De eerste dagen in Iran

Reismeisje 08 juli 2016

Iran Teheran 1 GvdW 1734

Zo zit je nog in Abu Dhabi en zo zit je in totaal anders Iran Knipogen. Afgelopen zondag zijn we in Iran aangekomen en de eerste dagen zitten er dus al weer op. Na een eerste, licht onwennige ervaring met mijn sluier en een visum dat zo, hop, in ons paspoort werd geplakt, stonden we buiten het vliegveld van Teheran. We werden opgehaald door Amir van Middenoostenreizen.com, onze lokale gids tijdens de eerste week die we door Iran reizen. Een supervriendelijke, open en heel geïnteresseerde jongen uit Shiraz. Mijn eerste gevoel bij Iran was eigenlijk meteen al heel goed; de mensen begroetten ons overal hartelijk en het straatbeeld is inderdaad zo anders als ik had verwacht (en gehoopt Tong uitsteken). Vandaag neem ik je mee naar hoe we de eerste dagen in dit fascinerende land hebben door gebracht! Ik ben erg benieuwd wat je er van vindt!

Buzzing en hip Teheran. We zijn eerst 1.5 dag in Teheran geweest, de hoofdstad van Iran. Een stad met maar liefst rond 12 miljoen inwoners. En dat merk je! Man man, wat is dat een drukke stad zeg. Het verkeer staat bijna de hele dag door muurvast en er hangt constant een viezige sluier over de stad. Toch heeft Teheran wat mij betreft wel z'n eigen charme. Zeker nu we ondertussen wat meer bestemmingen in Iran hebben gezien, valt op hoe modern Teheran eigenlijk is. Voor Iraanse begrippen dan. Vrouwen dragen skinny jeans, meer make up dan ik in m'n hele leven heb gebruikt Knipogen en hun vrolijk gekleurde hoofddoek wappert ergens achter op hun hoofd. Een prachtig gezicht!

Iran Khomeini tombe GvdW 1215

Teheran is vooral een stad van oud Perzische paleizen en musea. Ondanks dat musea niet helemaal aan ons besteed zijn, hebben we ons er toch heel goed vermaakt. Ik vond vooral de tombe van religieus leider Khomeini heel bijzonder om te zien. De tombe ligt tussen het vliegveld van Teheran en de stad en is echt een bezoekje waard. Het is een enorm complex, waar je overal locals aantreft die de Koran lezen, studeren of simpelweg een dutje liggen te doen. Het was de wens van Khomeini dat zijn tombe niet uit zou blinken in weelderigheid, maar vooral een ontmoetingsplek voor lokale Iraniërs zou zijn. Dat is gelukt!

Iran Teheran GvdW 1346

Een andere plek in Teheran die echt de moeite van het bezoeken waard is, is Darband. Deze buurt ligt in het welvarende Noorden van Teheran en ligt tegen de bergen aan. 's Avonds komen de hippe locals hier en masse naar toe om te wandelen met hun verloofde of lekker te eten met vrienden. Overal vind je leuke eetstalletjes, restaurantjes waar ze waterpijp roken en mooie watervalletjes in het groen. Je hebt hier helemaal niet het gevoel dat je in een miljoenenstad bent en je vindt er bovendien vrijwel geen toeristen. Echt een superleuke lokale ervaring!

Iran moskee onderweg GvdW 1525

Religieus Qom en prachtig Kashan. Na Teheran was het tijd om de grote stad te verlaten. We gingen op weg naar Kashan, maar niet voor we een bezoekje hadden gebracht aan de stad Qom. Het religieuze centrum van Iran. En dat merk je! Ineens was het gedaan met de los vallende hoofddoekjes en vrolijke kleuren. Daarvoor in de plaats kwamen pikzwarte, wijd vallende chadors; in het Farsi is de letterlijke vertaling hiervan 'tent'. Dus. Ook de mannen droegen bedekkende kleding en overal zagen we spiritueel leiders lopen. Heel anders dan liberaler Teheran, maar tegelijkertijd ook erg mooi. Authentiek en volstrekt anders. In Qom bezochten we de een voor de Iraniërs erg belangrijke en zelfs heilige plek: de Hazrat-e-Masumeh shrine. Dit is de plek waar de zus van imam Reza, een van imams waarin de Sjiieten in Iran geloven, begraven ligt. Het is een prachtig complex met de ene mooie mozaïek muur na de andere. Overal werden we aangesproken; where you from? What do you think about Iran? How is your country? Superleuk Lachen, dit maakt reizen zo te gek voor mij!

Iran hamam GvdW 2284

Na Qom reden we door naar Kashan. De volgende stop. Kashan schijnt best vaak te worden overgeslagen door toeristen, maar ik vond het tot nu toe echt de mooiste stad! We hebben er 1.5 dag door gebracht en ik vond vooral de historische huizen, oude stadsmuur, kleurrijke hamam en fantastisch mooie bazar prachtig. De kenmerkende blauw/groene kleuren in combinatie met de afbrokkelende gebouwen en traditioneel geklede vrouwen geven Kashan gewoon een heel bijzonder sfeertje.

Iran suikerfeest GvdW 2192

En wat echt een te gekke ervaring was, was ons bezoekje aan het nabij gelegen dorpje Aran va Bidgol, met de gelijknamige moskee. Los van dat dit de allermooiste moskee is die ik tot nu toe heb gezien, hebben we daar een superleuke ochtend met de locals gehad. Toegegeven, we hadden mazzel want het was Suikerfeest Lachen. De locals zaten in de moskee te genieten van hun welverdiende ontbijt. Ik werd bij de dames uitgenodigd om mee te eten en Gerben bij de mannen. We zijn er uiteindelijk 1.5 uur gebleven. Kijk mij daar nou zitten in m'n witte gewaad! Hoewel lang niet iedereen Engels kon, lukte het toch om met elkaar te communiceren en heb ik een klein inkijkje gekregen in het leven van Iraanse vrouwen. Daarover later meer!

Op naar Esfahan. Op weg naar de volgende bestemming, Esfahan, zijn we nog even gestopt in het dorpje Abyaneh. Op zich is daar niet veel te zien, maar het is een mooi gelegen dorpje dat helemaal uit een soort klei is opgetrokken. Als je op weg bent naar Esfahan en je hebt een eigen auto, zou ik er zeker even een tussenstop maken. Daarna zijn we door gekregen naar groen Esfahan, een stad met ongeveer 2 miljoen inwoners, die eerder aanvoelt als een redelijk grote provinciestad. Dat was gisteren en vandaag (ik schrijf dit artikel op donderdag) is onze eerste volle dag in Esfahan. We hebben twee supermooie moskeeën en de gezellige bazar bezocht, een ijsje gegeten met locals en gaan zo de Armeense wijk hier verkennen. Je merkt dat het hier een mix is van meer liberale en zeer traditionele Iraniërs. Teheran meets Kashan. Het idee is dat we sowieso morgen nog in Esfahan blijven en misschien de dag er na nog een uitstapje in de omliggende woestijn gaan maken. We'll see.

Kortom, we vinden Iran tot nu toe echt fan-tas-tisch! Het is precies zo authentiek en compleet anders als we verwacht en gehoopt hadden. Op sommige momenten zelfs zo extreem anders, dat ik er met mijn hoofd niet bij kan Knipogen. Tegelijkertijd zijn de mensen overal even gastvrij en open, wat wat mij betreft echt de kers op de taart is als je door een land reist. Ik heb dan ook superveel zin in de komende weken! Keep you posted. Nu ben ik vooral erg benieuwd wat jij hier van denkt? Spreekt Iran je aan?

 

 

 

 

 

@Midden-Oosten @Iran #Iran #teheran #reizen

11 reacties

 • Pim

  08 juli 2016 om 08:04

  Geweldig! Maar ik hoor van mijn oom die getrouwd is met een vrouw uit Iran dat je als koppel getrouwd moet zijn om bijvoorbeeld een hotelkamer samen te krijgen. Klopt dit?

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Pim

   08 juli 2016 om 09:22

   Hm, dat weet ik eigenlijk niet. Wij zijn wel getrouwd, maar ze hebben er eerlijk gezegd nog nooit naar gevraagd en we dragen ook geen ring ;-).

  • Marjolein Pim

   10 juli 2016 om 22:04

   Hoi Pim, klopt inderdaad, maar dit geldt vooral voor Iraanse mensen. Voor toeristen zijn de regels iets soepeler. Bij ons (mijn vriend is Iraans) werd er bij 1 hotel naar gevraagd, verder niet.
   Dus dat zal vast geen probleem zijn hoor!

 • Jeroen

  08 juli 2016 om 08:13

  You make me feel jealous!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jeroen

   08 juli 2016 om 09:23

   :-):-):-)

 • Michel

  08 juli 2016 om 08:37

  Onwijs zeg!!!!! Echt supergaaf! Maar twee vraagjes: jullie worden nu comfortabel rondgereden door Amir (neem ik aan), maar wat is de manier om er zelf rond te reizen? Ook iemand inhuren voor een paar weken om je rond te reizen (is dat betaalbaar)? Zelf een auto huren of met OV?
  En de andere vraag is of Gerben zijn kleding ook nog heeft aangepast? Altijd lange broek en overhemd?
  Ben reuze benieuwd naar jullie vervolgverslagen over Iran! Veel plezier nog!!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Michel

   08 juli 2016 om 09:26

   Dat eerste klopt inderdaad ;-). Maar vanaf zaterdag gaan we zelf weer met het OV reizen. Bus en trein, dat gaat hier beiden prima. Zal ik later dus meer over kunnen vertellen. Je kunt inderdaad ook zelf een auto huren en rond rijden, ook goed te doen. Ik vind echter wel dat Amir in ons geval veel toevoegt omdat hij ook van alles kan vertellen over de cultuur en gebruiken. Het is hier zo ontzettend anders dat je anders veel niet mee krijgt (lang niet iedereen spreekt Engels). Ik zou dus wel aanraden in elk geval een paar dagen met een driver rond te rijden, sowieso.
   Gerben draagt altijd een lange broek, maar dat is het dan ook wel ;-). Korte mouwen zijn prima!

  • KlavertjeOpreis Michel

   08 juli 2016 om 15:06

   Wij hebben gereisd met openbaar vervoer en gelift! Echt een leuke manier om kennis te maken met het land, de mensen en de inmense gastvrijheid! Check: https://klavertjeopreis.wordpress.com/category/bestemmingen/iran/

   • Reismeisjenl KlavertjeOpreis

    10 juli 2016 om 06:27

    Superleuk! Dank voor de aanvulling.

 • Marinka Rijnsaard

  08 juli 2016 om 08:39

  Jaa!! Mij lijkt het ge-wel-dig. Altijd al een land op mijn bucketlist geweest. Nu nog een maatje vinden die met mij mee wil. Want nog niet iedereen is idd overgehaald ;) Ik hou je blog in de gaten. Heb btw ook een vraag over Israël. Maar dat is misschien voor later.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Marinka Rijnsaard

   08 juli 2016 om 09:27

   Haha, nee, niet iedereen is meteen enthousiast. Maar echt, het is zooooooo mooi en leuk hier! Kom maar door met die vragen. Je kunt me altijd mailen op wendy@reismeisje.nl.

 • Mandy

  08 juli 2016 om 10:50

  GE-WEL-DIG!! Iran lijkt me zo mooi. Het lijkt mij zo'n mooi land. Hopelijk kan ik de wederhelft met jullie verhalen overhalen

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Mandy

   08 juli 2016 om 11:55

   Ha! Zeker proberen Mandy. Het is echt zo ontzettend bijzonder en de moeite waard <3. Binnenkort volgen meer artikelen :-)!

 • Yvonnevanderlaan.nl

  08 juli 2016 om 13:33

  Het begin is dus al goed. Super! Ik zou zelf ook graag naar Iran willen, maar vooralsnog ben ik de enige hier thuis. ;) Kom maar door dus met die mooie foto's en verhalen, vooral over hoe veilig het er eigenlijk is, dan heb ik misschien wat meer kans. :) Veel plezier verder! Ik geniet mee!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Yvonnevanderlaan.nl

   10 juli 2016 om 06:29

   Dat gaat goed komen, er gaan zeker nog veel artikelen volgen :-).

 • tjarco groefsema

  08 juli 2016 om 21:27

  Ziet er mooi uit! Kon je makkelijk een visum on arrival krijgen?

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl tjarco groefsema

   10 juli 2016 om 06:31

   Ja heel makkelijk. Duurt even een half uurtje op het vliegveld van Teheran, maar dan krijg je je visum voor 30 dagen (on arrival). Kost 75 euro plus 7.50 euro voor verzekering.

   • Tjarco groefsema Reismeisjenl

    18 juli 2016 om 00:10

    super! dankjewel! vette reis hebben jullie gemaakt trouwens!

 • Dominique || dominiquetravels.com

  09 juli 2016 om 11:36

  Gaaf! Echt heel gaaf! Ik verbaasde me wel dat er zoveel Iraanse vrouwen op je foto's staan. In Abu Dhabi werd dat altijd verboden, dus ik maakte altijd foto's voorzichtig om de vrouwen heen. Iran lijkt me dus toch iets minder conservatief, tenzij je het stiekem hebt gedaan ;) Ik ben benieuwd naar je volgende posts. Het zou me niets verbazen als de reis zo indrukwekkend blijft!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Dominique || dominiquetravels.com

   10 juli 2016 om 06:34

   k denk dat Iran op zich wel een stuk conservatiever is, maar het maken van foto's is tot nu toe geen probleem. Je mag geen foto's van overheidsgebouwen e.d. maken, maar de mensen willen constant met ons op de foto :-). Superleuk! Ik ben ook erg benieuwd naar de rest van de reis!

 • marina swenters

  09 juli 2016 om 15:22

  Hey Wendy, ik vertrek volgende week zaterdag naar Iran met een vriendin. Wij gaan het per trein doen. Ik heb een vraagje, ik ben roker, is dat een probleem ginder ?

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl marina swenters

   10 juli 2016 om 06:35

   Superleuk Marina! Op zich is dat geen probleem, maar ik zou niet in het openbaar op straat roken. Dat doet bijna niemand hier en al helemaal geen vrouwen ;-). In de prive omgeving van je hostel, hotel of zelfs een restaurant is het echter wel ok. Ik zou het even aanvoelen per plek, maar je vindt wel manieren. Heel veel plezier al vast!

   • marina Reismeisjenl

    10 juli 2016 om 07:00

    Dank je wel Wendy ! Ook voor je mooie blog die ik al een heel tijdje volg ( en blijf volgen )! Nog heel veel reisplezier!

    • Reismeisjenl marina

     10 juli 2016 om 10:13

     Wat heerlijk om te lezen :-). Daar word ik blij van!! Dank.

 • Marjolein

  10 juli 2016 om 22:07

  Kom bij toeval op je site, leuk om te lezen! Ga ook even naar je andere reisverslagen kijken! Even wegdromen :D
  Groetjes Marjolein

  Beantwoorden

 • Rietje

  15 maart 2017 om 20:03

  Ik ben erg onder de indruk van jullie verhaal. Ik probeer morgen een groepsreis naar Iran te boeken. Vertrek 17 mei en ik hoop dat ik net zo enthousiast ben als jullie als ik terug kom.

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.