Bucketlist van de gaafste duikspots

28 februari 2017

bucketlist duikspots 1668

Oké, ik weet het; ik mag echt niet klagen. Echt niet. Afgelopen jaar zijn we na Zuid-Amerika, waar je al enkele te gekke duikspots hebt, via de Pacific teruggereisd en zijn we langs misschien wel de mooiste duikspots ter wereld gereisd. Wat dacht je van duiken met ontelbare gekleurde vissen en manta's op Frans-Polynesië, wrakduiken op de SS Coolidge en Million dollar point op Vanuatu? En daarna door naar de Salomonseilanden en Papoea Nieuw Guinea.  Met name die laatste twee landen waren echt te gek. Duiken in Madang was een hele gave ervaring met super veel vis en enorme scholen barracuda's. En Munda op de Salomonseilanden was de plek waar Wendy haar brevet gehaald heeft en waar we belachelijk veel gave duikspots hebben bezocht. Muren van tientallen meters diep, grotten, nacht duiken, noem maar op. Maar toch zijn er nog steeds plekken (heel veel plekken Lachen) waar ik graag nog zou willen duiken. De bekende bucketlist zeg maar. Hier komen ze, benieuwd wat je er van vind!

bucketlist duikspots 1524

 Raja Ampat. Deze staat behoorlijk hoog op m'n lijstje. Raja Ampat is een regio in West Papoea. Dus niet Papoea Nieuw Guinea, maar het Indonesische deel van het eiland. Het gebied wordt erg weinig bezocht door toeristen en is nog redelijk onaangetast. Je vind er tal van eilandjes en een schitterend blauwe oceaan met tal van te gekke duikspots. Het schijnt zelfs bijna net zo goed te zijn als Papoea Nieuw Guinea. Ik ben wel benieuwd of dat ook echt zo is. Je zou er in ieder geval veel mooi, intact koraal moeten zien. En daarnaast voert het de ranglijst aan van plekken op aarde met de grootste diversiteit. Klinkt goed toch? Ik vind dat het er dus maar een keer van moet komen Knipogen.

bucketlist duikspots 1727

Cocos island. Cocos island, alleen de naam al...(zucht). Dit is een eiland dat toe behoort aan Costa Rica. Probleem is alleen dat het op 30 á 35 uur varen vanaf het vasteland ligt. Enkel. Dat is enerzijds wat jammer, want dat maakt het erg kostbaar om er te komen. Maar anderzijds maakt dat het eiland ook eeg uniek. Doordat het zo ver afgelegen ligt is het nauwelijks aangetast door de mens (en bovendien is het als reservaat bestempeld). Je vind hier naar zeggen vooral veel verschillende soorten haaien (waaronder soms scholen met honderden hamerhaaien!!), en grote scholen vis, zoals trevally's en snappers. Om hier te komen moet je je alleen wel aanmelden voor een live-aboard, en die is voor dat gebied behoorlijk kostbaar. Je blijft dan een paar dagen rondom het eiland varen en kunt aanmeren op slechts twee stranden, waar je dan ook nog wat van het eiland kunt zien. Vet toch!? En ach, je moet wat te wensen over houden Lachen.

bucketlist duikspots 7848

Kailua Kona. Klinkt tropisch, toch? Nou, dat is het ook kan ik je verklappen. Kailua Kona is een eilandje van Hawaï. Wat sowieso al een hele gave bestemming schijnt te zijn (ondanks dat het Amerikaans grondgebied is Verrast). Maar wat voor mij deze plek zo gaaf maakt dat ik 'm op mijn bucketlist heb staan, is dat je hier nachtduiken kunt maken waarbij er lampen op de grond liggen die het volop aanwezige plankton beschijnen. En op dat plankton komen dan weer enorme mantaroggen af, die praktisch tegen je aan botsen. Super gave ervaring toch om dat mee te maken tijdens een nachtduik?

bucketlist duikspots 7860

Blue corner wall. Op Palau. Palau is een klein eilandje in Micronesië, een stuk boven Melanesië, dus boven de Salomonseilanden en Papoea Nieuw-Guinea zeg maar. Hier kun je duiken op een plek die heet Blue corner wall. Het is een plek waar sterke stroming staat en waar je je aan een haak in een muur kunt bevestigen. De stroming brengt allerlei voedsel met zich mee, wat zorgt voor veel kleine vis. En de kleine vissen zorgen weer voor grote vissen. Dat zorgt ervoor dat je op een duik wel 13 verschillende soorten haaien kunt zien. Daarnaast vind je op Palau jelleyfish lake. Dit is een meer dat vol zit met gouden kwallen. Het zit er zo vol mee dat je bijna geen hand voor ogen ziet. Lijkt me een heel bijzondere ervaring!

bucketlist duikspots 9392

Live aboard Salomonseilanden. Tja, we zijn hier pas geleden nog geweest, maar ik zou er graag nog eens naar terug willen. Maar dan om een dag of 7 of 10 mee te varen op een live-aboard. De Salomonseilanden is een fantastische duikbestemming, zonder twijfel één van de beste plekken op aarde om te kunnen, mogen, duiken. We hebben er daar zulke fantastische verhalen over gehoord. Ik zou het echt te gek vinden om alleen voor deze reden nog een keer terug te keren zodat we nog iets meer van het land kunnen zien, maar zeker ook van de onderwaterwereld.

Ik ben benieuwd wat jouw bucketlist duikspots zijn?

#reizen #backpacken #duiken #palau #hawai #Salomonseilanden #indonesie #costa rica

6 reacties

 • Roald

  28 februari 2017 om 10:06

  Mooi stekjes Wendy! Laat maar weten wanneer jullie gaan..misschien ga ik dan wel mee als mn portemonnee dat toe laat tenminste :)
  Ik wil als toevoeging nog een aantal plekken belichten waar ik tijdens mijn reis van afgelopen jaar heb gedoken.
  1: de cenotes in Mexico. Dit zijn soort grote gaten in de grond die leiden naar grotten en eindeloze gangenstelsels die in verbinding staan met elkaar en ook met de zee. Hierdoor is er zout water en hier bovenop is zoet water wat als regen door het gat naar binnen valt. Tijdens de duiken kom je bij het punt waar zoet en zout water bij elkaar komen..een zogenoemde halocline..het lijkt alsof je in de ruimte bent. Dit wordt nog versterkt door de helderheid van het water..dit is nl zo clean dat je honderden meters kan kijken en het eigenlijk lijkt alsof er geen water is..heel cool. Je moet naar de cenotes gaan met n gids. Dit kun je regelen vanaf Cancun maar nog beter van Playa del Carmen en Tulum. Het is niet goedkoop..zo'n 150 dollar voor 2 duiken. Om de grotten te duiken heb je specifieke training nodig daar dit een groot risico met zich mee brengt. Veel cenotes hebben echter ook veel delen wat meer caverns zijn..hierdoor is er in ieder geval lucht/een uitgang in de buurt. Daar ga je dan duiken. Het is uiteraard wel pikdonker en er is geen leven..wel zeer mooie rotsformaties met staglagmieten etc. Ik vond er zelfs botten van dieren die vroeger tijdens de ijstijd toen het water lager stond in de cenotes kwamen. Enkele cenotes die je zou kunnen doen zijn Dos Ojos, The Pit en Angelita. Kijk maar eens op google voor wat afbeeldingen dan begrijp je waarom ik dit zo vet vind.
  2: Isla de Coiba, Panama. Dit is een nationaal park aan de pacific kant van Panama. Het bestaat uit enkele eilanden. Vroeger was hier ook een gevangenis gevestigd waaruit ontsnappen onmogelijk was vanwege de ruigheid en afgelegenheid en de haaien. De bootrit hier naartoe heb ik gedaan vanaf Santa Catalina. Een klein rustig dorpje wat vooral bekend is vanwege de fantastische consistente surfmogelijkheden....dus je kunt dit mooi combineren met duiken. Er zijn enkele duikcentra sommige gerund door westerlingen. De bootrit naar het park duurt ongeveer anderhalfuur en het duiken is erg mooi. Veel scholen met kleinere vissen, roggen, rifhaaien etc. Oppervlakte condities kunnen ruig zijn. Tijdens de lunchbreak bezoek je het eiland met de gevangenis/museumpje. Ook hier is het niet goedkoop..wedereom minstens 150 dollar voor 2 duiken.
  3: Sea of Cortez, Mexico. Dit is tot nu toe het meest bizarre wat ik heb gezien. De sea of Cortez ligt tussen de peninsula Baja California en mainland Mexico. Dit gebied werd door de beroemde Jacques Cousteau 'aquarium of the world' genoemd. Hij heeft hier dan ook veel onderzoeken gedaan, documentaires gemaakt en duikstekken ontdekt. Er staat zelfs een standbeeld van hem aan de boulevard van La Paz, de hoofdstad van Baja California. Een kleine opsomming van wat je ziet in de sea of Cortez: diverse, misschien wel alle soorten walvissen waaronder humpback whales, grey whales, blue whales etc..orca's..duizenden zeeleeuwen..scholen met 100en misschien wel 1000en mobula mantas en scholen met letterlijk 1000en dolfijnen..dit was absurd..ook nog veel walvishaaien..hammerheads..en zelfs tigersharks en bullsharks als je mazzel hebt..het gaat maar door. De visibility is ook erg goed. Ook al ga je alleen snorkelen of op n vistrip dan spot je al de meest toffe dingen. Je kunt veel dingen regelen vanaf La Paz, Loreto, Mulegé, San José del Cabo. Baja California zelf is ook supermooi en prima betaalbaar.

  Beantwoorden

  • gerben Roald

   01 maart 2017 om 17:05

   Hey riffmaster Roald! Thanks voor je uitgebreide aanvullingen. Klinkt fantastisch en mooi om als naslagwerk te gebruiken. Die cenotes en de zee van cortez klinken ook heel erg gaaf hoor! Die staan nu ook (hoog) op onze bucketlist! Wat te gek om al die roggen en dolfijnen te zien zeg!! Thanks voor de aanvullingen!

 • eenelfje

  28 februari 2017 om 13:00

  Fout. Kailua-Kona is geen eilandje van Hawaii. Kailua is een plaats op the big Island Hawaii in het North Kona district. In de volksmond Kailua-Kona genoemd.

  Beantwoorden

  • gerben eenelfje

   01 maart 2017 om 17:08

   Hoi eenelfje, klopt. Je hebt helemaal gelijk. Goed gezien. Het goede nieuws is dat we straks ook zelf kunnen ervaren dat deze plek op big island ligt, onze nieuwe trip staat geboekt voor oktober/november: Hawai it is :-)

 • Jeroen

  28 februari 2017 om 14:27

  Laat ik eerst maar eens leren duiken. Daarna komt de whishlist wel ;-)

  Beantwoorden

  • gerben Jeroen

   01 maart 2017 om 17:08

   Zou leuk zijn als je je brevet kunt halen in de Pacific :-) Ergens eind dit jaar ofzo!!

 • Diana | Stripe Away

  28 februari 2017 om 18:12

  Prachtig duik Bucket List. Zelf vind ik duiken ook helemaa te gek alleen moet ik nog wel mijn Padi halen. Heb twee keer een proefduik gedaan en vond dat al mega vet. Ben wel beetje jaloers op jou bezochte duiklocaties.

  Beantwoorden

  • gerben Diana | Stripe Away

   01 maart 2017 om 17:10

   Hoi Diana. Leuk, moet je zeker doen! Duiken is zo gaaf. Het is echt een nieuwe wereld die voor je open gaat!! En hopelijk kun je die prachtige duikplekken in de pacific dan ook nog een keer bezoeken. heb je in ieder geval nog een goede reden om die kant op te gaan :-)

 • Roel

  28 februari 2017 om 20:38

  Radja ampat betekend 4 konigen dit is een mooi nog rustig gebied wij zijn hier 3 jaar geleden geweest toen waren er nog niet zoveel toeristen maar daar wordt wel hard aan gewerkt de eilanden zijn nog niet echt op toeristen ingesteld er waren 2 betaalautomaten op het eiland in bij risort kan je alleen contant betalen moesten eerst met taxi naar het centrum om geld te halen als jullie nog een keer naar papua gaan is de baliem vallei ook echt de moeite waard

  Beantwoorden

  • Gerben Roel

   01 maart 2017 om 17:12

   Hoi Roel, leuk te horen dat het er nu ook nog redelijk onontwikkeld is. Dat spreekt ons altijd aan :-). Zou wel leuk zijn om daar nog een keer wat van het land te zien. Ik ben er zelf in 2008 geweest, ook in de Baliem Vallei. Bijzonder stukje aarde! Heeft wel wat weg van Papoea Nieuw Guinea. Bedankt voor je reactie.

 • Dominique || dominiquetravels.com

  01 maart 2017 om 18:40

  Mijn wishlist gaat vooral over dieren die ik wil tegenkomen. Haha hoewel jullie er in deze post ook genoeg van mijn wishlist af tikken. Echt heel erg gaaf! Ik heb echt weer zin om te gaan duiken!

  Beantwoorden

  • gerben Dominique || dominiquetravels.com

   02 maart 2017 om 07:21

   Ha Dominique! Ja zo'n wishlisht heb ik ook. Twee zelfs :-). Hopelijk lig je gauw weer in het water, want duiken is inderdaad prachtig!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.