De charme van een festival reis

Reismeisje 22 december 2013

Festivalreis 1

Reizen tijdens een of ander inheems festival wordt steeds populairder. En terecht wat mij betreft! Het staat niet helemaal bovenaan mijn lijstje met criteria als ik een nieuwe reis uit zoek, maar ik check ’t wel altijd. En als het enigszins kan, probeer ik dan toch ergens een festival mee te pakken. Soms valt het tegen, maar veel vaker is het echt een fantastische ervaring. Waarom?

Kijkje in de keuken. Hoewel een reis ook zonder een festival soms al best cultureel shocking kan zijn, maakt een festival bij wonen die ervaring vaak alleen nog maar heftiger. In positieve zin dan hè. Tijdens een festival krijg je letterlijk een kijkje in de keuken van waarden, normen en religieuze opvattingen. Mijn meest bijzondere festival was toch wel Kumb Mela in Haridwar, India. Honderd duizenden hindoes die zich op, langs en in de Ganges verzamelen om hun zonden van zich af te wassen en bidden. Dit festival vindt maar eens in de 12 jaar plaats dus je kunt je voorstellen hoe bijzonder ik ’t vond dit mee te kunnen maken! Hoewel ik die dagen echt te bizar voor woorden vond en me Nederlandser dan ooit voelde :-), is het één van mijn meest bijzondere reiservaringen.

Festivalreis 2

Contact met de lokale bevolking. Een superleuke bijkomstigheid van een festival is dat je vrij snel echt contact met mensen kunt maken. Iedereen is nèt even wat blijer en losser. Bovendien ben je regelmatig zelf ook een toeristische attractie :-), wat ook een fijne ijsbreker is. Mijn tip hierbij is ook echt dat je niet contactschuw moet zijn; stap gewoon op die groep wat vreemd verklede mensen af. Voor je het weet kletsen ze je de oren van het hoofd en nodigen ze je thuis uit voor een hapje.

Fantastische plaatjes. Of je nu een dikke spiegelreflex camera met je mee draagt of gewoon lekker met je I-Phone fotografeert, een festival levert gegarandeerd gave plaatjes op. Het ligt natuurlijk ook een beetje aan het type festival, maar ’s avonds maak je vaak wel de mooiste foto’s. Alles krijgt dan een extra mysterieus sfeertje.

Kortom, voor mij is er eigenlijk geen reden om een festival links te laten liggen. Welk festival heb jij wel eens bij gewoond en wat vond je daar (niet) leuk aan?

 

#reizen #India #backpacken #festival #kumb mela #haridwar

2 reacties

 • Gerben

  24 december 2013 om 12:50

  Eens met wat je schrijft. Eén kleine correctie; de Khumb Mela heeft iedere drie jaar plaats, alleen iedere twaalf jaar heeft er een supergroot festival plaats. Dit heeft te maken met de stand van sterren geloof ik ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Gerben

   24 december 2013 om 14:10

   Thanks voor je aanvulling Geppie :-)

 • Sharon

  07 mei 2014 om 10:24

  Dan wil ik je heel graag de volgende tip geven: Distant Heat in Jordanie. Geweldig festival, middenin de woestijn. Het is een prachtig mooi land met de meest lieve mensen, prachtig landstad, de hoofdstad Amman is een beleving, het strand in het zuiden heel modern en natuurlijk kun je ook nog naar de stad Petra, die zoveel groter en mooier is dan je zou kunnen denken.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sharon

   08 mei 2014 om 06:44

   Wat een originele tip! Thanks!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.