Battle of the continents: Azië vs Zuid-Amerika

08 december 2017

zuidamerika 0308

Zoals sommigen van jullie misschien wel weten ben ik dol op Azië. Het is echt mijn meest favoriete werelddeel. Of dit komt doordat ik mijn eerste verre reis naar dit continent maakte weet ik niet, maar ik krijg er geen genoeg van. Ik ben echt gek op de zachte omgangsvormen van de mensen daar, de beleefdheid, het 'de ander niet voor het hoofd willen stoten', het eten, de diversiteit, de verscheidenheid in religies. Van alles. Plus het is daar in sommige landen gewoon Europa op z'n kop. Echt reizen zeg maar. Niet voor niets heb ik ook verreweg de meeste landen in dit deel van de wereld al gezien.

Dat gezegd hebbende is Azië natuurlijk niet alleen maar hosanna, het heeft ook mindere kanten en ontbreekt het er ook aan bepaalde zaken. Dingen die je weer terug vindt in andere delen van de wereld. Zoals Zuid-Amerika. Dat enorme stuk land dat wij al die jaren in zijn geheel hebben "bewaard" voor onze wereldreis. Hier vind je weer heel andere, mooie en minder mooie dingen, die je niet in Azië hebt. Daarom leek het me leuk hier eens een artikel over te schrijven. Een soort 'battle of the continents' zeg maar waarin ik voor mij de belangrijkste plus- en minpunten opsom. Benieuwd? Hier komen ze!

Wat is er nou zo gaaf aan Azië?

 • Het is er over het algemeen spotgoedkoop Hebberig. Dit is zeker een voordeel wanneer je jong bent en niet de wereld te besteden hebt. En toch maakt dat je eigenlijk alles kunt doen wat je wilt. Van meerdaagse hikes, tot slapen in paleizen in India, tot een prive tuk-tuk die je de hele dag mee op sleeptouw neemt in Bangkok, in Azië kan het allemaal voor een habbekrats en dat is wat mij betreft een dikke plus!

zuidamerika 1007

 • Het eten......aaaarrrggghhh!!! Thaise kip cashew, een Indonesische rijsttafel, Laotiaanse sticky rijst, Maleisische nasi of Indiase curry's, het is allemaal om je vingers bij af te likken.
 • Het is er over het algemeen vrij zachtaardig; de mensen zijn er beleefd en vriendelijk en je hebt niet snel een schreeuwend of intimiderend iemand aan je backpack hangen.
 • Het is er gewoonweg zo anders dan hier in Europa. De mensen zijn en denken vaak heel anders dan wij gewend zijn, waar in veel andere werelddelen de mensen en de cultuur over het algemeen toch nog wat meer lijken op wat we hier in het Westen gewend zijn.

azie 0347

 • Hoewel ik niet echt gelovig ben spreekt het Boeddhisme wat je in veel Aziatische landen vind me erg aan. Als ik dat toch een geloof zou moeten kiezen, dan zou het dat zijn Lachen.
 • Het is er veelal back-to-basic. Ben je in veel Aziatische landen eenmaal buiten stedelijk gebied, dan loop je al snel over zandweggetjes en slaap je in soort van hutjes. Ik ben er dol op!

azie 0940

 • Azië is veilig. Zelfs wanneer je in een grote stad als Bangkok of Beijing 's avonds over straat loopt zal je niet snel wat overkomen, ook niet als vrouw. Je kunt dus ook prima in het donker de deur uit om een hapje te eten. Hoe fijn dat is merk je pas wanneer je dat niet kunt doen.
 • In Azië reis je vel met de trein en dat vind ik persoonlijk misschien wel de leukste manier van reizen.

Wat is er minder leuk aan Azië?

 • Sommige landen in Azië kunnen voor sommige mensen misschien wat bedreigend overkomen. Denk aan de norse, indringende blik waarmee bijvoorbeeld sommige mannen in India naar je kunnen kijken, dan kun je daar als vrouw bijvoorbeeld best van onder de indruk raken.
 • Denk je aan Azië dan denk je misschien als snel aan een mierenhoop. En in zekere zin is dat denk ik ook wel zo. Azië telt verreweg de meeste miljoenensteden ter wereld en soms voelt dat ook echt zo. Of je nou afreist naar Guangzhou, Tokio, Delhi of Bangladesh, je bent omgeven door mensen. Veel mensen. Of je het nu wilt of niet.
 • De natuur is er minder overweldigend dan in sommige andere delen van de wereld. Dat betekent niet dat het er landschappelijk niet mooi is, of puur op sommige plekken. Maar over het algemeen is Azië in die zin ook redelijk dichtbevolkt, is de jungle er gewoonweg niet zo weelderig en zijn er veelal ook weinig dieren te vinden omdat die nogal eens worden opgegeten door de lokale bevolking.

zuidamerika 6651

Oké, dat was Azië. Maar hoe zit het nu met dat andere, te gekke werelddeel aan de andere kant van de grote plas? Benieuwd? Hier komen mijn pro's en cons.

++

 • Zuid-Amerika is divers. Van 's werelds grootste bergketen, duizenden kilometers lang bedenkt met sneeuw, tot woestijnen, jungle, pampa' s en alles daar tussenin. Zuid-Amerika is divers en dat biedt veel mogelijkheden en voor ieder wat wils.
 • Zuid-Amerika is ruig. Iedereen die veel in dit werelddeel heeft gereisd zal dit beamen. Of je nu reist door Peru, Argentinië, Chili of Guyana; het landschap en de ruigheid maken indruk op een manier zoals alleen Zuid-Amerika dat kan.

zuidamerika 9562

 • Houd je van dieren? Dan zit je hier goed. Het is in veel landen een walhalla om het een en ander te spotten. Van de Galapagos-eilanden in Ecuador, tot de met pinguïns bezaaide rotsen van Argentinië, macaws en jaguars in Brazilië en miereneters en Anaconda' s in Suriname. Zuid-Amerika heeft het allemaal!
 • Je hoeft nergens in Zuid-Amerika te betalen voor visa. Wanneer je een wereldreis maakt dan scheelt je dat al snel 1000 euro pp Knipogen.
 • Het welvaartsniveau in Zuid-Amerika ligt over het algemeen vrij hoog en dat merk je aan de accommodaties die je boekt. Over het algemeen zijn de bedden daardoor vaak net iets beter en de kamers net wat schoner. Niet verkeerd, zeker wanneer je geen twintig meer bent en niet in hutjes van 2 euro slaapt Tong uitsteken.
 • Landschappelijk vind ik Zuid-Amerika misschien wel het mooiste continent. De jungle is er dikker, weelderiger en intenser dan in Azië, en ook de open vlaktes, van Patagonië en de ruige kusten van Chili  spreken tot de verbeelding op een manier die je niet snel in Azië zult vinden.
 • De Maya-cultuur spreekt tot de verbeelding. Net zoals de oude Egyptenaren met hun piramides hebben de Maya's voor veel mensen iets magisch. Ooit domineerden ze de halve wereld, hoe gaaf is het nog een inkijkje te krijgen in dat volk?!

zuidamerika 4661

_

Ik kan de volgende minpunten bedenken voor dit werelddeel:

 • In tegenstelling tot sommige andere landen is het veelal niet de wereld op z'n kop ten opzichte van ons wereldbeeld. Waar je in Azië bijvoorbeeld culturen en religies hebt die zo anders en moeilijk te bevatten zijn, zijn de mensen in Zuid-Amerika in basis net als wij. Ze lijken meer op ons, in hun hele doen en laten. En ook het overwegend christelijke geloof maakt dat wij veel van herkenning terug zien. Dat maakt reizen hier net wat minder exotisch
 • Het eten is over het algemeen niet echt best. Denk aan bonen met rijst. En dat de volgende dag weer Verrast.

zuidamerika 6467

 • De afstanden zijn groot en de reisdagen lang. Hoewel je in Azië soms natuurlijk ook flink lange reisdagen hebt, is dat in Zuid-Amerika min of meer standaard ofzo. Of het nou gaat om een reis in Chili, Argentinië, Brazilië of Guyana, reken op behoorlijk lange reisdagen. En dat kost behoorlijk at tijd. Tijd die je niet altijd hebt, of liever anders zou besteden.
 • Zuid-Amerika heeft de naam onveilig te zijn. En dat is het denk ik ook wel. Bijna overal moet je op je tellen passen. Dat betekent binnen zijn voor het donker, na zonsondergang niet even de straat op om nog een pannenkoek met nutella te scoren of overal onbezorgd met je camera over je schouder lopen. En dat is jammer
 • Je reist er veel met de bus. En laat dat nou net niet mijn meest favoriete vervoersmiddel zijn Onbeslist. Als ik terugdenk aan al die nachtbussen in Peru....
 • Zuid-Amerika is niet goedkoop. Sterker nog, sommige landen zijn gewoon duur als je er wat wilt doen. Een busrit van 20 uur in Argentinië kost je zo 120 euro. Wild spotten in de Pantanal? Denk aan meer dan duizend euro. En dat is per persoon. Een safari trip in Guyana? Honderden euro' s. Begrijp me niet verkeerd, het is allemaal super gaaf, maar het kost wel wat..

Ik denk dat dat het voor mij persoonlijk wel was zo ongeveer. Heb jij nog leuke aanvullingen voor dit lijstje?

@Azië @Zuid-Amerika #reizen #backpacken #Azie #zuid-amerika #continent

2 reacties

 • Robert | Traveljunks

  08 december 2017 om 10:19

  Ik denk er voor een groot deel hetzelfde over. Aziatische landen en steden voelen meteen na aankomst veilig. Toch krijg ik na enkele weken wel eens de kriebels van de uiterlijke 'schijn' die ze wel eens hebben. Een Latino is me met zijn vaker opvliegend karakter toch iets liever. Dat is tenminste duidelijk in moeilijke situaties ;-) De Natuur van Zuid-Amerika is i.d.d. niet te toppen. Man wat is dat mooi!

  Ps: De Maya kwamen in Zuid-Amerika niet voor ;-)

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Robert | Traveljunks

   08 december 2017 om 20:13

   Thanks voor je leuke reactie Robert!

 • Gloria

  08 december 2017 om 12:03

  Ik zou nou niet echt in Azië met de camera over de schouder lopen. Vooral in Zuidoost Azië is dat totaal niet veilig. Je hebt gewoon geluk gehad als die daar niet gestolen is. Zoveel mensen waaronder ik daarvan zijn camera's of telefoons uit de handen gerukt en tassen van schouders gerukt of de tas van de schoot gerukt terwijl je in de tuktuk zit. Daarbij hebben mensen geld aan politie agenten moeten betalen zomaar voor niets. Ze bedenken gewoon een reden. Ik ben daarom onder andere in Indonesië ook gewaarschuwd om nooit te stoppen voor de politie tenzij er een heel duidelijke reden is.
  Of wat ook gebeurt is mensen die je expres aanrijden als je op de scooter zit zodat ze schadevergoeding van je kunnen vragen.
  Het is misschien niet levensbedreigend zoals in zuid Amerika het geval kan zijn maar je moet echt wel heel erg op je hoede zijn. Het gebeurt er zo niet normaal veel.

  Binnenkort ga ik een half jaartje in midden Amerika wonen en ik zal het eten van Azië wel echt heel erg missen daar. Azië is wel heel leuk.
  Maar ik wil later ook nog echt naar Afrika. Daar gaan mensen echt veel te weinig nog heen terwijl het me super lijkt. Ben alleen nog maar naar Marokko en de Seychellen in Afrika geweest. Maar een plek als Mozambique of Senegal is ook super lijkt mij. Ben je al in Afrika geweest ?

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Gloria

   08 december 2017 om 20:15

   Wat gaaf Gloria, een poosje in Midden-Amerika wonen. Wauw. Heel veel plezier! Afrika is zeker prachtig. Landschappelijk en qua wildlife wat mij betreft echt uniek, maar het voelt qua veiligheid wel een stukje minder lekker op de een of andere manier.

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.