Backpacken voor beginners

Reismeisje 08 september 2014

Lijkt backpacken jou ook wel iets, maar twijfel je toch een beetje? Niet doen!! Ik kan het echt aanraden :-) . Ok, ik ben natuurlijk lichtelijk bevooroordeeld, maar het is gewoon zo superleuk om te doen! Ook als je al 7 jaar student af bent, zoals ik zelf bijvoorbeeld ook ben. Aan backpacken kleeft nog wel eens een soort studentikoos en hippie-achtig imago. Deels terecht ook. Zeker in Zuidoost Aziatische landen, want: goedkoop, relaxed en makkelijk bereisbaar. Maar backpacken is echt voor alle leeftijden en je kunt je reis helemaal invullen zoals jij wilt. Mocht je serieus overwegen om eens te gaan backpacken, zou ik zeker met één van de volgende bestemmingen beginnen:

Backpack start 1

Laos, Cambodja of ok dan: Thailand.
Thailand is misschien wel de meest favoriete bestemming voor backpackers. Zeker in Bangkok en op de bounty like eilandjes barst het er van. Thailand is ook supermooi en heerlijk om backpackend door heen te reizen, maar als je toch een iets authentiekere reis wilt maken zonder op het relaxte in te leveren zou ik voor Cambodja of Laos gaan. Hier vind je net even wat minder toeristen, net zo’n mooie natuur, lieve mensen en over de top heerlijk eten. Kleefrijst in Laos; kom maar door ;-) ! Ideaal om als backpacker te starten. Eventueel kun je ’t ook combineren met Thailand door een retour ticket op Bangkok te kopen; superleuk om 2-3 dagen af te sluiten voor een eerste kennismaking.

Backpack start 2

Costa Rica.
Zonder meer één van de meest ontspannen bestemmingen in die regio. Door de toch best aanwezige Amerikaanse invloed spreekt iedereen er goed Engels, openbaar vervoer is prima geregeld, mooie jungle met veel dieren en natuurlijk prachtige stranden. Costa Rica is ook best wel ingesteld op backpacken. Zo vind je bijvoorbeeld op toeristische plekken allerlei betaalbare hostels en zijn de afstanden echt goed te doen. Vliegen op San José is trouwens heel betaalbaar, zeker voor Midden Amerikaanse begrippen. Voor rond €600 kun je al een retour ticket fixen.

Aus 2

Australië. Als je geld hebt.
Australië is natuurlijk een te gekke bestemming en niet voor niets heel populair onder Nederlandse backpackers. Westerse gemakken gemixed met een eindeloze outback en de relaxte Aussi’s maken Australië tot een heerlijke bestemming. Punt is alleen wel dat het duur is. Echt duur. Natuurlijk zijn er opties om de kosten wat in toom te houden, maar het blijft gewoon een Westers land met dito prijzen. Ik vind echter wel dat het in deze blogpost thuis hoort, want Australië heeft verder alles om een eerste, gave backpackervaring op te doen!

Backpack start 4

China.
Is ook echt een leuke optie om als backpacker te starten! China is zo on-ge-lo-fe-lijk groot. Ik heb zelf ook nog maar een klein deel gezien en hoop er zeker nog eens naar terug te gaan. Dat maakt China juist zo leuk; door de grootte is het land heel divers. Van metropolen als Beijing tot pandabeertjes in Chengdu en de minderheden in West China. Om nog maar niet te spreken over het heerlijke eten. Love it! In de grote steden kan China behoorlijk prijzig zijn, maar hoe verder je het platteland op gaat hoe goedkoper het zal worden. Persoonlijk vind ik Chinezen zelf niet het allerleukste volk ter wereld ;-) , maar alles is goed geregeld in China en je zult een gevarieerde reis hebben. Zeker een tip!  

Mijn allereerste verre reis was naar India. Hm. Niet bepaald een rustige kennismaking met backpacken dus :-) . Wat was jouw eerste verre bestemming met een rugzak??

#reizen #costa rica #backpacken #china #Thailand #reistips #australie

11 reacties

 • Mandy

  08 september 2014 om 08:22

  Mijn eerste (en helaas tot nu toe nog enige) backpack reis ging naar Thailand. Ik kan het natuurlijk niet vergelijken, maar ik vind het een prima land om te beginnen met backpacken. Het is erg verslavend! Ik wist trouwens niet dat je op San José zo 'goedkoop' kan vliegen, goed om te weten!

  Beantwoorden

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol

  08 september 2014 om 09:02

  Leuk! Ik ben wezen backpacken in Thailand, India, China, Mexico en heel veel in (Oost) Europa! Vind het heerlijk. En inderdaad China is een ontzettend goeie aanrader, had ik niet verwacht als ik eerlijk ben!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Stéphanie | Expeditie Aardbol

   08 september 2014 om 09:37

   Leuke bestemmingen heb je al gezien zeg :-)! Op naar de volgende zou ik zeggen ;-)!

  • gerben Stéphanie | Expeditie Aardbol

   08 september 2014 om 10:07

   Waarom ben je ook naar India gegaan als ik vragen mag? Dit is namelijk niet de eerste bestemming waar je aan zou denken als je nog niet al teveel gereisd hebt :-)
   En wat vond je er van?

   • Miranda gerben

    08 september 2014 om 11:59

    Haha... Goede vraag Gerben!
    Ik zal Maarten die vraag ook eens stellen :-)

 • Kiri

  08 september 2014 om 09:05

  Filipijnen en indonesie waren mijn eerste landen en ik moet zeggen: Filipijnen is prima om te beginnen. Alles is er goedkoop, weinig toerisme, prachtige natuur, iedereen spreekt er Engels, liefste mensen. Echt een aanrader!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kiri

   08 september 2014 om 09:36

   Goede aanvulling!

 • Kirsten

  08 september 2014 om 10:38

  Ook wij begonnen in Thailand en daarna Cambodja.. Merkte meteen dat Thailand wel wat makkelijker te doen is dan Cambodna, maar dat betekent niet dat Cambodja minder gaaf is!
  Maleisie is overigens ook prima te doen! Prima betaalbaar en het OV is heel goed geregeld! Prima wegen en relatief korte afstanden.

  Is China echt zo goed te doen? Wij zijn alleen in Taiwan en Hong Kong geweest,maar ik merkte vooral in Taiwan dat vrijwel niemand Engels kan en dat alles overal in het Chinees is aangegeven..

  Beantwoorden

  • Reismeisje Kirsten

   08 september 2014 om 13:16

   Klopt, in China spreekt niet iedereen Engels nee en dat kan soms wel beetje lastig zijn. Zelf heb ik dat trouwens niet als heel lastig reizen ervaren. Het feit dat je er heel goed met het OV kunt reizen, het er goedkoop is (buiten de steden), er veel goede hostel voorzieningen zijn en het een heel veelzijdig land is, maakt het voor mij een tof backpackersland!

 • Miranda

  08 september 2014 om 11:58

  Indonesië (en dan natuurlijk met name Bali en Lombok) zijn prima (ei)landen om te beginnen. Vietnam en Nieuw-Zeeland zijn ook perfect als je naar het oosten wilt vliegen en iets anders wilt/zoekt dan dat Reismeisje heeft beschreven.
  Richting het westen zou ik zeker ook Nicaragua toevoegen. Of een van de andere kleine (Caribische) eilandjes.
  Richting het zuiden vind ik Marokko en Egypte zeker een aanrader. En een paar uurtjes verder en dan zit je in de Zuid Afrikaanse regionen. Lekker westers, 'Hollandsch' praten kan er nog redelijk en alles is goed geregeld!

  Veel plezier voor wie een beginnend backpacker is!!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Miranda

   08 september 2014 om 13:16

   Thanks voor je aanvullingen Miran :-)!

 • Marijke

  08 september 2014 om 17:23

  Eerste ervaring was interrail met oa Turkije (is buiten europa ;-))) daarna gelijk voor bijna een jaar naar India. 2 keer binnen dat jaar een uitstapje gemaakt. Naar Sri Lanka voor een nieuw visum en naar Pakistan voor de leuk. Daarna nog heel veel meer van de wereld en vooral azie gezien.
  Toen ik voor het eerst man en kind echt ver weg meenam zijn we naar Thailand gegaan. Leuke accommodaties en heel makkelijk reizen. Kind is echter toch een India fan geworden nadat ik vorig jaar 3 maanden met hem door India en Nepal heb gereisd.
  Voor een eerste keer zou ik persoonlijk niet naar China gaan. Het is wel een heel mooi land maar het "gedoe" in china vind ik vrij vermoeiend. Ook vind ik China een land waar je met zijn 2'en moet rondreizen.

  Beantwoorden

  • gerben Marijke

   09 september 2014 om 07:55

   Hoi, Marijke,

   Hoewel ik ook denk dat China prima te doen is als beginnend backpacker, ben ik het ook wel met jou eens. China is wel vermoeiend reizen. Over werkelijk alles moet worden onderhandeld en wordt geprobeerd geld uit je te slaan. Wanneer je dan met zijn tweeen bent is dat wel fijn.
   Leuk dat jullie helemaal India en Nepal gek zijn, hebben wij ook :-)

 • Ester

  09 september 2014 om 10:07

  Ik hou van (rond)reizen maar ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit een grote reis met een backpack gemaakt heb. Nu denk ik erover dit volgend jaar wel te doen in Peru!

  Beantwoorden

  • Reismeisje Ester

   09 september 2014 om 13:29

   Doen doen doen :-)!

   • Ester Reismeisje

    11 september 2014 om 12:39

    Geboekt!

    • Reismeisje Ester

     11 september 2014 om 15:12

     Whoopwhoop!!!!

 • Thessa

  12 september 2014 om 16:39

  Wij zijn ook de eerste keer naar Thailand gegaan. Geweldig land en heerlijk eten! De tweede reis ging naar Japan. Zeker een aanrader, het is niet toeristisch, heel lekker eten ook, super vriendelijke mensen. Het Engels is wat minder maar met je handen en voeten kom je er altijd wel uit. De kosten van Japan vonden wij erg mee vallen. Wij willen hier zeker nog eens naar toe.

  Beantwoorden

 • Yvon

  13 september 2014 om 02:32

  Leuke lijst! Van Costa Rica & China had ik niet gedacht ze hier te zien. Costa Rica ken ik niet, dus dat is positief!
  China is kan echt wel een heel pittig land zijn om te gaan backpacken. Zeker wanneer het je eerste reis is en je alleen reist. De taal, het vervoer (er zijn zo vaak geen treinkaartjes), altijd maar moeten onderhandelen.

  Beantwoorden

 • lisa

  14 september 2014 om 15:17

  Wat een leuke lijst. Costa Rica ben ik zelf door middel van een single groep reis geweest. Dus geen backpackreis maar vind dit tot nu toe een van de mooiste landen waar ik ooit geweest ben. Over 2,5 maand is het dan zo ver ik ga voor het eerst backpacken en alleen, ik ben ook wel blij dat ik eerst met een georganiseerde reis ben geweest dit maakt de drempel niet zo groot. Het land waar ik naar toe ga is Nieuw Zeeland.

  Beantwoorden

 • Janine

  24 september 2014 om 07:01

  Ik vertrek 7 nov naar Thailand voor een paar weken. Het wordt de eerste keer, maar we hebben er mega veel zin in. Zijn er nog goede tips??

  Beantwoorden

  • Reismeisje Janine

   25 september 2014 om 17:56

   Te gek joh!! Ja veel! Thailand is superleuk. Mail me anders even op reismeisjenl@hotmail.com. Stuur ik je wat tips!

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.