Budgettips om zo veel mogelijk te reizen

28 oktober 2013

Ik kan niets leukers bedenken om van mijn zuurverdiende centjes te doen dan reizen! Het liefste zo vaak en zo ver als maar kan. Tegelijkertijd eet ik zo veel mogelijk biologisch, zijn mijn sportoutfitjes regelmatig aan vervanging toe, kan ik geen boekwinkel in lopen zonder iets te kopen en ben ik nogal Bourgondisch aangelegd. Om over de vaste lasten nog maar niet te spreken. Kortom, ik heb niet bepaald een leefstijl die per se weinig kost en voor de info: ook geen topbaan met dito salaris ;-). Ik krijg dan ook best wel eens de vraag: waar doe je al dat gereis toch van?! Tja. Gewoon. Ik zet wat budgettips tijdens de voorbereiding en wat tips voor tijdens het reizen voor je op een rijtje!

 

Budgettips voor vertrek

VOOR JE VERTREKT

Allereerst het ticket. Als je gaat backpacken, kun je flink rond shoppen voor je vliegticket. Er kunnen echt grote verschillen zitten tussen aanbieders, dagen en zelfs tijdstippen. Het loont echt een week of wat in de gaten te houden wat de vliegtickets doen qua prijs. Dan krijg je vanzelf gevoel bij wat een goede prijs is. Check ook verschillende vertrekpunten. Soms moet je er wat voor over hebben, maar zo heb ik tijdens mijn laatste reis €150 per ticket bespaart door vanuit Antwerpen met de Thalys naar Amsterdam te reizen en daar in ’t vliegtuig te stappen. Zelf ben ik fan van Tix, en Skyscanner om voor een goed ticket te shoppen.

 

Als je voor ’t eerst gaat backpacken of nog niet zo lang backpackt, heb je misschien nog niet al ’t materiaal. Niet dat je enorm veel nodig hebt, maar naast een goede backpack zijn er toch wel dingen die handig zijn. Voor praktische spullen als wandelsokken, lichtgewicht handdoek, lakenzak, hoofdlampje etc kun je meer dan prima bij Xenos terecht. Xenos heeft een apart schap met allerlei outdoor spullen en vaak maar rond 1/3 van de prijs die je bij Bever kwijt bent!

 

Verder is ’t zeker raadzaam je goed in te lezen in de Lonely Planet. Het liefste reserveer ik niets van tevoren, maar soms is dit wel de moeite en kan ’t je kosten besparen. Denk aan een hotelovernachting de eerste nacht, waar je meteen dan even een transfer bij in regelt. Of een meerdaagse trek waarbij je rustig verschillende bureautjes tegen elkaar af kunt zetten. Kan je echt tientallen tot honderden euro’s besparen!

 

Budgettips tijdens reis

TIJDENS HET REIZEN

De belangrijkste tip is gewoon echt onderhandelen! Durven! Ook al voelt ’t soms verkeerd en gênant, in veel verre landen is de prijs niet de prijs. In het begin moet je wat gevoel krijgen met hoever je kunt gaan, maar het is mij al regelmatig gebeurt dat je rustig op 1/3 van de originele prijs uit kunt komen. Mits je dus maar onderhandelt…

 

De grootste besparing tijdens het reizen zelf zit waarschijnlijk in de accommodaties. Het ligt aan wat je zelf prettig vindt, maar in basis kiezen wij meestal voor budget+ opties; niet shabby, maar wel eenvoudig. Meerder nachten ergens verblijven betekent korting! Althans, vinden wij ;-). Dus als je meer dan 1 nacht blijft, zou ik echt een lagere prijs onderhandelen. Als je nog meer wilt besparen is een dorm top. Je moet wel tegen een mogelijk stinkende snurker als bovenbuurman kunnen ;-), maar in een dorm betaal je soms maar €5 voor een overnachting. Homestays zijn ook een mooie budgetoptie! Ga daarin niet te naïef te werk, maar zoek een plek waar je een goed gevoel bij hebt. De bewoners vinden ’t vaak superleuk, je hoeft weinig te betalen en je maakt de leukste dingen mee.

 

Met eten bij eetstalletjes kun je ook aardig wat centen besparen. Veel backpackers vinden dit toch wat spannend, maar zo lang je geen vlees, salade of ongeschild spul eet kan er niet heel veel mis gaan. Nog een tip: kijk naar de doorloopsnelheid. Als het er druk is waardoor het eten er lekker snel door heen gaat, weet je zeker dat ’t ook niet heel lang buiten ligt. Wij eten op reis vaak bij eetstalletjes, echt een aanrader!

 

Tot slot tourtjes. Die drukken ook vaak op een budget. Mijn tip is echt: regel zo veel mogelijk lokaal! Wil je bijvoorbeeld een wandeling door de jungle maken? Vraag dan in het dichtstbijzijnde dorpje rond en zeker weten dat er meerdere lokale gidsen zijn die de wandeling met je kunnen maken voor een fractie van wat een bureau rekent. Het klinkt misschien wat avontuurlijk, maar wij doen dit bijna altijd zo en hebben al heel wat gave dingen gedaan voor weinig geld ;-)!

 

Hopelijk heb je iets aan deze budgettips! Er is gewoon heel veel mogelijk als je een beetje goed op let en durft. En uiteindelijk heeft ’t allemaal met keuzes te maken; ik ga liever op reis dan dat ik 3 Replays in de kast heb hangen ;-).

 

#reizen #backpacken #budget #reistips

3 reacties

 • Jana Vmh

  28 oktober 2013 om 11:00

  Heel leuke en goede tips :)!

  Beantwoorden

 • Nikki

  29 oktober 2013 om 03:03

  Handig om te weten. Zou graag wel een maand weg willen gaan!

  Beantwoorden

 • De goedkoopste vliegtickets | Reismeisje

  12 januari 2014 om 12:03

  […] schreef ik al een blog over hoe je kosten kunt besparen op reis. Door op je accommodaties te letten en regelmatig voor een […]

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.