De beste plek om wild te spotten in Brazilie

Reismeisje 29 november 2015

Pantanal 1

Laatst schreef ik al een artikel over het grootste drasland gebied ter wereld. De Pantanal. Een enorm natuurgebied dat zich uit strekt over Brazilië, Paraguay en Bolivia. Verreweg het grootste deel van de Pantanal ligt echter in Brazilië. Voor ons eigenlijk de belangrijkste reden waarom onze wereldreis ruim 4 weken geleden in Brazilië begon Knipogen. Gerben en ik zijn beiden dol op dieren; laat de Pantanal dan dé perfecte bestemming zijn! Hoewel de Amazone met de eer strijkt, heb je in de Pantanal veel meer kans op wild te spotten. Simpelweg omdat de dieren hier minder mogelijkheid hebben zich te verstoppen. De Pantanal bestaat namelijk voornamelijk uit grote, open vlaktes die gedurende een maand of 5-6 grotendeels vol lopen met water. Tussen halverwege oktober en begin maart is het regentijd in de Pantanal. Big time! Dagelijks kan er dan zo’n 150 millimeter per dag vallen. Niet de meest ideale tijd om naar de Pantanal te reizen Onbeslist, maar al dat water is nu juist wel één van de redenen dat er zo veel wild te zien valt. Je kunt er van alles spotten; van prachtige ara’s tot coati’s, schattige capibari’s en wilde jaguars. Door de afgelegen ligging en het ruige klimaat, is de Pantanal nog relatief onontdekt. Ze zeggen zelfs dat er nog maar 5% van het totale gebied echt ontdekt is, terwijl er bijvoorbeeld van het Atlantisch regenwoud nog maar 6% intact is. Kortom, een perfect gebied als je van dieren, natuur en rust houdt!

Pantanal 2

Noorden of Zuiden van de Pantanal. De Pantanal is gróót. In totaal maar liefst 150.000 km2! In Brazilië heb je grofweg twee gateways tot de Pantanal; Cuiabá in het Noorden en Campo Grande in het Zuiden. In principe zijn beide steden prima vertrekpunten om de Pantanal te verkennen, alleen schijnt het Zuiden net wat ruiger te zijn. Ook heb ik gehoord dat ze in het Noorden plekken hebben waar ze jaguars voeren...Je schijnt er zelfs je geld terug te krijgen als je geen jaguar hebt gespot. Tja. Je weet zeker dat je een jaguar ziet, maar mijn voorkeur zou het toch niet hebben. Wat mij betreft staat het zo haaks op wat je eigenlijk in de Pantanal komt doen; WILD spotten. Vandaar dat wij uiteindelijk hebben gekozen voor het Zuiden van de Pantanal, waar je dus komt vanuit de stad Campo Grande.

Pantanal 3 def

Prachtige, afgelegen lodge. Vanuit Campo Grande zijn er superveel verschillende lodges waar je terecht kunt. Het hangt een beetje van je budget af en hoe afgelegen je wilt zitten, maar wij zijn 4 nachtjes bij Barra Mansa hotel geweest. Per auto ligt dit op ongeveer 5-6 uurtjes rijden vanaf Campo Grande. Het grote voordeel van Barra Mansa is dat de lodge direct aan een rivier is gelegen. Aangezien dieren nogal graag op water afkomen, is dat perfect! Je maakt elke dag 2 verschillende safari’s; ’s ochtends vroeg en aan het einde van de middag, per keer ongeveer 3 uurtjes. Je kunt dan kiezen uit een safari per auto, boot, kano of te paard. En alle safari’s zijn individueel met je eigen gids. Dat vond ik zelf ook wel een dikke plus, want zo ben je verder van niemand afhankelijk en kun je doen wat je wilt. Verder is het goed te weten dat vrijwel alle lodges full board aanbieden; dus inclusief 3x per dag eten. Dat lijkt misschien wat overdreven, maar je hebt verder niet veel keus. Je zit zo afgelegen dat je niet even een blokje om gaat om een pizza’tje te scoren Knipogen. Bij Barra Mansa hebben we echt heerlijk gegeten. Elke maaltijd werd in buffetvorm vers bereid door een stel lieve dames. En elke dag iets anders.

Pantanal Barra Mansa def

De kamers bij Barra Mansa zijn ook prima. Niet overdreven luxe, maar ruim, comfortabel, schoon en met een heerlijke warme douche. Een overnachting bij Barra Mansa kost rond $200 voor twee personen, inclusief 3x per dag eten en een Spaans-/Portugees-sprekende gids. Lijkt misschien niet goedkoop, maar je krijgt echt waar voor je geld en een reisje naar de Pantanal is nu eenmaal niet het allergoedkoopste. Let er wel op dat het vervoer naar een lodge er meestal niet bij inbegrepen is. Een enkele rit vanaf Campo Granda naar Barra Mansa kostte ons rond €200. Tip: kijk of je eventueel vervoer kunt delen met andere toeristen. Dat kan behoorlijk schelen. In elk geval is Barra Mansa wat mij betreft een dikke aanrader!

We hebben uiteindelijk 5 superleuke dagen gehad in de Pantanal. Ik schreef laatst al even dat we helaas geen jaguar hebben gespot, maar verder hebben we vrijwel elke dag wild gezien en dagelijks caipibara’s, ara’s, toekans, kaaimannen en wilde zwijnen. Wat wil je nog meer Lachen?! Ik ben benieuwd of jij al eens in de Pantanal bent geweest? Of zou je er graag eens heen willen bijvoorbeeld?

@Brazilië @Zuid-Amerika #Brazilie #pantanal #reistips #wildlife

3 reacties

 • Stephanie

  29 november 2015 om 10:45

  Ik had er nog nooit van gehoord, maar het klinkt als een nieuw bucketlist nummer!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stephanie

   30 november 2015 om 16:48

   Zeker, is echt supermooi!

   Beantwoorden

 • Carolien | Alcana on the road

  29 november 2015 om 14:19

  Dit klinkt als de ideale bestemming voor mij. Ik ben gek op natuur en dieren fotograferen. Ziet er waanzinnig uit!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Carolien | Alcana on the road

   30 november 2015 om 16:49

   Leuk om te horen Carolien :-). Als je van natuur en dieren houdt, is dit zeker een aanrader ja!

   Beantwoorden

 • Jeroen

  30 november 2015 om 07:42

  Ik denk dat ik maar eens hard aan mijn Spaans moet gaan sleutelen als ik deze foto's zo zie :-)
  Echt iets wat al tijden op mijn lijstje staat.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Jeroen

   30 november 2015 om 16:50

   ;-) Ook met half Spaans kom je een heel eind hier ;-). Maar zeker eentje om te bezoeken!!

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.