Budgettips voor hikes

Reismeisje 07 april 2014

Meerdaagse treks vind ik misschien wel één van de leukste dingen op reis. Gewoon een aantal dagen niets anders doen dan lopen en niet al te veel van de buitenwereld mee krijgen. Ik klink als een geitenwollen sok meets kluizenaar type hè :-)? Tja. In het dagelijkse leven ben ik dol op gezelligheid, borrels en weet ik wat meer, maar op reis kan ik ook wel echt van de stilte genieten ja. Treks zijn alleen vaak niet heel lekker voor je budget. En dus zet ik wat budgettips voor je op een rijtje, die ik zelf al doende ontdekte.

 

Budget trek 1

Sluit je aan bij een groep.

Hoewel ik ’t liefste met mijn hubby en een gids alleen op pad ga, kan ’t soms wel een goed alternatief zijn je aan te sluiten bij een ander groepje. Ik zou nooit kiezen voor een echt grote groep, maar reizen met een ander stel samen is wat mij betreft wel een goed alternatief. Het kan enorm in de kosten schelen! En soms heb je mazzel en maak je echt nieuwe vrienden :-). Zo hebben we nog steeds een leuke vriendschap met de Engelse Mark en Jo, waarmee we in Ethiopië een trek hebben gedaan.

Kook zelf.

Als je een trek maakt waarbij je in een tentje overnacht, kun je overwegen zelf te koken. Vaak heb je in Azië en Afrika de optie een kok mee te nemen op je trek. Klinkt decadent, maar kan soms errug fijn zijn :-)! Als je echter de keuze hebt, is zelf koken net zo prima. En op een avondje met soep en droog brood redt je ’t ook wel een keer toch?

Budget trek 2

Boek een lokale gids.

Ik heb ’t al vaker gezegd: ga waar het kan echt voor een lokale gids. Regel treks zo min mogelijk vanuit Nederland. Sowieso omdat het lekker is om nergens aan vast te zitten, maar ook zeker omdat lokale gidsen goedkoper én flexibeler zijn. Bovendien steun je er ook meteen de lokale bevolking mee in plaats van één of ander vaag bureautje.

Neem alleen een dagrugzak mee.

Soms ontkom je er tijdens een trek niet aan je hele backpack mee te zeulen, omdat je bijvoorbeeld niet op de plek van vertrek terug komt. Als het echter even kan, zou ik je grote backpack ergens stallen bij een hostel dat je vertrouwt en alleen een dagrugzakje met het hoognodige mee nemen. Waarom dit een budgettip is? Omdat je vaak een ezeltje of paard mee krijgt op een meerdaagse trek om al je bagage mee te slepen. Geloof me, dat is heel gebruikelijk maar tegelijkertijd best kostbaar. Je moet namelijk voor het dier betalen én de eigenaar, die vaak mee loopt om ’t beestje in het gareel te houden.

Onderhandel!

Echt, onderhandel over de prijs. Natuurlijk ligt het ook een beetje aan het land waar je bent, maar over het algemeen is er echt wel ruimte om rond de 20% van de prijs af te kletsen. Zeker als ’t een meerdaagse trek is en je bijvoorbeeld ook kampeerspullen en dergelijke er bij boekt. Lees goed in de Lonely Planet en vraag wat rond aan andere backpackers, zodat je een idee krijgt van de ‘echte’ prijzen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt! Houd jij ook van treks op reis? En zo ja; wat was je mooiste ooit?

 

#reizen #backpacken #wandelen #trek #budget #reistips

2 reacties

 • Mandy

  07 april 2014 om 11:25

  Goede tips! Boeken bij de lokale gidsen vind ik altijd het allerbeste werken. Daarnaast weten zij ook altijd weer andere leuke dingen of ze kunnen iets voor je regelen.

  Beantwoorden

  • Reismeisje Mandy

   07 april 2014 om 12:21

   Thanks!

 • Edith

  08 april 2014 om 09:01

  Leuk artikel! Mijn mooiste trek was in Nepal, in het Annapurna-gebergte. Niet de populaire Poon Hill trek (iets te druk naar mijn zin), maar de Panchase trek een beetje naar het zuiden. Minder toeristen, heerlijk rust en ruimte, vergezichten op de besneeuwde bergtoppen en overnachten in basic hutjes zonder douche. Superervaring!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Edith

   08 april 2014 om 09:32

   Ahhhh, die staat dus echt nog op mijn lijstje :-).

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.