grond. De beloning is het echter he-le-maal waard :-) . Precies op het moment dat de zon op begon te komen, stonden we namelijk op de flank van Fuego. Een oranje lucht, kraakheldere vergezichten én Fuego die haar as en lava omhoog spuwt. Wauw! De foto’s spreken wel voor zich denk ik ;-) .


Vulkaan Acatenango

Daarna was het weer 200 meter dalen en 200 meter stijgen om bij de campsite terug te komen. Na een heerlijk ontbijtje en wat rusten was het tijd voor vulkaan nummer 2: Acatenango. De campsite staat op een vlak gedeelte van Acatenango, dus je hoeft eigenlijk alleen nog maar ruim 400 meter te klimmen en je bent bij de top. Maar ja. Ik had Fuego al in de benen, de 5 uur lopen van de dag daarvóór en niet gerekend op de steilheid die voor me lag. Ow my. Ik heb geen enkel moment overwogen om af te haken of zo, maar zwaar heb ik het wel gehad. Sommige stukken moest ik gewoon met handen en voeten naar boven klauteren. Uiteindelijk is het uitzicht echter fenomenaal. Helaas hadden wij wat wolken, maar bij een heldere lucht kun je vanaf Acatenango een beetje in Fuego kijken, omdat Acatenango dus wat hoger is. De klim naar de top van Acatenango kostte ons ruim 1,5 uur, maar in 20-25 minuutjes waren we weer beneden ;-) . De volgende dag was het tijd om weer af te dalen naar de voet van Acatenango. Ondanks dat je daalt, voel je dit de dag er na wel in je benen. Het is namelijk zo’n 2,5 uur non stop dalen door steil, voornamelijk heel los, mul as zand waar je diep in weg zakt. Al met al was het dus best een pittige hike, misschien wel één van de meest pittige die ik ooit heb gedaan. Maar tegelijkertijd ook één van de mooiste, meest bijzondere hikes. Wanneer krijg je nou de kans om een actieve vulkaan van zo dichtbij lava te zien spuwen?!


Vulkaan tentjes

Praktische informatie.
Er zijn legio bureautjes die een hike op Acatenango aanbieden vanuit Antigua. De Double Header komt iets minder vaak voor, maar los daar van zou ik ook kritisch zijn in het bureautje wat je kiest. In dit geval is het het echt waard om een bureau te kiezen dat met goede, Engelssprekende gidsen werkt (tenzij je vloeiende Spaans kunt 8-) ) en over goed kampeermateriaal beschikt. Wij zijn met Adventure Guatemala gegaan, een onderdeel van Old Town Outfitters. Ik kan niet anders zeggen dan dat dit een dikke aanrader is! Onze gids was heel goed en informatief, het materiaal is dik in orde en de organisatie goed voor elkaar. De 3-daagse hike die wij hebben gemaakt kost rond $195 per persoon, afhankelijk van hoe groot de groep is in totaal. Daar zit alles, behalve water, bij in. Je vindt Old Town Outfitters aan het centrale park in Antigua of je kunt hier meer informatie vinden. Mocht je een hike gaan doen, vraag dan naar gids Luis. Topper :-) .

Ik ben benieuwd wat jouw meest favoriete hike op reis tot nu toe is geweest?

@Guatemala @Midden-Amerika #reizen #backpacken #wandelen #reistips #guatemala #antigua #vulkanen #hike #acatenango #fuego

10 reacties

 • Joke

  30 maart 2015 om 07:38

  Wat een super mooie foto's ,zou er er zo naar toe willen !!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Joke

   30 maart 2015 om 10:16

   Ja he?! Met dank aan je zoon :-).

 • Danny van der Meijden

  30 maart 2015 om 08:32

  Heel heel heel gaaf. Daar wil ik ook graag eens naartoe, als vulkanenliefhebber. Dat lava, is dat iets wat veelvuldig voorkomt bij die vulkaan, of heb je echt enorm veel geluk gehad?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Danny van der Meijden

   30 maart 2015 om 10:16

   Nee, kwam er echt elke 20-30 minuten zo'n beetje uit zetten! Echt supergaaf!

   • Danny van der Meijden Reismeisje

    30 maart 2015 om 13:23

    Dat antwoord had ik nodig ;)
    Ik ga eens kijken of ik m'n vriendin mee kan krijgen. Denk dat ik je een dezer dan nog even een mailtje stuur met wat korte vragen. Hoop dat je de tijd hebt om ze te kunnen beantwoorden :)

    • Reismeisje Danny van der Meijden

     30 maart 2015 om 14:24

     Natuurlijk, kom maar door!!

 • Mandy

  30 maart 2015 om 08:33

  Wat een super gave hike Wendy! Een vuurspuwende vulkaan lijkt me mooi om te zien, heel bijzonder. Ik ga binnenkort de Rinjani beklimmen. Ik ben benieuwd hoe dat gaat.... Ik neem Gerben zijn tips mee, als ik eind van de dag nog kracht over heb loop ik door. Wat ik me wel afvroeg, wat neem je allemaal mee voor zo'n klim?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mandy

   30 maart 2015 om 10:16

   Ja he? Owwww, de Rinjani! Heel mooi! Ook zwaar inderdaad, maar ga je zeker fixen! Hierboven heb ik wat spulletjes genoemd die ik altijd mee neem. Is sowieso goed om daar te checken wat er bij de trek inbegrepen is. Materiaal e.d. Verschilt heel erg.

  • Gerben Mandy

   30 maart 2015 om 10:49

   Hoi Mandy,

   De Rinjani, te gek! Absoluut één van mijn gaafste treks ever! Bizar mooie omgeving. Veel plezier alvast! Wanneer ga je precies?

   • Mandy Gerben

    17 april 2015 om 12:29

    Thanx voor de aanmoediging, opgeven is natuurlijk geen optie! Ik vertrek morgen naar Indonesië, halverwege mei gaan we de Rinjani op.

    • Reismeisje Mandy

     18 april 2015 om 13:08

     Jaaaaaaaa! Ik ben zo benieuwd hoe je het gaat hebben! Ik ga je volgen!

 • Eva - eighty7

  30 maart 2015 om 08:45

  Ontzettend gaaf zeg, de foto's zien er fantastisch uit!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Eva - eighty7

   30 maart 2015 om 10:15

   Thanks Eva, credits voor Gerben!

 • Annette | ChicksLoveLife

  30 maart 2015 om 10:11

  Wauw wat gaaf! Ik zou heel graag een keer zo'n hike willen doen! Heb jij hiervoor ook echt moeten trainen? En ik zag hierboven al een vraag staan welke spullen je zelf mee zou nemen/ wat je nodig hebt voor zo'n klim?

  Beantwoorden

  • Reismeisje Annette | ChicksLoveLife

   30 maart 2015 om 10:14

   Nee hoor, al is het wel handig om een beetje conditie te hebben ;-). Maar echt trainen hoef je niet. Ik neem zelf vooral praktische dingen mee: zaklampje, lakenzak, warme kleding, spork, veeeeeeel water, muts, dat soort dingen.

  • Gerben Annette | ChicksLoveLife

   30 maart 2015 om 10:48

   Misschien is het ook goed bij Bever een aantal pocketwarmers mee te nemen. Als je deze heerlijke dingetjes 'savonds uit het plastic haalt en ze buigt, worden ze heerlijk warm. Wel zo lekker als je midden in de nacht ligt te koukleumen in je tentje ;-).
   Wij zagen trouwens ook een groep vakantiegangers op de berg aankomen in korte broeken en zonder warme kleding. Die hebben geen geweldige nacht gehad kan ik je vertellen.
   Vergeet niet dat je al snel boven de 3500 meter zit en het daar dus al snel erg koud kan worden!

 • Debby

  30 maart 2015 om 11:38

  Ohh damn wat ziet dit er gaaf uit zeg!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Debby

   30 maart 2015 om 14:24

   Ja he ;-). Was het ook echt!

 • Ivana

  30 maart 2015 om 17:19

  Wow dit ziet er BRUUT uit! Meteen op de bucketlist. Ik heb hiken net ontdekt en ben compleet head over heels verliefd op het Seoraksan park in Zuid-Korea. Helaas was de top niet open maar hey dat betekent wel dat ik terug moet. Heel vervelend :-). Oh ja het Bukhasan park was de engste hike, met touwen jezelf omhoog trekken met een afgrond ernaast...ieh! En als ik toch bezig ben was Hallasan in Jeju ook wel mooi. Leuk artikel!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ivana

   31 maart 2015 om 13:39

   Haha, BRUUT :-). Die is goed! Zuid-Korea staat echt nog op mijn lijstje, lijkt me erg bijzonder land!

 • newsfromNOMADS

  30 maart 2015 om 21:33

  Fantastische wandeling! Als je toch in de buurt bent probeer ook eens de Pacaya vulkaan (deze ligt ook in Guatemala, een stukje naar het oosten). Hier kun je met een beetje geluk marshmallows boven een stromende lava-rivier roosteren.

  Beantwoorden

  • Reismeisje newsfromNOMADS

   31 maart 2015 om 13:38

   Ja! Ik heb daar inderdaad ook van gehoord, klinkt ook heel gaaf!

 • Caro

  31 maart 2015 om 07:20

  Wauw wat klinkt die gaaf! hele mooie foto's ook! Gaat zeker op mijn lijstje komen:)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Caro

   31 maart 2015 om 13:38

   Whoehoe, doen doen doen :-)!

 • Jeroen

  01 april 2015 om 04:59

  Jaloersmakend! Meer is er denk ik niet te zeggen :-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   01 april 2015 om 12:49

   Haha ;-).

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.