Bestemmingen waar vrijheid niet vanzelfsprekend is

Reismeisje 05 mei 2015

Reizen en bevrijdingsdag

Vandaag is het Bevrijdingsdag. Een dag om stil te staan bij de vrijheid die we in Nederland kennen. Op elk front. Of het nu gaat om de keuze van een opleiding, baan, religie of het hebben van een tegendraadse mening; het kan in Nederland allemaal. Als ik op reis ben waardeer ik die vrijheid en liberale, open inslag van Nederlanders des te meer. Dan ben ik er extra trots op om Nederlandse te zijn :-) . In een aantal landen waar ik geweest ben is diezelfde vrijheid die wij als zo vanzelfsprekend ervaren een droom. Een wens. Voor in de verre toekomst van jezelf of misschien je kleinkinderen. Om vandaag extra stil te staan bij het vrije leven dat wij kennen, een artikel over prachtige bestemmingen waarvan ik hoop dat die ooit dezelfde vrijheid zullen kennen.


Tibet.
Hoe kan ik niet beginnen met Tibet? Dit land dat officieel niet eens een land is, maar een autonome regio binnen de Volksrepubliek China. Ik heb al veel vaker over mijn liefde voor Tibet geschreven en één van de hoofdredenen waarom Tibet voor mij zo speciaal is, heeft alles te maken met de beperkte vrijheid die de Tibetanen hebben. Ze mogen geen foto van hun leider de Dalai Lama bezitten, moeten gaan leven volgens Chinese tradities en gebruiken en mogen als klap op de vuurpijl de bezetting van Tibet alleen als bevrijding beschouwen. Een heel volk met eigen, individuele tradities en waarden wordt langzaam van de aardbodem gevaagd. Dat klinkt misschien overdreven, maar als je in Tibet bent geweest weet je wat ik bedoel. Als je de kans hebt om naar Tibet te gaan, ga dan echt zo snel je kunt. Ik ben bang dat we nog een tijd mee zullen gaan maken waarin Tibet echt volledig is ‘op gegaan’ in China…


Congo.
Toen we afgelopen jaar een reis door Oeganda en Rwanda maakten, wilden we ook graag een aantal dagen de oversteek naar buurland Congo maken. In het grensgebied ligt een fantastisch mooie vulkaan die we graag wilden beklimmen en daarnaast lijkt Congo me echt een supermooi, weelderig groen land. Helaas bleek toen we er waren dat de veiligheidssituatie bepaald niet best was. Voor de zoveelste keer. En dus besloten we er niet heen te reizen. Congo heet officieel de Democratische Republiek Congo (oftewel DRC) en is het grootste land in Afrika. Jarenlang is het een Belgische kolonie geweest en heette het land Zaïre. Na de staatsgreep in 1997 doopte meneer Kabila het land om tot de DRC. Al is van democratisch weinig te vinden…Na twee enorme oorlogen in de jaren 90 en begin jaren 2000 stond de teller op 5 miljoen doden en bijna 500.000 vluchtelingen. Vreselijk. Sinds 2003 is het officieel vrede in Congo, maar met name in het Oosten van het land is het er allesbehalve veilig. Regeringstroepen vechten daar bijna dagelijks met verzetsgroepen en de lokale bevolking is regelmatig het slachtoffer van extreem geweld. Congo zou zo’n fantastisch mooie reisbestemming in Afrika kunnen zijn, maar het is helaas één van de landen waar ik op dit moment niet snel heen zou reizen.


Rusland.
Een land dat geografisch verrassend dicht bij Nederland ligt. Zeker sinds de opstand in Oekraïne iets waar je je meer van bewust bent. En hoewel Rusland aan de oppervlakte natuurlijk een mooi ontwikkeld land is, Moskou één van de rijkere steden is en oorlogen consequent worden ontkent, is Rusland wat mij betreft een land met twee totaal verschillende gezichten. Eentje dat altijd lacht, tolerant lijkt en bescheidenheid tentoon spreidt. Het andere totalitair, zonder ruimte voor andersdenkenden en met een extreem machtsvertoon. De vergiftiging van Alexander Litvinenko, de ‘overval’ op Anna Politkovskaja en de mediagekte rondom Pussy Riot; allemaal wordt het afgedaan als herrie. Gevalletje op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip zijn. Stomme pech. Er is toch werkelijk geen normaal denkend mens dat dat gelooft?! Ik begrijp zeker dat er veel politieke en economische belangen in het spel zijn, waardoor je misschien niet op deze manier over een land als Rusland mag oordelen. Maar het is toch vreselijk dat je in Rusland niet kunt zijn wie je wilt zijn of überhaupt een mening mag hebben die niet in de pas loopt met Poetin en crew? Zeker een land waar de inwoners niet de vrijheid kennen zoals wij… Helaas is dit maar het topje van de ijsberg. Er zijn nog zo veel meer landen waar je niet vrijuit kunt spreken of vinden wat je wilt vinden. Laten we vandaag extra dankbaar zijn voor de vrijheid die we hier hebben. Die vrijheid vieren! Op dat er over nog eens 70 jaar volledige vrijheid is in Tibet, Congo, Rusland en alle andere landen.

#reizen #backpacken #tibet #rusland #vrijheid #bevrijdingsdag #congo

3 reacties

 • Maudy

  05 mei 2015 om 08:36

  Goed artikel hoor, maar vergeet geen onderscheid te maken tussen Congo-Kinshasa (DR Congo, waar jij het over hebt) en Congo-Brazzaville. Allebei niet echt gezellige, vrije naties maar wel hele andere landen met een hele andere achtergrond. :)

  Beantwoorden

  • Reismeisje Maudy

   05 mei 2015 om 10:27

   Thanks voor je aanvulling Maudy!

 • Sandra

  05 mei 2015 om 10:15

  Je hebt helemaal gelijk, we mogen echt blij zijn dat wij in vrijheid kunnen leven in Nederland. Ik kan mij niet voorstellen hoe het is om dat niet te kunnen. Het lijkt mij vreselijk. Over een aantal jaar wil ik een reis gaan maken van Nederland naar Singapore en daarbij of bovenlangs of onderlangs rijden. Als ik bovenlangs zou rijden dan kom ik door Rusland én Tibet heen, beiden bijzondere landen waarvan ik nog niet weet of dat de meest handige keuze gaat zijn. Alhoewel een reis zuidwaarts ook weer gevaar oplevert in Pakistan en Afghanistan. Daar is leven in vrijheid (wellicht op een andere manier als de genoemde landen, meer vanwege dreigingen) ook niet vanzelfsprekend natuurlijk. Ik moet er niet aan denken om door Islamabad heen te rijden bijvoorbeeld...

  Beantwoorden

  • Reismeisje Sandra

   05 mei 2015 om 10:26

   Nee, dat lijkt me ook wel een beetje te spannend inderdaad. Mooie reis staat er op de planning dus! Leuk!

  • Daphne Sandra

   05 mei 2015 om 11:52

   Wat een gaaf vooruitzicht Sandra, ik ben heel benieuwd voor welke weg je gaat kiezen en wat hiervoor de doorslag gaf. En Wendy wat een goed stuk om de vrijheid van deze landen aan de kaak te stellen. Vaak denken wij daar niet zo bij na maar het zou zou mooi zijn als dat ook nooit meer zou hoeven.

   • Reismeisje Daphne

    06 mei 2015 om 07:45

    Thanks Daphne!

 • Tessa | 52druppels.nl

  05 mei 2015 om 10:44

  Inderdaad, eens in Tibet geweest blijft die politieke situatie daar je bezig houden. De Chinezen noemen het inderdaad Tibet autonome regio, maar dat autonome is wel heel erg ver te zoeken

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.