Ashtanga yoga opleiding in Spanje: week 1

Reismeisje 21 oktober 2018

Yoga buiten zonsondergang 2

Een week geleden stond ik vandaag op Schiphol. Op weg naar het grote avontuur. Met als doel mijn licentie voor ashtanga yoga lerares te behalen. In het heerlijke Zuid-Spanje. Het moet wel leuk blijven natuurlijk Knipogen. Ondertussen zit mijn eerste week hier er op. Van de vier. Terwijl ik dit artikel schrijf, kijk ik uit over een prachtig mooi landschap. Straight vanuit mijn kamer. Openslaande deuren, eindeloze kleuren groen, een idyllisch wit dorpje in de verte en dan de zee. Met als je goed kijkt uitzicht op Marokko. Fantastisch ♥. Vandaag is mijn vrije dag. De enige binnen zo'n week. De hemel zij gezegend, want man man; wat ben ik gesloopt zeg! Fysiek. Het was ergens wel wat ik er van verwacht had. Maar de realiteit is altijd harder. Échter. Elke dag begint om half 8 op de yogamat. Stipt. Vier keer een ashtanga yoga les deze week en twee keer een vinyasa yoga les. Mind the wording. Kom ik later op terug Knipogen. Welke les het ook is, hij duurt 2 uur. 2 uur vól gas, want beide yogavormen zijn intensief. Je beweegt van de ene houding naar de andere. Op je ademhaling. Zonder pauze.

Na die 2 uur voel ik werkelijk élke spier in mijn lijf. Vóór die tijd trouwens ook al. Van de dag daarvoor. En toch geeft het me een goed gevoel...

Yoga studeren 

Na de yogales gaan we door met meditatie. Buiten. Met het glooiende landschap van Andalusië voor ons. Een verdwaald boertje dat zijn akker omploegt en een dwaze kitten zijn de enige afleidingen die je hebt. Eerlijk is eerlijk; meditatie is niet helemaal mijn ding. Althans, niet op de manier zoals ze daar traditioneel tegenaan kijken. En je hier ook wordt geleerde. Het is het beeld dat je er waarschijnlijk al bij hebt. Stil zitten. Kleermakerszit of hippe lotus houding. Een 'ohm' om mee te beginnen en vervolgens 20 minuten naar binnen gaan. De stilte opzoeken. Soms lukt het me, maar het merendeel van de ochtenden denk ik aan het ontbijt. Aan hoe ik mijn knorrende maag stil krijg in die oorverdovende stilte. Nou, dát.

Na de meditatie is het ondertussen kwart over 10 en hoog tijd voor dat ontbijt waar ik zó naar kan verlangen. Drie keer per dag wordt er schandálig lekker voor ons gekookt door Anna. Een Iers meisje dat van elke maaltijd weer een feest maakt. Luxe voelt dat. Om kwart over 11 gaan we vervolgens door met anatomie les. We leren van alles over het menselijk lichaam, welke kwaaltjes je fysiek op kunt lopen en op welke manier je daar met yoga in kan ondersteunen. Totaal buiten alles waar ik maar kaas van heb gegeten, maar daardoor wel erg boeiend vind ik. Aansluitend hebben we teaching methodology les. Precies; hoe geef je les. Hierin bouwen we langzaam op in het geven van aan yoga les. Inclusief benamingen in het Sanskriet, het aangeven van de ademhaling en het aanreiken van extra tips tussendoor.

Dit is één van de meest zinvolle en tegelijk ingewikkelde momenten van de dag. Die Sanskriet benamingen. Serieus. Surya Namaskara. Utkatasana. Padangushthasana. En daar zijn er dan meer dan 100 van. Nu vraag ik je.

Huis buiten

Ik hoef ze niet allemaal uit mijn hoofd te weten, maar uiteindelijk moet ik zeker een uur kunnen vullen. En in dat uur van alle houdingen de correcte benaming weten. Onder andere. Mijn eigen yoga lerares thuis doet dit ook, dus het zal er wel bij horen. En dan is het half 3 en tijd voor lunch. Van Anna. Een favoriet moment van de dag. Daarna hebben we 2 uurtjes voor ons zelf. Ik gebruik die tijd eigenlijk altijd om te studeren. Ik ben geen avondmens. Al helemaal niet als het om studie gaat. Het studeren zelf vind ik niet zo'n probleem. Ik houd er stiekem wel van. Helemaal hier. Met dit uitzicht en deze heerlijke zon ♥.

Dan om half 5 gaan we nog 1.5-2 uur door met een workshop. De inhoud daarvan varieert. Soms is het een bepaalde ashtanga houding die we tot in detail uitpluizen. Soms een stukje geschiedenis van ashtanga. Of ayurveda; de oud Indiase geneeskunde. Die laatste vind ik superinteressant en zal ik zeker nog een apart artikel aan gaan besteden. En dan is de dag qua programma voorbij. Meestal even douchen en dan om half 8 aanschuiven voor het eten. Weer van Anna Knipogen.

Daarna klets ik vaak nog wat met de andere 12 deelnemers. Stuk voor stuk leuke meiden. Divers. Uit andere culturen. Maar we delen dit hier. Deze bubble. Voor even.

Tot nu toe is het helemaal wat ik er van gehoopt had. Het programma is heel breed. Veel breder dan enkel de ashtanga yoga alleen. En dat is precies waar ik ook voor gevallen ben toen ik me hiervoor inschreef. Het gaat me namelijk niet om het geven van yogales. Dat kan best gaan komen, maar het is niet mijn doel van deze 4 weken. Ik wil graag meer leren over iets wat ik al zo veel jaren beoefen. Over iets wat me veel heeft gebracht. Me boeit. Wat ik er uiteindelijk ook precies mee ga doen. En dat is wel wat dit me tot nu toe biedt. In combinatie met de meer dan fijne locatie en goede zorgen van Anna, Morwenna, Lascel en Amelia. In één woord geweldig. Is er iets wat tegenvalt? Het is intensief. Enorm intensief. Fysiek soms een beproeving en daarmee mentaal een mindfuck. Je wilt het allemaal kunnen. Al die houdingen. Ze tot in de puntjes uitvoeren. En dan blijkt dat je dat niet kunt. Voor nu. Of 'm al jaren technisch helemaal verkeerd doet. Tja. Het is wat het is, maar dat doet mentaal toch iets met je. Die combinatie vind ik soms wel intensief. Voor nu heb ik nog 3 weken te gaan. Komende week zal vergelijkbaar zijn met deze week. De week daarop gaat het zelf les geven al beginnen. Geen idee hoe ik al die Sanskriet benamingen ga combineren met de juiste houdingen, adviezen en observatie, maar I'll manage. Op mijn eigen manier. Ik heb er zin in en kijk er naar uit!

Dank voor jullie begrip dat het de afgelopen week wat rustiger was op Reismeisje. Ik wilde écht even focus hebben op dit hier. Ik weet niet hoe dat komende week gaat zijn. Er komen zeker artikelen live, maar  ik vraag nog een klein beetje geduld van jullie ♥. Qua frequentie. Voor nu een heel fijne zondag en tot gauw!

@Europa @Spanje #ashtanga yoga #yoga #Spanje #reismeisje #persoonlijk

5 reacties

 • Mariska

  21 oktober 2018 om 10:13

  Leuk om te lezen Wendy! En wat betreft de frustratie van het (nog) niet (perfect) kunnen van al die houdingen; die cursus is niet voor niets 4 weken ;-) Enne, gaat het in meditatie niet ook om accepteren van wat er is - en van wat er niet is (maar je wel naar verlangt)? Zijn die nog-niet-perfecte houding frustraties wellicht bij meditatie nog ergens goed voor!

  Zet em op en blijf genieten! En ben benieuwd naar je volgende weken.

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Mariska

   21 oktober 2018 om 10:21

   Thanks Mariska ♥. Ga ik zeker doen!

 • Rita

  21 oktober 2018 om 10:51

  Zet 'm op! Je bent er om te leren.
  En ik wens je veel plezier!

  Beantwoorden

  • Reismeisje l Rita

   21 oktober 2018 om 14:29

   Superlief Rita. Dank en ga ik zeker doen!

 • Sanne

  21 oktober 2018 om 11:22

  Wauw! Wish I was there! Klinkt fantastisch! Leer, maar vooral geniet!!! Liefs

  Beantwoorden

 • Laura

  21 oktober 2018 om 13:28

  Heel leuk om te lezen! Klinkt ontzettend pittig, maar uiteindelijk is dat het allemaal waard! Ben benieuwd hoe de rest van de weken gaat zijn!

  Beantwoorden

  • Reismeisjenl Laura

   21 oktober 2018 om 14:31

   Ik ook Laura

 • Kirsten

  06 november 2018 om 14:48

  Dit klinkt echt zo, zo bijzonder. Het is echt mijn droom om dit ook te doen. Wat is de naam van deze yogaschool? Dan ga ik gelijk op onderzoek uit!

  Beantwoorden

Instagram

Blijf op de hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste, leukste en mooiste blogs? Meld je dan aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en lees leuke extra’s.