Bucketlist met duikspots, part II

08 maart 2017

bucketlist duikspots 2283

Eerder al schreef ik een artikel over mijn bucketlist met duikspots waar ik nog graag een keer naartoe zou willen. Gelukkig is die lijst zo lang dat ik er twee artikelen aan kan wijden Lachen. Daarom volgt hier dus deel 2. Ik ben benieuwd wat je er van vindt.

Rangiroa. Ook dit is een plek waar we al flink in de buurt geweest zijn. Rangiroa is namelijk één van de eilanden van Frans-Polynesië. Whoop whoop. We zijn er toen niet geweest omdat Wendy haar duikbrevet nog niet had en je vooral naar Rangiroa toe gaat om te duiken. En je moest er ook nog eens een uitgebreidere vliegpass voor kopen. Maarrr nu wij dus met z'n tweeën kunnen duiken staat deze topspot  ook ineens weer op de lijst. Waarom dit eiland? Omdat je hier namelijk te gekke drift dives kunt maken. Rangiroa bestaat uit twee eilanden en wanneer het getijde haar werking doet, dan trekt de stroming er tussendoor. Dit zorgt ervoor dat er veel voedsel tussen deze eilanden door stroomt, en dat trekt veel vis aan. En het mooie is dat je ook nog eens niets hoeft te doen om ze te zien. Je laat je simpelweg mee voeren op de stroming n wacht wat er komen gaat. Min of meer Tong uitsteken

Mexico. En dan vooral de Ceynotes in Mexico. Dit zijn een soort van grotten die zijn volgelopen met water. Sommigen zijn echt enorm en het water er in is kraak- en kraakhelder zodat je visibiliteit echt maximaal is. Er zit niet altijd vis in, maar het gaat hier meer om de ervaring. Je moet het natuurlijk wel aandurven. Sommige mensen durven hier niet te duiken omdat het een grot is. Dat betekent dat je natuurlijk niet meer omhoog kunt. Eigenlijk kun je dat met duiken ook niet, maar dat is toch een tikkeltje anders omdat het in in de praktijk nog wel zou kunnen Lachen.

bucketlist duikspots 4046

Nieuw Caledonië. Waar ligt dit, zul je misschien denken? Nieuw-Caledonië is een Frans overzees gebied en ligt in de Stille Zuidzee. In de richting van Frans-Polynesië en de Cook-eilanden zeg maar. Onlangs was Geraldine van 3 op reis nog op dit eiland, en het sprak me eerlijk gezegd niet zo aan. Maar wat duiken betreft kun je hier in de juiste tijd van het jaar, tussen juli en september, te gek duiken met walvissen. Voor ongeveer 100 euro kun je mee op een boot voor deze fantastische ervaring. Ergens in het diepe blauw wordt je overboord gezet en sta je oog in oog met een vis van een meter of 15. Hopelijk met een kalf. En het lijkt me ook prachtig om de geluiden te horen die ze maken. Super wijs!

bucketlist duikspots 7811

Zuid-Afrika. Kooiduiken met witte haaien. Tja, ik weet niet echt of je dit mag omschrijven als duiken, maar het lijkt me wel erg tof. Je springt in een grote, stalen kooi en je wordt te water gelaten. Dan wordt er bloed en/of vis overboord geworpen, wat witte haaien aantrekt. Bepaalde delen van Zuid-Afrika staan bekend om de grote populaties witte haaien die er zwemmen. Vooral vanwege de grote aantallen zeehonden die hier leven. In die kooi kom je dan oog in oog te staan met misschien wel het meest gevreesde roofdier ter wereld. Een predator die al miljoenen jaren op deze aardbol aanwezig is en misschien wel de beste jager ooit is. Gaaf toch? Al zag ik pas geleden wel een filmpje waarbij het niet helemaal goed ging Onbeslist. Die haai wist dus mooi tot halverwege de kooi door te dringen...best een beetje een paniekerige situatie dan lijkt me!

bucketlist duikspots 1551

Nog een keer Zuid-Afrika. Maar dan kom ik hier voor de Sardine run! Misschien heb je dit ooit wel eens gezien op een film van National Geographic of Planet Earth. Ieder jaar tussen mei en juli, reist een enorme school jonge sardines omhoog langs de kust van Zuid-Afrika op zoek naar warmer water. Deze school is zo enorm dat je het hebt over tot wel 15 kilometer in lengte, drie á vier kilometer in breedte en zo'n 40 meter diepte. En terwijl deze school zich langzaam omhoog beweegt, trekt dit natuurlijk allemaal roofdieren aan. Haaien, andere vissen maar ook vele soorten vogels komen een hapje mee-eten. Dit is echt een spektakel dat vergelijkbaar is met de migratie van de Gnoes op de vlakten van de Serengeti en Masai Mara. Hoe vet is dat?!

Ooh en de volgende keer zou ik graag naar Honduras willen om te duiken, tijdens een vorig artikel op reismeisje over duiken hebben meerdere mensen dit land aanbevolen. Lijkt me ook niet verkeerd Lachen. Heb jij nog tips voor gave duikspots?

#duiken #reizen #backpacken #bucketlist

8 reacties

 • Margreet Pruis

  08 maart 2017 om 09:01

  Ja de Bunaken in Noord- Sulawesi een duikbestemming van wereldklasse! Jammer dat ik niet durf te duiken en snel last van mijn oren heb, maar het lijkt me schitterend!

  Beantwoorden

  • gerben Margreet Pruis

   09 maart 2017 om 07:23

   Hoi Margreet! Ja, Noord-Sulawesi. ik ben heb er van gehoord. We zijn op Sulawesi geweest maar hebben er toen niet gedoken omdat we vooral in het Zuiden gebleven zijn. Schijnt mooi te zijn. Ook kun je daar muckdiven, dus op plekken waar door bepaalde stromingen allemaal rommel op d bodem drijft en er veel rare, aparte beesten zwemmen :-)
   Wel jammer dat je niet kunt duiken...

 • Suzanne

  08 maart 2017 om 09:08

  Wij hebben gedoken in zuid-Afrika, met zeehonden. Ontzettend gaaf. Echter, alle duikscholen die wij spraken in Kaapstad zijn juist heel erg tegen het duiken met witte haaien en organiseren dit niet!! Als duiker wil je juist gewoon zien wat de natuur te bieden heeft en de oceaan beschermen, in plaats van haaien lokken met grote stukken vlees en in een kooi laten bijten?! De witte haaien associeren op deze manier mensen en voedsel met elkaar. Gevolg; ze vallen de surfers aan! Als dieren- en surfliefhebber zou ik dus ook nooit aan deze toeristenattractie meewerken. Het is overigens ook geen duiken maar snorkelen wat je doet, de kooi blijft deels boven water.

  Honduras is een van onze favoriete plekken, gevolgd door de Filipijnen! Fantastisch duiken. Op de lijst staan ook Malawi en Madagascar...

  Beantwoorden

  • gerben Suzanne

   09 maart 2017 om 07:26

   Hoi Suzanne, bedankt voor de input! Klinkt goed en ik had het me niet helemaal zo gerealiseerd op de een of andere manier. Maar je hebt natuurlijk helemaal gelijk. Misschien toch eerst een wat beter onderzoeken voordat ik het zou overwegen. Of helemaal niet doen inderdaad.... En ik wist niet dat je alleen maar kunt snorkelen en dat de kooi half boven water bleef...

   Honduras horen we meer wat duiken betreft! Misschien toch maar eens die kant op :-) En de Filipijnen....idd fantastisch!! Bedankt voor je reactie!

 • Adi

  08 maart 2017 om 09:50

  Bonaire. Al hebben wij hier alleen snorkelervaring ( schitterend! ) ook duiken schijnt bij Bonaire prachtig te zijn.

  Beantwoorden

  • gerben Adi

   09 maart 2017 om 07:28

   Hoi Adi! Ook over Bonaire horen we veel goeds wat duiken betreft! En ideaal dat je het een keer kunt combineren met een weekje zon in de winter :-) Staat ook zeker op mn lijstje, bedankt!

 • Michel

  08 maart 2017 om 12:01

  Maar toegegeven, duiken in een korte wetsuit met + 30 meter zicht is wel erg prettig hoor. De cenotes in Mexico zijn heel gaaf. Oneindig zicht, totdat (een vaak onervaren) iemand de bodem raakt met flippers. Dan is er geen stroming om het zicht verbeteren haha. Meest bijzondere en gave duikbestemming ooit. Ook zou ik iedereen een nachtduik aanbevelen (ook in tropische wateren).

  Beantwoorden

  • gerben Michel

   09 maart 2017 om 07:29

   Ha michel! Ja klinkt fantastisch die Cenotes. Gaat er ongetwijfeld van komen de komende jaren :-) En nachtduiken....te gek! :-) Helemaal mee eens!!

 • Dominique || dominiquetravels.com

  08 maart 2017 om 19:25

  Ik ben het helemaal eens met Adi! Bonaire heeft prachtige duikspots, met name Salt Pier is heel bijzonder! Haha en duiken in Nederland is ook erg interessant ;-)

  Beantwoorden

  • gerben Dominique || dominiquetravels.com

   09 maart 2017 om 07:30

   Bedankt voor de aanvulling Dominique! Ik wist al dat jij fan was van duiken in Bonaire :-). En Nederland....tja ik weet nog niet hoor. Misschien een keer tijdens een goede zomer, haha

 • Lotte - scratchingmymap.com

  09 maart 2017 om 09:54

  Ik word niet echt enthousiast van het duiken in kooien met de witte haaien, dit is niet zo gezond voor de beesten. Ze leren namelijk aan dat mensen = eten (krijgen) en dat is niet zo'n gezond gedrag. Het mooie aan snorkelen en duiken vind ik persoonlijk dat je één wordt met de natuur en onnatuurlijk gedrag past hier voor mij persoonlijk niet bij. De andere duikspots lijken me prachtig! Een sardine run kan je in Moalboal in de Filipijnen ook mee maken trouwens, heel gaaf!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Lotte - scratchingmymap.com

   10 maart 2017 om 07:38

   Terechte opmerking Lotte, dank.

  • gerben Lotte - scratchingmymap.com

   10 maart 2017 om 09:05

   Ik ben het eigenlijk wel met je eens Lotte, ik heb er gewoon nooit zo goed over nagedacht eerlijk gezegd. Maar ik kan helemaal beamen wat je zegt. En die Sardine run in de Filipijnen ga ik eens opzoeken, ben eg benieuwd... Bedankt voor je reactie!

 • Kiki

  09 maart 2017 om 11:46

  Coron in de Filipijnen is ook zeker de moeite waard. Je kunt daar duiken in en om gezonken Japanse schepen uit de tweede wereldoorlog en dat is zo ontzettend gaaf. Daarnaast heb je op Coron ook barracuda lake, waar zoet en zout water samen komen, heel speciaal om te zien.
  Op Malapascua in de Filipijnen kun je ook duiken met voshaaien en op Cebu met walvishaaien (al weet ik niet hoe ethisch verantwoord dit is). En verder, ik vind het koraal rond de Gili eilanden in Indonesië het mooist, stiekem dus zelfs mooier dan the great barrier reef!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Kiki

   10 maart 2017 om 07:39

   Owwwww, wat een te gekke aanvullingen Kiki! Krijg er helemaal zin van te gaan duiken :-).

  • gerben Kiki

   10 maart 2017 om 09:03

   Thanks Kiki. Dat Malapascua komt me bekend voor, daar heb ik meerdere mensen over gehoord. Schijnt id erg bijzonder te zijn. Sowieso zijn de Filipijnen natuurlijk een fantastische duikbestemming! Leuke aanvullingen, bedankt!

  • Isabelle Westra Kiki

   11 maart 2017 om 19:48

   Ik wilde dit net zeggen! Barracuda Lake op Coron is echt een must. Je duikt naar 30m en gaat van warm naar kouder naar warm water, op sommige plekken zelfs 35°! Onwijs bijzonder. De wrakken rondom Coron zijn heel gaaf en ook op 'mainland' Palawan heb je hele mooie koraalriffen, bij El Nido en vooral Port Barton (ongerepter). Van duikfanaten heb ik ook gehoord dat Malapascua heel bijzonder is (plek met superveel haaien) en Puerto Galera ook. De Filipijnen zijn sowieso een aanrader! :D

 • Jim

  09 maart 2017 om 13:13

  South West Rocks, Australië (tussen Sydney & Brisbane) absolute aanrader! Grote populatie grey nurse sharks die je naderen tot een 30 cm. Verder wobigongs (haai), schildpadden, grote roggen en in het juiste jaargetijden walvissen, hamerhaaien en dolfijnen. Ook de mogelijkheid om een grot duik te maken, ingang ligt op 24 meter en uitgang op 18 meter diep, waarbij je uitkomt op de plek waar de haaienpopulatie zit. Erg indrukwekkend!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Jim

   10 maart 2017 om 07:41

   Ow my! Klinkt heel indrukwekkend Jim!

  • gerben Jim

   10 maart 2017 om 09:01

   Joi Jim, wow dat klikt ook wel erg gaaf zeg. Nooit van gehoord! Goede tip en deze ga ik toevoegen aan mn lijstje (die langer en langer wordt....) :-)

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.