Bizarre rituelen op reis

Reismeisje 15 oktober 2013

Één van de dingen die reizen voor mij zo leuk maakt, is het enorme verschil in cultuur, opvattingen en levensstijl over de wereld. Van het gestructureerde leven in Nederland tot de hysterische chaos in India en de ‘maňana, maňana’ cultuur in Latijns-Amerika. Alles heeft z’n charme en kent eigen rituelen en gewoontes. Hoe bijzonder ook, sommige rituelen blijven wat bizar voor onze Hollandse hersens ;-). Hier vind je een verzameling van de meest bizarre rituelen die ik zelf op reis heb mee gemaakt. Wat is jouw meest bizarre ervaring?

 

Ritueel India

Heilige Ganges in India..Of het nu gaat om de lijkverbrandingen in Varanasi of het afdwingen van voorspoed door bloementjes in een bootje het water op te sturen; de Hindoestaanse rituelen die bij en in de Ganges plaats vinden blijven me elke keer verbazen en soms zelfs choqueren. Ik kan er met mijn gezonde verstand niet bij dat mensen een colafles met Ganges-water vullen, er hun huisje mee besprenkelen en zich dan gezegend voelen. Het is water! Enorm vervuild water zelfs! Maar goed, dit is een duidelijk gevalletje cultuurverschil ;-).

Ritueel Tibet

Begrafenisritueel in Tibet.. Voor boeddhistische Tibetanen is een rituele begrafenis met aasgieren de meest waardevolle manier om te worden ‘begraven’. Aasgieren ja. De overledene wordt onder begeleiding van chantende monniken een berg op gedragen en daar in stukken gesneden door een speciale monnik. Vervolgens is het idee dat de aasgieren de overledene op eten. Op die manier keer je letterlijk weer in de natuur terug en is de cirkel voor Tibetanen rond. Ergens kan ik wel begrijpen waarom dit bij hun leefwijze past, maar ik vind ’t eerlijk gezegd nog steeds vooral luguber…

Ritueel Ethiopie

Koffieceremonie in Ethiopië. In Ethiopië is koffie drinken tot een ware kunst verheven. Het mag gezegd: de koffie smaakt er meer dan goed, maar daar moet je dan ook wel even op wachten. Er hoort namelijk een heel ritueel bij inclusief koffiewalm in je gezicht wapperen en een witte shawl om je nek. Alles om de goden goed gestemd te houden. Fijn natuurlijk, maar de combinatie met simpel een koffietje drinken gaat me wat te ver ;-).

 Ritueel China

Hygiëne in China. Als je wel eens in China bent geweest, weet je wat ik hiermee bedoel ;-). De Chinezen houden er nog al andere hygiënische opvattingen op na dan wij. Oh-oh-oh. Van geroggel voor je voeten tot verkeerd mikken op het toilet (ja, ook met een grote boodschap) en keihard boeren in your face; het is allemaal heel normaal in China. Blijft toch wat wennen vind ik…

 

#reizen #India #backpacken #tibet #ethiopie #china #rituelen

1 reactie

 • Debby

  15 oktober 2013 om 08:46

  Iew in stukken gesneden worden :'( En whoa, dat van China wist ik niet. Ook iew!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Debby

   15 oktober 2013 om 09:11

   Haha, ja bijzondere rituelen he ;-)?

   Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.