Battle of regions: Midden-Amerika versus de Pacific

29 november 2017

pacific 3602

Eerder al schreef ik een artikel over Azië versus Zuid-Amerika. Dus wat mij betreft de voor- en nadelen zijn van beide continenten. Vandaag leek het me leuk een artikel te plaatsen met dezelfde insteek, maar dan over twee heel andere regio' s. De één misschien wat meer bekend bij het grote publiek dan het ander: Midden-Amerika versus de Pacific. Benieuwd? Hier komen ze:

midden amerika 6949

Wat heeft Midden-Amerika in positieve zin te bieden?

 •  Midden-Amerika is temperamentvol. Praat met mensen, voel de vibe wanneer je door het centrum van Antiqua of Granada loopt en je voelt de passie, het heetgebakerde. Maar ook de sensitiviteit, de frivoliteit, de hang naar leven. Je voelt er echt de Latijns-Amerikaanse sfeer op z'n best!
 • De afstanden zijn relatief klein. Oké, neem je een bus van Guatemala City naar Livingston, dan doe je ook gewoon 12 uur over dat ogenschijnlijk kleine stukje, maar toch zijn de afstanden er echt niet te vergelijken met bijvoorbeeld Zuid-Amerika.
 • Je vind er prachtige Maya-tempels. En dan heb ik het niet over alleen Tikal. Zowel in Guatemala, maar ook in Belize, Honduras en andere landen in deze regio vind je te gekke overblijfselen van dit grootse volk wat eens en groot deel van de wereld regeerde.
 • Het is er niet al te duur. Ga je naar Costa Rica, dan betaal je over het algemeen niet zo weinig als je bijvoorbeeld zou doen in Azië. Maar bezoek je landen als Nicaragua, Honduras of El Salvador, dan kost dat je echt niet de hoofdprijs.
 • Midden-Amerika heeft over het algemeen fantastische landschappen. Van lava spuitende vulkanen tot dichte, dampende jungles en stille meren. Houd je van natuur? Dan zit je hier goed!

midden amerika 7448

 • De stranden......owowowow. Van mooie gele zandstranden in Nicaragua tot bruisende baaien met Garifuna's in Costa Rica. En water blauwer dan blauw in Belize, tot paradijselijke eilanden in Panama of Honduras, Midden-Amerika heeft het allemaal!
 • Je kunt in de hele regio te gek duiken. Van top duiklocaties in Belize tot leren duiken voor een appel en een ei in Honduras en alles daar tussenin. Als het aankomt op duiken, zul je je in deze regio niet vervelen!

midden amerika 7493

 • Houd je van dieren, dan zit je hier goed! Je treft en brullende apen in de bomen, jaguars in dichtbeboste heuvels, miereneters, gordeldieren, slangen, de mooist gekleurde vogels en nog veer. Midden-Amerika is gewoon een verademing voor iedereen die het leuk vindt op reis op zoek te gaan naar dieren.
 • Je hebt nergens een visum voor nodig en dat is wel zo makkelijk. En scheelt je ook nog eens een bak met geld.
 • Over het algemeen is de prijs/kwaliteit verhouding voor accommodatie in Midden-Amerika prima. Voor vijftien of twintig euro heb je vaak een leuke, schone kamer met een goed bed en een hangmatje voor de deur. Wat wil je nog meer?

midden amerika 7647

Wat is er minder leuk aan Midden-Amerika?

Tja.....dan moet ik toch even nadenken. Eigenlijk niet zo heel veel, maar ik doe m'n best. Komen ze:

 • Hoewel het eten er wat mij betreft over het algemeen nét een tikkeltje minder slecht is dan in Zuid-Amerika, is het nog steeds geen Azië. Dus culinaire liefhebbers hoeven om enkel die reden niet die kant op te vliegen.
 • Het lijkt vaak een eeuwigheid te duren voordat de bus waarin je zit vertrekt. Mijn ervaring is dat in sommige landen de bus nog vaak wacht of er nog meer mensen bij komen, terwijl de tijd dat de bus zou vertrekken al lang verstreken is. Hoewel je er aan gewend raakt en je dit ook min of meer verwacht, kun je je er soms toch nog aan irriteren. Tenminste ik wel Knipogen.
 • Wanneer ik het dan toch heb over transport; mijn meest favoriete vervoersmiddel ontbreekt vrijwel geheel in deze regio: er rijden geen trein. Super jammer, want dat vind ik juist één van de leukste dingen om te doen op reis. Lekker uit de deur hangen terwijl de trein voort dendert. Of gewoon uit het raampje kijken terwijl het landschap voorbij tikt. Geweldig! Maar dat ontbreekt hier dus.
 • Veiligheid is ook in Midden-Amerika een issue. Hoewel de gevaren soms ook wel erg lijken te worden opgeklopt, is het wel degelijk een regio waar je op sommige plekken en na zonsondergang op je tellen moet passen.

midden amerika 7662

Heel veel meer kan ik eigenlijk niet bedenken. Dus laat ik verder gaan met de Pacific. Misschien goed om nog even te benoemen wat ik hier mee bedoel: ik zeg bewust niet Oceanië, want daaronder vallen dan natuurlijk ook Australië en Nieuw-Zeeland. Met de Pacific bedoel ik al die eilandjes in de Stille Zuidzee; Fiji, Samoa, de Cookeilanden, Tuvalu en noem maar op. Deze regio stond al lang op mijn wishlist en niet alleen om de paradijselijke stranden. Benieuwd wat ik hier verder zo interessant aan vind?

Hier komen mijn pro's:

 • Het is letterlijk de andere kant van de wereld en daardoor is het voor ons Europeanen vaak één groot terra incognita. Je komt er daardoor weinig Europeanen tegen en maakt meer kennis met de Aussies en Kiwi's die dit als hun achterspeeltuin beschouwen. Dat maakt het weer eens wat anders.
 • Je hebt er de keuze uit tientallen eilanden. De één is net weer wat anders dan de ander. Er is voor ieder wat wils, van mega toeristische plekken als Bora Bora en Papeete tot Palau, Tonga of Tokelau. Eilanden waar bijna geen toerist komt. Van honeymoon bestemmingen als de Cookeilanden tot ruige bestemmingen als de Salomonseilanden; pick your isle!
 • Het is niet zo verwonderlijk dat je in dit deel van de wereld kunt duiken als nergens anders. Er is bijna alleen maar water om je heen te vinden, en dat is nu net wat duikers zoeken. Dat maakt de mogelijkheden oneindig. Denk aan duiken met walvissen op bijvoorbeeld Tonga, je vergapen aan cleaning stations waar enorme mantaroggen zich komen laten "wassen", uitgestrekte koraalriffen in topconditie op Vanuatu en duiken in wrakken uit de Tweede Wereldoorlog in de Salomonseilanden. De mogelijkheden zijn bijna onbegrensd.

pacific 4032

 • De stranden.....do I need to say more?
 • Veel eilanden in deze regio zijn vulkanisch. Dat maakt dat ze enorm vruchtbaar en weelderig zijn. En in het binnenland vaak ruig, dichtbegroeid met varens, orchydieeen en de meest prachtige planten. Heel anders dan je gewend bent.
 • In de Pacific vind je drie regio's: Micronesië, Polynesië en Melanesië. En hoewel de mensen uit Polynesië en Micronesië nog het meest op elkaar lijken, zijn Melanesiërs weer volstrekt anders. Tijdens onze reis zagen we dat de grens tussen Polynesië en Melanesië duidelijk op Fiji lag. Hier zag je zowel (veelal) dikke mensen met een lichte huid en zachte gelaatstrekken uit Samoa en de meer kleine, gedrongen, donkere mensen met grote platte neuzen uit Vanuatu. Kies dus welke cultuur je het meest aanspreekt!

pacific 7751

 • Je treft er de meest bizarre culturen. En dan heb ik het met name over stammen op Papoea Nieuw-Guinea, de Salomonseilanden en Vanautu. Omgangsvormen die wij van ons leven niet zullen begrijpen. Maar als reiziger des te aantrekkelijker zijn Knipogen.
 • Ben je eenmaal op een eiland, dan leg je waarschijnlijk niet al teveel kilometers af. De wegen zijn beperkt en de afstanden over het algemeen klein. Dus hou je meer tijd over om te lummelen in je hangmat!

Zoals je ziet heeft reizen in de Pacific veel voordelen, maar wat zijn nu precies de nadelen van reizen in de Pacific? Benieuwd? Hier komen ze.

Minpunten aan de Pacific:

pacific 3842

 • Het is er duuuuurrr. Hoewel de eilanden voor de lokale bevolking echt niet duur zijn, geldt dat niet voor toeristen. Op veel eilanden is weinig tot geen toeristische infrastructuur, behalve veel over-the-water bungalows. En daar betaal je voor. Big-time. Vooral op de meer mainstream eilanden in Frans-Polynesië, de Cookeilanden en Fiji. Door goed voorwerk te doen op internet en eilanden of plaatsen te bezoeken die niet hoog op de toeristische agenda staan kun je hier weliswaar flink wat kosten besparen, maar het blijft niet goedkoop. Je wilt tenslotte ook eens een excursie maken, duiken of toch een nachtje doorbrengen op een super romantische locatie.

pacific 4227

 • Het is ver vliegen. Heel ver vliegen. En dit kost niet alleen tijd maar ook serieus geld. Want veel landen bestaan uit eilandengroepen die lang niet allemaal per boot te bereiken zijn. Zeker niet wanneer je er slechts een paar weken op vakantie bent. Dus moet je vliegen en dat gaat je flink wat geld kosten. Wij hebben hier tijdens onze wereldreis zeker 10.000 euro uitgegeven aan vliegtickets Onbeslist.
 • Je komt er weinig backpackers tegen (op Fiji na misschien). Over het algemeen kom je er veel gezinnen tegen uit Nieuw-Zeeland of Australië of honeymooners. Ook leuk, maar het brengt wel een andere sfeer met zich mee dan je misschien gewend bent.
 • Hoewel verreweg de meeste eilanden super veilig zijn, zijn er ook een paar eilandengroepen die dat niet zijn. Met name in Melanesië zijn er een aantal plaatsen waar je absoluut niet alleen kunt rondlopen, denk aan Port-Moresby in PNG, of Honiara op de Salomonseilanden. En Papeete in exotisch klinkend Frans-Polynesië is ook geen al te geweldige bestemming na zonsondergang...

Dit waren wat mij betreft wel de voor- en nadelen van beide regio's, weet je er nog wat of heb je nog vragen na aanleiding van dit artikel?

@Midden-Amerika @Oceanië #reizen #backpacken #Oceanie #Midden-Amerika

1 reactie

 • Gloria

  29 november 2017 om 08:33

  Ik ga vanaf januari voor 7 maanden naar Midden-Amerika voor een stage. Ik heb er erg zin in maar het minpunt is voor mij wel toch het eten. Na een half jaar in Singapore te hebben gewoond ben ik echt te verwend geraakt door de heerlijke keukens van heel Azië die je daar voor 1-3 euro kon kopen. Maar midden Amerika ken ik verder nog niet dus heb er wel zin in. Dus ik lees al je blogs daar over.
  En de pacific is wel 1 van mijn favoriete regio's omdat je gewoon niemand uit Nederland tegenkomt. En ook geen drukke Britten of Italianen of Chinezen . Heerlijk. En het super toeristische bora bora dat viel ook behoorlijk mee. Ik zat of in mijn eentje daar aan het publieke strand of met enkele inwoners van het eiland zelf. Zo leeg heb ik de stranden alleen nog maar in de Seychellen megemaakt. De toeristen zaten allemaal hutje mutje op 1 kant van het eiland. Dus ik heb heerlijk gerelaxt in bora bora. Vrijwel geen toeristen gezien behalve onderweg ernaartoe en ik verbleef voor niet al te duur bij locals. Dus 'het super toeristische bora bora' is denk ik wat je er zelf van maakt. Het is ook gewoon ver en duur zelfs voor mensen uit de VS of nieuw Zeeland om het echt toeristisch te laten zijn. Het is verre van Bali of Thailand qua toerisme. Of zoals de Bahamas voor Amerikanen. Dat zijn gewoon echt toeristische plekken.
  Ik ben wel blij om jullie blogs te hebben gelezen over midden Amerika. Nu weet ik een beetje wat ik kan gaan doen na mijn stage.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Gloria

   29 november 2017 om 21:49

   Wat gaaf Gloria! Dat wordt zeker weten een prachtige tijd. Veel succes en plezier!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.