De beste regio's voor een eerste reis naar India, PART II

10 januari 2017

India deel 2 0386

In een vorig artikel heb ik al geschreven over welke plaatsen en regio's je wat mij moet aandoen bij een (eerste) bezoek aan India. Maar omdat dit land zo enorm uitgestrekt en divers is, is het onmogelijk om alle interessante regio's in één artikel te benoemen. Daarom volgt vandaag deel 2 met hierin regio's die ik absoluut zou aanraden wanneer je naar India gaat. Toch fijn. Want hoewel dit land ontzettend veel highlights heeft, zijn er ook meer dan genoeg plaatsen die het bezoeken niet echt waard zijn. 13-in-een-dozijn plaatsen zeg maar. Dus hopelijk heb je iets aan dit artikel zodat je je tijd goed kunt besteden en juist die plekken kiest die jij interessant vindt. Hier komen ze.

India deel 2 9731

1. Leh. Als je een heel andere kant van India wilt zien dan is dit je bestemming. Leh en omgeving zijn boeddhistisch en lijken in alles meer op Tibet dan op India. Allereerst is er het landschap waarbij de bergen tot de hemel lijken te rijzen. Daarnaast zijn er de mensen, die ook meer verwant zijn aan Tibetanen dan aan klassieke Indiërs. Dan heb je nog een verschil in religie. In Leh maken tempels en Hindoeïsme plaats voor kloosters en boeddhisme. Super interessant om te zien dat dit allemaal zo naast elkaar kan bestaan in één land. En dan is er ook nog het eten en de hygiëne. Ik geef vaak deze regio als tip voor mensen die zeggen dat ze niet naar India willen vanwege de slechte hygiëne. De regio Leh ligt boven de 3000 meter. Dit zorgt er voor dat het er kouder is en ongedierte minder welig tiert. En sowieso is het er wat schoner omdat de mensen gewoon geen "echte" Indiërs zijn wat dat betreft Afgesloten.

India deel 2 8622

2. Kashmir. Deze regio valt prima te combineren met Leh en is ook echt een ander stukje India. De bevolking van Kashmir is overwegend moslim en lijkt in veel opzichten meer op Pakistan dan India. Helaas denkt Pakistan er net zo over en heeft dit al tot verscheidene oorlogen geleid. En nog steeds is dit by far India's meest instabiele regio. Laat je echter niet intimideren door verhalen over onveiligheid. Doe goed vooronderzoek en wanneer blijkt dat het veilig is op het moment dat jij wilt reizen, dan kun je er van op aan dat je geen enkele problemen zult aantreffen tijdens je reis.

Srinagar, Kashmirs belangrijkste stad, staat vooral bekend Dal lake. Een prachtig meer waar je in de winter over het ijs kunt lopen en in de zomer lekker in je bootje op kunt dobberen. Slapen doe je op houseboats. Daar liggen er genoeg van en je brengt je avonden dus door met het drinken van overheerlijke lassie's en het eten van curry met garlic naan broden. En dat alles terwijl je op de achtergrond de muezzin door de luidsprekers hoort oproepen voor het avondgebed. Echt een highlight van dit toch al te gekke land!

India deel 2 7156

3. Kolkaka. Kolkata. Ik denk dat er weinig steden zijn waar je gekker kunt worden dan deze. Deze metropool staat echt symbool voor het India dat je in je hoofd hebt. En zo voelt het ook Lachen. Soms wil je er niets liever dan weg. Weg richting het Zuiden, weg richting Goa Lachen. Maar aan de andere kant is Kolkata ook super fascinerend. Het lijkt wel een openlucht theater. Het leven in alle facetten speelt zich hier af op straat. Mensen staan zicht op straat te wassen, er wordt geslapen op de stoep, mensen werken, lachen, spelen, praten. De armoede is er super in your face. Echt India op zijn minst wat dat betreft. Maar het is wel India en wat mij betreft een stad die je echt gezien moet hebben.

India deel 2 0953

4. Agra. Dat wil zeggen: de Taj Mahal. Agra is best een oké stad met nog wat andere bezienswaardigheden. Zoals de baby Taj. Maar de Taj Mahal zelf is wel echt bijzonder. Wat mij betreft zonder enige twijfel het mooiste gebouw op aarde. En dat wil je natuurlijk gezien hebben! In alle vroegte sta je op om het koude marmer door de opkomende zon verwarmd te zien worden en een gouden gloed aannemen. En wanneer je er een rondje omheen bent gelopen dan lijken de kleuren wéér anders. Echt, de Taj Mahal moet je echt bezocht hebben wanneer je in India bent geweest!

India deel 2 0310

5. Amritsar. Nou ja, voor de stad zelf hoef je hier niet te komen. Amritsar is een grote stad in het Noordwesten van India en kan prima gecombineerd worden met een reis naar Kashmir en Leh. Amritsar zelf is een megastad en niet echt de moeite waard (tenzij je van slapeloze nachten houdt door het vele lawaai en herrie op straat Tong uitsteken). Waarom dan toch Amritsar gaan? Voor een bezoek aan de Gouden tempel! Dit is de thuisbasis van de Sikhs, je weet wel die mannen met tulbanden om en een baard. De tempel zelf is 24 uur per dag geopend en is omringd door water waarin mensen een dip nemen of gewoon langs de rand van het water zitten. Het Sikh geloof is misschien wel één van de meest tolerante geloven die ik ken. Ze staan open voor mensen van alle religies en vinden het leuk om daarover met je te discussiëren. Moslims, christenen en Hindoes, iedereen is welkom in hun tempel. En nog mooier, iedereen kan in de tempel aanschuiven voor een gratis maaltijd. Echt! De sfeer en het ritmische deuntje wat de hele dag wordt afgespeeld vanuit het binnenste van de tempel is hypnotiserend.

Heb jij nog tips voor een bezoek aan India?

@Azië @India #reizen #backpacken #tips #reistips #India #Azie

3 reacties

 • Jeroen

  10 januari 2017 om 09:40

  Even kort en wellicht buiten normale routes (zoveel toeristen kwam ik niet tegen)
  Vlieg naar Chennai, de stad op zich is niet heel interessant maar je kunt je er best even vermaken aan het strand of bezoek het oude treinstation.
  Ga vanaf daar door naar Mahabalipuram. bezoek daar de eeuwenoude tempels, neem surflessen aan het strand en eet een traditioneel ontbijt. Wandel rond tussen de uitgehouwen tempels in de rotsen en verbaas je over het detail. Tip: doe het wel doordeweeks, in het weekend word het wel erg druk.
  Reis nu door naar Pondicherry (Puducherry) en verbaas je over de Franse invloeden in deze stad.
  Voor de nodige rust en cultuur ga vanaf hier naar Auroville en... ja ervaar dat zelf maar ;-)

  Beantwoorden

  • Gerben Jeroen

   10 januari 2017 om 13:18

   Ha Jeroen, thanks voor de leuke tips. Lijken zo op het eerste oog wel wat minder bekende plekken tussen te zitten :-). Je maakt me ook wel nieuwsgierig naar dat Auroville....
   Zijn de stranden in Mahabalipuram trouwens de moeite waard?

   • Jeroen Gerben

    11 januari 2017 om 09:40

    Wat ik nog vergeten was, in Chennai ga nog even winkelen T Nagar. Het echte India in kleuren en een heleboel geuren ;-)
    Auroville, tja, de 1 noemt het een sekte, de ander een retraite. Ik ben er maar een dagje geweest maar zou er zeker nog wat langer kunnen blijven. Ook om even bij te komen van de soms wel chaos en ook viezigheid, Hier vind je overigens ook wat meer westerlingen. Als ik mij niet vergis hebben topmannen als Steve Jobs etc deze plek ook gebruikt om weer op te laden.
    De stranden in zowel Chennai als Mahabalipuram zijn wel vies moet ik zeggen. Voorde meest idyllische stranden denk ik dat Kerala beter is. Maar hoe dichter bij de zee hoe schoner het is (omdat helaas alle troep de zee in is gespoeld) en je hebt ook echt wel erg mooie stukken hoor. Met de traditionele vissersboten die het land op gesleept worden en de palmbomen die bijna tot aan het water groeien. En het surfen in Mahabalipuram zag er goed uit!

 • Dominique || dominiquetravels.com

  11 januari 2017 om 19:45

  Oh India, ik ben drie weken thuis en ik mis het echt al! Ik ben nu op drie plekjes in het zuiden geweest en het is de volgende keer tijd voor het noorden: Leh & Kashmir are calling out for me :) Gek genoeg trekken de main sights (Taj Mahal, Amber Fort, etc.) me minder in India. Ik wil liever naar de plekken met minder toeristen en meer authenticiteit!

  Beantwoorden

 • Eveline

  06 juni 2017 om 04:26

  Hi!
  Ik ga in september studeren in het zuiden van India en nu wil ik augustus samen met een hoogblonde vriendin gaan rondtrekken door India. Ik vroeg mij af of dit veilig is? Ik lees zoveel verschillende reacties namelijk!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.