Bollywood style

27 mei 2013

Balans India

Ik ben dol op India. Meestal. Net als bijna iedereen die ooit in dit land met bijna 1,2 MILJARD inwoners is geweest heb ik een haat-liefde verhouding met India. Als je er bent word je gek van de constante stroom aan geluiden, geuren en kleuren. Om nog maar niet te spreken over de viezigheid en de manier waarop je elke 10 meter wordt aangeklampt. Je wilt er dan zo snel mogelijk weer weg. Ik tenminste wel. Maar het vreemde is dat India onder je huid kruipt en je na drie weken meteen in het vliegtuig wilt stappen om de Westerse reinheid te verruilen voor die Indiase waanzinnigheid. En daarmee staat India voor mij zeker in de top 3 van meest bijzondere reisbestemmingen. Naast de heerlijkste curry’s heeft dit land voor mij iets puurs en spiritueels. Dat wisten zelfs The Beatles in de jaren 60 al toen ze de heilige stad Rishikesh bezochten. Je ziet het op straat aan de arme drommels die berusten in hun lot omdat ze geloven in een vorig leven verkeerde keuzes te hebben gemaakt. Je ziet het aan de brahmanen met hun goed gevulde curry-buiken. En je ziet het aan iedereen daar tussen in: de absolute overtuiging in je eigen samsara vast te zitten tot je door goed karma het nirvana bereikt. Tja…Voor ons nuchtere westerlingen lastig te begrijpen. Toch zie je de laatste jaren een opkomst van ayurveda- en ashram-reizen naar onder meer India, met dank aan schrijfster Elisabeth Gilbert en consorte. Die ashrams gaan mij wat ver. Om nu met een tandenborstel schrobbend in volledige stilte tussen een stel vreemde vogels mijn ware aard te ontdekken: nee, bedankt. Ik kan wel iets leukers bedenken. Maar wat me wel boeit is de 5.000 jaar oude hindoeïstische gezondheidsleer Ayurveda. Deze leer gaat er van uit dat het lichaam bestaat uit een complex energetisch systeem, waarbij zaken als slechte voeding, stress en andere psychische zorgen op termijn “blokkades” kunnen veroorzaken, die wij in het Westen betitelen als “ziekte”. Ik zal niet beweren dat elke ziekte voortkomt uit zo’n blokkade, maar ik geloof er zeker in dat je geest en lichaam een complex systeem vormen dat over en weer op elkaar kan reageren. Volgens Ayurveda bestaat elk mens uit een unieke samenstelling van energie verdeeld over Vata, Pitta en Kapha, samen de tridosha genoemd. Zo is iemand met primair Vata energie vaak tenger gebouwd, beweeglijk en impulsief van aard. Ik moet eerlijk toegeven dat ik testjes best leuk vind ;-), dus uiteraard heb ik me aan zo’n test gewaagd. Voor wat het waard is: ik schijn een overduidelijk Pitta type te zijn! Wellicht is het net als met horoscopen, maar ik herken mezelf toch aardig! Als je ook wilt weten welk type jij bent,vind je hier een aardige test.

Al met al heeft India wat mij betreft heel wat te bieden; of je nu komt voor de Dalai Lama in het Noorden, de rituelen in Varanassi of de luxe Ayurveda oorden in Kerala. Ik vind het een fantastisch land! Alleen als je een lichte vorm van smetvrees hebt zou ik me nog eens achter de oren krabben…

#Inspiratie #Inspirerend

0 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.